Copii Stingaci(care folosesc mina stinga!!!)
Sigur exista printre voi mamici sau tatici cu bebei stingaci...Toate aparentele arata ca Alexandros e unul din acestiaPe mine nu ma deranjeaza,dar Makis ma tot bate la cap sa-l fac sa-si foloseasca si mina dreapta,poate,cica,se corecteaza!!!Sigur traim intr-o lume pentru dreptaci(ciudat cuvint...e corect gramatical???)...usile,frigiderele dulapurile,aproape toate se deschid cu mina dreapta,asta nu inseamna insa ca trebuie sa oblig copilul sa foloseasca mina dreapta din moment ce simte ca stinga e "dreapta "lui...
Voi ce credeti? Cum procedati? Va pup cu drag,ma duc sa ma pregatesc pentru miine si ne revedem LUNI!!!
Theodora, Alexandros, Yannis(1 AN pe 03.Aprilie.2003)
Duble the joy,duble the love,twins are a blessing,from above...
Raspunsuri
Garofitza spune:
Theo, Alex de la un timp foloseste mana stanga.Spun de la un timp, deoarece are perioade, sau isi foloseste ambele maini simultan la scris, desenat,mancat. Nu cred ca poti obliga un copil sa-si foloseasca cealalta mana, cand el se simte in elementul lui folosind-o pe cealalta. De ce sa punem presiune pe copil? Daca natural pentru el este stanga? In State marea majoritatea a copiilor (pe care eu i-am intalnit) sunt stangaci. Si ce daca? Crezi ca performantele scolare, sau profesionale vor fii afectate? Cati dintre oamenii politici nu sunt stangaci?
ps. Imi amintesc cat necaz a suferit sora mea in clasele primare, fiind stangace. Asta incluzand profesorii, parintii si bunici. Pedepse si legatul mainii stangi la spate!!!!
Lasa-l sa-si foloseasca ce mana doreste si o sa ai un copil fericit (nu ca nu ar fii el fericit, dar va fii cum este natural pentru el sa fie)
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
Lia spune:
Si Andrew a avut tendinta de a folosi mai mult mana stanga.Eu n-am facut nimic altceva decat am repetat cu fiecare prilej de genul asta faptul ca furculita,lingura,creionul,etc., trebuiesc folosite cu manuta dreapta.De fiecare data Andrew a mutat furculita..etc.,in manuta dreapta.In ultima vreme isi manifesta dorinta de a folosi manuta stanga mai rar parca.N-am avut senzatia ca l-ar fi deranjat faptul ca a trebuit sa mute obiectul in manuta dreapta si nici n-am avut senzatia ca ar folosi manuta dreapta cu mai putina dexteritate decat stanga.
In momentul de fata sunt si frigidere ale caror usi se deschid din ambele directii(avem noi unul,dar nu din cauza ca suntem stangaci...exista si unituri dentare create pentru stomatologi stangaci,dar sunt mai scumpe,mai dificil(eventual) de procurat
Eu cred la fel ca sotul tau,ca e bine sa incerci sa-i "amintesti" ca trebuie sa foloseasca manuta dreapta(bland,fara constrangeri).Daca-i "nehotarat", ca Andrew,probabil ca va renunta in timp la folosirea manutei stangi.
Daca e intr-adevar stangaci,probabil ca va sfarsi prin a folosi hotarat manuta stanga,in pofida celor spuse de tine pe tema asta.
Lia&Andrew
Alina spune:
Eu sint stingace.
70% din activitati le fac cu stinga,adica mincat,taiat zarzavaturi,cusut,etc.Frigiderul il deschid cu dreapta.
Cind eram micuta,parintii mei au incercat zadarnic sa ma corecteze,nu am acceptat deci mincam,scriam,desenam doar cu stinga.
La scoala,tovarasa invatatoare m-a fortat sa scriu cu dreapta,cred ca asta era politica pedagogica in vremurile alea asa ca nu am avut incotro si am inceput sa scriu,sa pictez,sa decupez cu dreapta.
Nu vreau sa imi amintesc cum invatatoarea mi-a legat mina stinga ca si cum as fi avut-o in ghips,sa inteleg clar si repede ca doar mina dreapta e pt scris.
Mai tirziu,mi-a prins bine ca pot sa scriu cu ambele miini.De exemplu,la cursurile din facultate,cind imi obosea dreapta,continuam cu stinga.Cu dreapta scriu putin mai repede.
