va rog, un sfat
Buna, sunt insarcinata in 27 saptamani, am reusit sa ma angajez la o firma doar pentru continuitate, din ianuarie, platesc toate taxele/impozitele pentru un salariu minim; stiu ca trebuie sa fiu angajata pana in momentul nasterii ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere pana la 2 ani, nu intru in concediu prenatal pentru ca as plati taxe mai mari pentru ca am avut salariu mai mare pana in ianuarie si stiu ca banii pentru concediul maternal (pre si post natal) ii plateste angajatorul (in cazul meu, pentru ca nu vreau sa creez neplaceri celui care m-a ajutat, platesc eu tot, doar sa fiu angajata cu carte de munca).
Stiu ca sunt obligatorii 42 de zile de concediu postnatal, ideea este ca oricum bani nu iau, din motivele expuse mai sus, doar as plati taxe mai mari si pentru cele 42 de zile, intrebarea este: daca cel care m-a angajat ma concediaza imediat dupa nastere, eu mai beneficiez de indemnizatia de crestere sau cum sa fac si fie in ordine, ce ma sfatuiti?
Raspunsuri
adseana spune:
Daca esti angajata cu carte de munca, nu are voie, conform legii sa te concedieze atata timp cat esti in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani....
Adriana si
Alexandra (15.04.2005)
Alexandra, printesa noastra
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;33/st/20050415/n/Alexandra/dt/7/k/eb65/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;30/st/20060415/e/Ale%27s+first+birthday/dt/7/k/05eb/event.png
alda spune:
Multumesc mult, dar eu chiar as vrea sa fiu concediata! :)
Nu stiu ce sa fac, atunci cand m-am "angajat" la aceasta firma, am crezut ca este vorba de cateva luni pana la nastere, vreo 4 luni maxim, asa i-am spus si persoanei respective. :(
Din cate am auzit/citit, indemnizatia de crestere pana la 2 ani nu o mai primim de la angajator direct, asa e?
Inca o data va multumesc!
Alexandra
mamicafericita spune:
In aceeasi situatie sunt si eu, sunt in 25 sapt si de la 1 ian 2006 mi-am facut contract la o cunostinta tocmai ca sa nu pierd indemnizatia. Din cate stiu(dar treb sa ma interesez mai sigur) putem beneficia de prenatal pt ca teoretic te-ar plati angajatorul (85% din media pe ultimele 6 luni) si el ar recupera banii de la bug asig. Deci daca ar fi asa, mi-ar conveni pt ca nu mi-ar mai da nimic(normal)dar l-as ruga ca acesti bani pe care ii recupereaza sa plateasca taxele si impozitele aferente pt cele 2 luni si ii mai si raman. Referitor la demisia ta, nu e nevoie pt ca contractul se considera suspendat, deci 2 ani nu il incurca cu absolut nimic, nu plateste nimic, si e bine pt tine pt ca ramai "agatata" undeva, daca mai faci un bebe se considera ca ai fost angajata si vei lua indemnizatie, plus ca iti merge vechimea si restul(asta fara a-l afecta pe angajator). Cam asa stiu eu, dar daca gresesc cumva sa ma corecteze cineva. Trebuie sa fim sigure de datele astea.
Soleil spune:
In momentul in care tu intri in concediul de ingrijire a copilului, contractul tau de munca este suspendat. Angajatorul nu te poate concedia in acest caz.
Oricum, indemnizatia de crestere o vei primi direct de la primarie. Angajatorul tau nu mai are treaba cu tine.
Ce sa iti spun, daca vrei sa iei indemnizatia aceea, nu aveti ce face - nici tu, nici el: ramai angajata in actele lui 2 ani sau pana cand decizi sa te intorci la munca (la el sau la alta firma).
Flaviana si
Tiana Maria (20.03.2004)
Album Tiana
alda spune:
Da, chiar mi-ar prinde bine sa stiu daca concediul de maternitate (pre si post natal) e platit de angajator sau isi poate recupera banii de la bug. de asig.
Mamicafericita, daca afli ceva te rog sa ma anunti si pe mine.
Multumesc mult de raspunsuri.
Alexandra
mamicafericita spune:
Sigur indemnizatia pe cei 2 ani o primesti de la primarie, nu are legatura cu angajatorul, el o sa-ti dea doar ceva acte necesare pe care o sa le depui la primarie dupa ce nasti - o ceva, adeverinta ca ai lucrat ...(despre asta nu stiu prea multe in sensul ca nu stiu exact ce depui, o sa vad si eu la momentul respectiv), dar tot ce e legat de postnatal nu il priveste pe angajator. Legat de prenatal eu as vrea sa il intreb pe angajatorul meu cum a procedat cu alte angajate care au intrat in prenatal, cum si-a recuperat banii, cum se procedeaza. Nu stiu cand il voi intreba, daca aflu ceva te anunt, poti si tu sa il intrebi cum a procedat el in firma lui. Cred ca nu il vei incurca prea mult, pt ca toate chestiile astea tin de contabila si nu e cine stie ce.
dianad spune:
Plata prenatalului si a postnatalului se face din bugetul asigurarilor sociale si se calculeaza ca 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. Angajatorul iti da niste bani pe care ii scade din CASS pe care ar fi trebuit sa-l platesca pentru ceilalti angajati. Daca nu are suficienti angajati ca sa acopere banii pe care ii iei tu, atunci de la Casa de pensii i se deconteaza tot ce ti-a platit tie.Dupa postnatal iti depui dosarul la primarie si de acolo iti vei lua cele 8 mil. In tot acest timp ramai angajata, contractul se suspenda, iar cel care te-a angajat nu-ti va da nici un ban de el.Unde gasesti toate astea:-ordonanta de urgenta 158/2005- se refera la prenatal si postnatal si scrie acolo inclusiv cine si cum plateste banii astia-ordonanta de urgenta 148/2005- se refera la CICpe pagina legislativa a lui MariusDianaD 30+
Rozi spune:
quote:
Originally posted by dianad
Plata prenatalului si a postnatalului se face din bugetul asigurarilor sociale DE SANATATE si se calculeaza ca 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. Angajatorul iti da niste bani pe care ii scade din CASS (= contributia pentru concedii si indemnizatii) pe care ar fi trebuit sa-l platesca pentru ceilalti angajati. Daca nu are suficienti angajati ca sa acopere banii pe care ii iei tu, atunci de la Casa de pensii SANATATE i se deconteaza tot ce ti-a platit tie.
Am facut cateva mici corectii, cu rosu.