ce inseamna pentru voi cununia religioasa?
Raspunsuri - Pagina 2
moko spune:
eeeeeeeee, fetelor, tocmai aici voiam sa ajung...de ce indepliniti formalitatea asta, daca nu sunteti de acord cu ea? de ce nu aveti curajul de a o refuza, asa cum faceti cu alte traditii sau obiceiuri?
nu am sa intru in explicatii in privinta femeii care trebuie sa se supuna barbatului, pentru ca asta necesita o foarte buna cunoastere a religiei, pe care nu o am, dar va asigur ca esenta celor spuse nu este chiar cea de suprafata...
mi s-ar parea absolut inutil sa pierd un timp din ziua nuntii cu "palavrajeala" unui preot, din moment ce consider ca slujba imi jigneste statutul si demnitatea de femeie.
va respect parerile si hotararile dar eu sunt hotarata sa fac tot ce e necesar pentru ca viata noua alaturi de omul iubit sa fie inceputa asa cum se cuvine... alaturi de niste adevarati parinti spirituali , spovedita si iertata de tot ce am facut (cu voie sau fara voie), pana acum!
cu fiecare zi mai aproape de bebe al meu!!!
http://daisyPath.com/days/060902/0/0/+1/1
krelia spune:
eh, si cum, deja se stie , de fiecare data cand se aduc in discutie spovedeala si impartasaniile...subsemanta nu se poate abtine de la comentarii....iata ca ii raspunde si ea, curiozitatilor lui moko, in ideea ca dreptul la opinie este inca liber
1. n-as putea sa-ti spun exact ce semnifica slujba pt mine....simt ca reprezinta ceva...ce..nu stiu..e o kestie nepalpabila, asa cum e de fapt si sursa textelor citite in cadrul acestei ceremonii....ceea ce nu simt eu mai deloc....este modul in care se desfasoara ceremenoia...si ma iontreb....de ce tb eu sa inconjor masa de 3 ori..si de ce de la stanga al dreapta si nu de la dreapta la stanga....si aici, iar ajung la paralela intre slujba ortodoxa si cea catolica...asa cum reprezinta insusi Dzeu..si-atunci, nu-mi ramane decat sa cred....
2. momentul...banuiesc ca-l voi trai..daor voi fia laturi de cei dragi, nu? Intreaba-ma peste 7 luni
3. binecuvantarea Lui Dzeu....kestia asta cred ca-i relativa....unii vor spune n-ai cum sa ceri binecuvantarea a ceva ce nu exista..altii vor spune..degeaba cer eu binecuvantarea si cred ca mi-a dat-o....dar, dupa 3 ani se despart....(simt rosiile cum isi fixeaza tinta )..vreau sa cred ca am binecuvantarea Lui, vreau sa cred ca vegheaza asupra mea si vede cati nervi imi face iubi cateodata, si cu toate astea io-l iubesc si mi-l vreau alaturi...de rugat, mai rar..dar, ma tratez
4. eu nu vreau sa pacalesc pe nimeni...am cautat o biserica unde sa nu-mi ceara nimeni sa ma spovedesc/impartasesc pt ca , daca admit si cred ca Dzeu exista..este ceva..acolo...., eh, in treaba asta chiar nu cred....si nu are rost sa mai repet...ceea ce cred si ceea ce as simti...in momentul in care un ins total strain mie ar afla ceea ce poate nici mama nu stie....si pana la urma..cine e el sa-mi dea mie iertare? cu ce? cu 30 de tatal nostru, un bucura-te marie si 15 matanii?? Sa fim seriosi....SINGURUL care te iarta este acel CEVA!!!! Nimeni altcineva...mergand pe aceeasi linie...nu admit ideea pupatului de icoane...daca nu simt ca trebuie sa fac acest lucru. Imi plac, sunt frumoase, am una in casa...dar atat...poate sutn si ele ceva acolo./...cu toate ca...daca ne luam dupa ce spune Biblia....existenta lor nu e tocmai in conformitate cu adevarata credinta (sa nu te-nchini la chip cioplit)....dar, de aici la a-mi impune (doar pt ca asa e bine...sau ca asa se face) sa pup eu icoanele balosite de toti....sa am ierte Dzeu...n-am sa fac asta....icoane sfintite?? cu ce? cu apa de la robinet?? pai, mai bine ma duceam la Luvru si-o pupam pe monalisa....era acelasi lucru..tablouri sunt ambele...(prima rosie?)
