Contract de angajare cu conditii ciudate
Buna dragilor si dragelor!
Seful meu vrea sa modifice forma contractului de munca deja existent, in sensul ca vrea sa intriduca niste conditii noi ca:
- in cazul in care vreau sa-mi mai iau o slujba nu pot decat dupa ce-l anunt si am acordul lui scris
- orice inventie, munca de cercetare, etc pe care o fac cat am contr de munca la firma lui este proprietatea acesteia.
Astea sunt punctele care ma deranjeaza cel mai tare si as vrea sa ma ajutati sa ma lamuresc cat de legale sunt aceste conditii.
Multumesc anticipat!
Ionela
si Alex
(DN 21.09.2004)
ALEX cantaretul
Raspunsuri
Lona spune:
Sunt cat se poate de legale, daca le accepti.
Pentru a doua prevedere, este vorba de concesionarea dreptului de autor (de proprietate intelectuala). Am avut si eu un asemenea contract, nu puteam scrie decat pentru angajatorul meu.
Pentru prima, nu te poate conditiona decat pentru o alta slujba/firma cu acelasi obiect de activitate, adica sa faci acelasi lucru pe care il faci pentru el. Este o clauza de neconcurenta. Daca vrei sa faci cu totul altceva, nu te poate opri.
Lona spune:
Cu toata placerea!
Parerea mea este ca daca tot semnezi clauze de neconcurenta/fidelitate/confidentialitate, cere si un leu in plus la leafa!![]()
ionella3003 spune:
exact asta vroiam sa te mai intreb: in ce masura ma poate obliga sa semnez aceasta noua forma de contract in conditiile in care exista un contract de munca valabil de 3 ani de zile? Sau poate face un act aditional cu modificarile dorite, care-ar putea fi procedura?
Cat despre marirea de salariu - exact asta si intentionez, insa vreau sa stiu la ce as putea sa ma astept...
Saru-mana anticipat pt lamuriri!
Ionela
si Alex
(DN 21.09.2004)
ALEX cantaretul
Lona spune:
Da, se face act aditional.
Nu te poate obliga teoretic, dar poate decide o modificare a profilului postului, in care sa includa clauzele respective. Nu vrei, pleci.
Acum, intre noi fie vorba, de ce te deranjeaza asa tare? iti dai seama ce nebunie ar fi daca un angajat ar lucra dimineata pentru firma de telefonie Or...si seara pentru Co... Mai mult decat atat, sunt firme ale caror contracte prevad ca timp de 2 ani dupa ce pleci de la ei n-ai voie sa divulgi nici o informatie sau date pe care le stii de acolo. Daca te prind, platesti de nu te vezi.
Cred ca e o buna oportunitate sa obtii si o marire de salariu, acum depinde cat de important este ce faci acolo, cat esti de "indispensabila", cat de bogata e firma, cat conteaza ce faci tu acolo in cresterea si sustinerea ei.
Oricum, dupa data de nastere a piticului, constat ca ai fi putut fi in CIC. Daca mergi la slujba, inseamna ca este importanta pentru tine, deci nu are rost s-o pierzi numai pentru niste clauze. Daca esti atenta ce semnezi, poti oricand pleca fara probleme.
Sa ne spui ce ai facut, si succes!
ionella3003 spune:
quote:
Originally posted by Lona
Da, se face act aditional.
Nu te poate obliga teoretic, dar poate decide o modificare a profilului postului, in care sa includa clauzele respective. Nu vrei, pleci.
Acum, intre noi fie vorba, de ce te deranjeaza asa tare? iti dai seama ce nebunie ar fi daca un angajat ar lucra dimineata pentru firma de telefonie Or...si seara pentru Co... Mai mult decat atat, sunt firme ale caror contracte prevad ca timp de 2 ani dupa ce pleci de la ei n-ai voie sa divulgi nici o informatie sau date pe care le stii de acolo. Daca te prind, platesti de nu te vezi.
Cred ca e o buna oportunitate sa obtii si o marire de salariu, acum depinde cat de important este ce faci acolo, cat esti de "indispensabila", cat de bogata e firma, cat conteaza ce faci tu acolo in cresterea si sustinerea ei.
Oricum, dupa data de nastere a piticului, constat ca ai fi putut fi in CIC. Daca mergi la slujba, inseamna ca este importanta pentru tine, deci nu are rost s-o pierzi numai pentru niste clauze. Daca esti atenta ce semnezi, poti oricand pleca fara probleme.
Sa ne spui ce ai facut, si succes!
Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)
Multumesc frumos, Lona si o saptamana excelenta
!Ionela
si Alex
(DN 21.09.2004)ALEX cantaretul