Desigur ca in Timisoara,la facultate,uníturile dentare erau pt dreptaci dar nu am avut nici un fel de problema,puteam lucra excelent.
Aici am probat un unit pt stingaci si nu am simtit ca sint mai eficienta.
Incearca cu multa multa rabdare sa-l determini pe Alexandros sa-si foloseasca mai mult dreapta dar daca nu reusesti,nu e nici o problema.
Merge la fel de bine,si asa.
Alina
Alina
gabid spune:
Si noi suntem prezenti aici!Simona e sigur stangace pt ca tot ce apucao face cu mana stanga.Foloseste si dreapta daca o fortez eu.Pe mine nu ma deranjeaza ca e stangace.chiar imi place.Fratele meu e stangaci si soacra mea si verisorii Simonei de pe cumnata...asa ca e sigur stangace bibeloul.
Va pup,
Gabi si Simonica.
oanaesn spune:
Fratele meu este stangaci. Si pe el au incercat sa-l "corecteze" cand a inceput scoala. De la asta i s-a tras balbaiala. Nu e de ras. A mers la logoped o gramada de vreme pentru a corecta pronuntia. Si acum se mai balbaie uneori cand e emotionat, iar de scris scrie cu mana stanga in continuare. Asa ca lasa copilul in pace!
danafl spune:
Si fiul meu este stangaci.Nu l-am fortat nici o clipa sa-si foloseasca dreapta iar acum fiind clasa intai se descurca bine.Lasa lucrurile sa decurga de la sine.
ENYA spune:
Draga Theodora,
Si Vladi al meu, vara trecuta cind avea doi ani, incepuse sa tina creionul cu mina stinga si eu tot il corectam. Apoi, discutind cu un dr. neuropsihiatru, daca e bine sau nu ce fac eu, mi-a spus ca NU trebuie corectat , ci trebuie lasat sa foloseasca ce minuta vrea el.Asa am facut si deocamdata, la 2 ani si 9 luni, foloseste mina dreapta.
M-am ingrozit de ce-au povestit fetele cu legatul miinii la spate! Sper sa nu mai existe azi asemenea obiceiuri in scoli.
Pupa bebeii din partea mea si a lui Vladi.
Amalia
cl spune:
Draga Theodora, nu-ti face atatea probleme. Si Alex al meu este stangaci. Initial incercam sa-l fac sa-si foloseasca manuta dreapta, dar apoi mi-am revenit. Daca lui ii este mai usor il voi lasa sa foloseasca mana stanga. In studentie aveam o colega care era stangace. La unele cursuri (la care faceai scurta la mana de atata scris) trecea stiloul in stanga cand obosea, apoi in dreapta... si tot asa. Asa ca s-ar parea ca sunt si avantaje, nu? Lasa-l pe el sa decida ce manuta ii convine sa foloseasca!
Claudia si Alex
ponicid spune:
Din cate am citit eu cel putin pana la 1 an si jumatate copiii isi folosesc ambele maini in mod egal. Deabia dupa vreo 2 ani ei incep sa foloseasca o anumita mana cu predilectie.
Se mai spune ca a forta un stangaci sa isi foloseasca dreapta cu predilectie este o mare eroare. Nu stiu sa explic exact dar creierul stangacilor este altfel structurat. Folosirea unei anumite maini este instinctuala, se trage dintr-o anumita structura interioara si nu se datoreaza obijnuintei. Fortarea in asemenea situatii este daunatoare si iarasi nu mai stiu care este explicatia.
Ma tot uit la filmele americane si fara sa vreau observ mai multe persoane care scriu cu stanga decat din cele care scriu cu dreapta.
Daniela, mamica de Ana-Maria
zara spune:
dragi parinti,
nu va mai fortati copliasii sa foloseasca mina dreapta in cazul in care el are tendinta sa o foloseasca pe stinga. in fiecare mesaj citit aici, cineva a precizat ca la un moment dat i-a sugerat/l-a obligat/l-a fortat...etc. pe copil sa schimbe mina. din nici un pct de vedere, social, moral sau mai stiu eu cum nu e impus sa fii dreptaci (si nici daca ar fi , nu mi-as obliga copilul doar pentru ca nu intra in niste norme impuse). copilul meu are doi ani si foloseste stinga de cind a apucat prima jucarie la doar citeva luni...se descurca minunat cu pixul, tacimurile si orice minuieste cu aceasta mina. nu il consider nici mai nefericit , nici mai neajutorat , nici mai deosebit decit ceilalti. e absolut firesc.
cu respect,