In plus, singura ai spus-o - "preoti ce accepta tot felul de compromisuri" - pai, si-atunci eu astuia sa ma spovedesc?? astuia care imi ia mie 10 milioane ca sa ma cunune doar pt ca "slujeste" la Elefterie???
5. de ce "indeplinesc" "formalitatea" asta.....pt ca nu ma vad mireasa la primarie, de-aia.....si pt ca...se zice....biserica e Casa Domnului...desi....daca stau sa ma gandesc.....poate singura adevarata casa a Lui a fost cea pe care Isus a daramat-o si reconstruit-o..in rest....le consider niste cladiri construite in numele Lui..asta e altceva....
6. voi trece peste "femeia supusa barbatului" si voi spune doar ca am sa urmez doar o parte a acelaui "discurs"..in sensul ca am de gand sa ma veselesc ca Sara si sa ma inmultesc ca Rebeca ...sau cum era..ca mereu le incurc numele....deci, e si-o parte buna....
Astea fiind spuse, ma duc la somn, ca am spus destule...sper sa-ti fi satisfacut curiozitatea....
Uite, chiar am sa ma rog in seara asta LUI, sa-mi deschida mintea si sa ma ajute sa vad adevarata credinta...pt ca...pana la urma, Dzeu este in fiecare dintre noi..in sufletele noastre....trebuie doar sa-l lasam sa intre....iar pt asta nu ne trebuie popi, biserici sau icoane (prea multe
Noapte buna...
No more kinky stuff! Soon to be a married woman!
26 august 2006
roxanicea spune:
buna!
subscriu si eu la tot ce spune dyadya. imi place ce scrii. eu sunt ortodoxa si sotul meu e greco-catolic. dar datorita faptului ca el are aproape de suflet un preot greco-catolic care ne-a inteles si ne-a ascultat toate dorintzele in materie de desfasurare ,durata ale cununiei religioase, am mers pe ideea de a ne casatori in rit greco -catolic.
nu am tinut post inainte, ci doar ne-am spovedit cu cateva minute pana sa inceapa cununia religioasa.
maja, verghetele ni le-am pus noi doi pe mana si am jurat pe biblie, dar nu in momentul in care ne-am pus inelele. ideea e ca nu ne-au pus nasii verighetele. asa am vrut sa intaresc.
am ales sa facem cununia religioasa in acelasi cadru cu petrecerea de dupa, afara, pe terasa restaurantului pt era si pacat sa nu profitam de asa peisaj frumos in jur, cu lume care sa stea jos, cu relaxare si cu cat de putina rigiditate cu putiintza. nu am vrut sa facem standardul circuit si pupatul icoanelor, cu plecaciuni si pupat de maini la nasi...si tot alaiul de obiceiuri. conteaza mult sa simti ca te unesti cu cel pe care l-ai ales si gata! sa te gandesti foarte serios ca e o alegere de viata si sa-i acordi importantza cuvenita.
in rest...eu sunt de parere ca nu conteaza cate acatiste pui la biserica, cate icoane pupi si cate posturi tii. sa ai un suflet deschis si sa fii un om integru, pana la urma.ca estentza bisericii cam asta este.
va pupilesc si va doresc cununii religioase usoare!
numai bine!!!!!!!!!!!
roxi http://photos.yahoo.com/roxanicea
roxanicea spune:
wooooooooooooowwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!
krelia
scuze, nu citisem ce ai scris !ce tare ai fost cu tot ...eseul de mai sus! zici ca vb gura sotului meu. de la preoti cu onorariile lor cu tot, pana la pusul buzelor pe icoane unde sa ma iertati...pun gura si unele babe nesaplatae de o spatamana sau cu tot felul de eruptzii etc........
mi-ai placut prea tare ca sa nu iti impartasesc si eu pct de vedere!!
nu sunt atee...dar credinzta nu consta in a da cat mai multe milionae bisericii din centru, sau nu stiu carui popa...ca-i vestit si ca-mi da mai multe canoane ca altul mai de la marginea targului.
sper sa gasesti acea biserica si acel preot intelegator pt macar 50% din doleantele si crezurile voastre legate de slujba cununiei.
succes!!!!!!!!
