indemnizatia lunara pentru cresterea copilului
Am si eu o nelamurire.
Eu mi-am deschis cartea de munca in ianuarie 2005, m-am angajat pentru 3 luni iar apoi am plecat de acolo si m-am mutat in Bucuresti. Dar din ianuarie si pana acum eu am platit practic in fiecare luna asigurarea sociala (la casa de pensii) pentru venitul mediu pe economie.
Si acum noi suntem in luna aVa, deci vom naste in iunie-iulie acest an. Se vor face 18 luni in care eu practic am platit la casa de pensii acei 790 000 cat este suma pentru venitul de 2 400 000. (asta fara sa mai fiu angajata).
ART. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit [...]"
Se connsidera ca in acest timp (18 luni cate vor fi pana in iunie 2006 )eu am realizat venituri profesionale supuse impozitului???
Stiu ca intrebarea suna foarte stupid, dar nu stiu pe cine sa intreb.
Vom putea beneficia de indemnizatie?
Va multumesc
Raspunsuri
laura radulescu spune:
Tu ai fost asigurata cu un contract de asigurari sociale si ai platit contributia de asigurari sociale in tot acest timp. Nu ai platit impozit pe venit.
Incepand cu ianuarie 2006 aceste contracte nu mai sunt recunoscute pentru plata indemnizatiei cic.
alexa121_ama spune:
ce ai platit la casa de pensii iti va fi socotit ca si contributie pentru pensie
Rozi spune:
In cazul tau, pt CIC este recunoscuta perioada de pana la 1.1.2006. Dupa aceasta data ar fi trebuit sa obtii venituri impozabile sau concedii medicale sau somaj... Poate mai reusesti sa faci ceva pt ianuarie, sa nu pierzi indemnizatia pt o luna. Bafta!
amiss_zip spune:
Rozi am inteles! Deci practic eu din ianuarie ar tb sa figurez undeva angajata si sa am macar un venit mediu pe economie impozabil. Dar asta cat timp trebuie sa fie? Trebuie sa fiu angajata pana in luna cand nasc sau exista un termen limita....asta in conditiile in care am inteles ca se pun lunile din anul precedent!
Multumesc![]()
Rozi spune:
Da, macar o zi din ianuarie
sa figurezi cu salariu, nu neaparat mediu pe economie, poate sa fie si minim
pe economie, poate sa fie si contract de munca cu timp partial (2 ore sau mai mult). Numai ca e nitel cam tarziu sa inregistrezi acum un contract pe munca pe ianuarie.
Apoi poti lua concediu medical, prenatal... pana cand nasti, apoi postnatal 42 de zile si apoi CIC.
amiss_zip spune:
Am incheiat cu o societate un contract de munca, in care este specificat ca activitatea (mea) "urmeaza sa inceapa la data de 27 ianuarie 2006" si acest contract a fost inregistrat la camera de munca azi, 15 feb.
Voi pierde cumva CCI-ul pentru ca nu am ianuarie complet? (nu s-a putut de la 1 ian. Au spus ca se poate depune doar cu data veche 20 de zile)
Nu am inteles exact partea cu concediul
. Cat sunt nevoita sa fiu angajata la aceasta societate pentru a nu pierde CCI avand in vedere ca anul trecut am platit 12 luni asigurarea sociala (care era valabila pt asa ceva).
Cat am voie pauza pentru a nu pierde CCI? Am inteles ca maxim doua luni in ultimile 10 dinainte de nastere. !?
MultumescRoxi ![]()

Rozi spune:
E minunat ca ai reusit sa-ti faci contract de munca.
Nu este obligatoriu sa fi fost angajata de la 1.1.2006.
Pana nasti, timpul trebuie acoperit prin:
- salariu pt timp lucrat, sau
- concedii medicale, sau
- concediu de maternitate (cel mai devreme cu 84 zile inainte de DPN).
Nu ai voie deloc pauza, chiar in art citat de tine scrie "12 luni anterior datei nasterii copilului".
Vezi ca tot ce platesti acum pe asigurarea individuala la casa pe pensii va conta doar pt pensie... Atat!
amiss_zip spune:
Ok
, am inteles. Sunt in grila atunci!
Inca ceva:
Cartea de munca pe care o am depusa la casa de pensii trebuie sa o ridic de acolo nu? Contractul semnat cu casa de pensii in urma caruia plateam acea asigurare trebuie reziliat acum? Oricum nu vom mai plati acea asigurare, si cartea de munca probabil va trebui dusa la camera de munca.
Multumim
pentru raspunsurile prompte!