LadyC spune:
Dumnezeu nu ne mantuie doar pentru faptul ca il credem un "CEVA" supanatural. Eu nu-mi doresc sa-L supar si mai tare pe Dumnezeu, cred in El si in Sfintii Lui din tot sufletul si pot spune cu mana pe inima, ca in ziua nuntii mele, daca ar fi fost ceva de care nu ma puteam lipsi, aceea este Cununia Religioasa. Cu 3 luni inainte de nunta, am fost la duhovnicul meu- preot calugar, ne-am spovedit amandoi si ne-a dat canon sa nu mai facem dragoste pana dupa nunta. A fost foarte greu de rezistat ispitei, dar nu am cuvinte sa spun cat de dulce a fost regasirea noastra. Nu am avut voie sa sarut icoanele pana in ziua nuntii... cand m-am apropiat de prima icoana si am simtit miros de busuioc mi s-a umplut inima de bucurie. Noi am facut nunta pe 01 octombrie, dar si acum imi vine in minte cantarea preotului:" Doamne Dumnezeul nostru, cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii!" sau Issaia dantuieste... Imi curgeau lacrimile fara sa vreau. Sotul meu, care zice ca este necredincios, a bolborosit si el dupa parinte Tatal Nostru si apoi toti cei prezenti la biserica, au cantat in cor.A fost cea mai fericita zi din viata mea!
-Stiti voi ca atunci cand se citesc Cununiile, Ingerul Domnului va ia numele si se duce cu ele in fata lui Dumnezeu si le scrie in Cartea Vietii? Atunci se deschid Cerurile si Iisus va binecuvanteaza!
Eu am mers cu inima deschisa la biserica si eram constienta de binecuvantarea ce o voi primi, poate de aceasta a ramas un moment de neuitat. Poate ca nu trebuia sa scriu acestea si imi cer scuze ca am intervenit. Sa va ajute Dumnezeu sa aveti parte de momente minunate in ziua nuntii!
Va pup!
krelia spune:
quote:
Originally posted by roxanicea
wooooooooooooowwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!
krelia
scuze, nu citisem ce ai scris !ce tare ai fost cu tot ...eseul de mai sus! zici ca vb gura sotului meu. de la preoti cu onorariile lor cu tot, pana la pusul buzelor pe icoane unde sa ma iertati...pun gura si unele babe nesaplatae de o spatamana sau cu tot felul de eruptzii etc........
mi-ai placut prea tare ca sa nu iti impartasesc si eu pct de vedere!!
nu sunt atee...dar credinzta nu consta in a da cat mai multe milionae bisericii din centru, sau nu stiu carui popa...ca-i vestit si ca-mi da mai multe canoane ca altul mai de la marginea targului.
sper sa gasesti acea biserica si acel preot intelegator pt macar 50% din doleantele si crezurile voastre legate de slujba cununiei.
succes!!!!!!!!
suna tarea aiurea, avand in vedere subiectul in cauza...dar..mersi frumos pt aprecieri ..eram intr-o inspiratie de zile mari ..de fapt...si la ora actuala imi mentin parerea..e parerea mea si desi, unii au incercat sa mi-o schimbe, deocamdata nu vor reusi..asta e....nu vreau sa pup icoane.....si nici sa umplu burtile popilor cu banii mei...
nici eu nu sunt atee..sa ne intelegem ...ci doar nu sunt de acord cu practicile astea....iar de obligat nu ma poate obliga nimeni...sa cred in ceea ce simt eu ce exista..sa ma rog unde vreau si cand vreau...
cat priveste biserica..eu sper ca am gasit-o...ar trebui sa mai dau o fuga pe'acolo...sa verific daca mai sunt pe lista sau nu ..pushkea!
mersic
No more kinky stuff! Soon to be a married woman!
26 august 2006
roxanicea spune:
ladyc,
nu ma intelege gresit! si eu am vrut sa fac acea cununie religioasa. ceea ce detest sunt multe din prcaticile biserici pe acre le gasesc caraghioase si de cele ami multe ori inutile. cerd in d-zeu, dar intr-un mod mai putin evident. nu fac un titlu de glorie in spune o rugaciune, sau a merge la biserica...
cununia religioasa nu e mai cu evlavie facuta daca e la o biserica mai cu renume, mai mare sua ami bogat impodoibita. si nici daca fac eu pe smerita cand ajung in ea....doar pt ca asa se face.
dar ma sacaie ca se face atata caz de aceasta cununie religioasa si atata importantza i se da de catre majoritatea ....doar de fatada ; daca toata lume care se cununa in biserica ar fi mai profunda si muuuuuuult mai constienta de ceea ce presupune aceasta unire si ceea ce spune preotul in biserica, nu ar divortza pe banda rulanta si s-ar recasatori si recasatori ....si de fiecare data in biserica. in fata lui d-zeu suntem casatoriti doar o data. primul sotz(sotzie) conteaza in fatza lui d-zeu. restul...nu ii recunoaste biserica,sau nu ar trebui sa-i recunoasca. si totusi....lumea se cununa in biserica si a doua, si a treia oara....si eventual...imbracate in mirese, doamnele...si cu rochii albe, care simbolizeaza in esentza-puritatea.
deci..........
casatorii minunate si evenimente de neuitat va doresc oriunde ar fi facute: in biserica,pe campie, pe malul marii! conteaza ceea ce simti si nu cate icoane pupuam sau cat de vestit este preotul acre te cununa si ce onorariu fabulos percepe.
este parerea mea, bineanteles.
pupi si numai bine!!!!!!!!!!!!
spor la organizari!
addinel spune:
pentru mine cununia religioasa reprezinta nunta insasi. e simbolul unirii spirituale dintre noi doi, in fata intregului univers si a parintilor mei care sunt in ceruri.
cred intr-o fiinta divina, superioara, careia prin conventie am acceptat sa ii spun Dumnezeu. vreau sa ma marit in biserica unde, tot prin conventie, obisnuiesc sa ma rog si sa vorbesc cu cei sfinti. nu cred in traditiile de nunta si in canoanele bisericii si nici nu am de gand sa ma "pocaiesc" in vreun fel. cumva am propria mea religie, o amestecatura intre ortodoxie si catolicism, ceea ce pot eu accepta din fiecare religie. si in consecinta si nunta la biserica reprezinta ceva anume pentru mine, nu ceea ce spun preotii nostri.
nunta mea
Alynutza spune:
Mai intai de toate as vrea sa spun ca subscriu la cea a spus Krelia si roxanicea.
Asta e chiar o problema destul de controversata, mai ales pentru mine, care am crescut cu o bunica neoprotestanta si un bunic ortodox inrait... am luat ce mi s-a parut mie bun de la amandoi... si pana la urma am ajuns la concluzia ca Dumnezeu e unul pentru toti, indiferent daca ne numim ortodoxi sau catolici sau altfel. Ma cunun in biserica ortodoxa pentru ca sunt botezata in ea si n-am chef sa dau mita in alta parte ca sa ma cunune, cu atat mai mult cu cat am spus ca religia in sine nu reprezinta mare lucru pentru mine. Insa cred in Dumnezeu si vreau sa ne binecuvinteze casnicia, mai ales ca eu cred cu tarie ca EL mi l-a adus alaturi pe cel care imi va fi sotz si tot EL ne-a creat in asa fel incat sa ne completam unul pe altul. Acuma, nu stiu exact daca binecuvantarea asta o voi obtine sarutand icoane, n-am facut-o in viata mea, asa cum nici de spovedit unui preot n-am facut-o (puteti da cu rosii cat vreti, dar pentru mine iconografia este egala cu idolatria, Dumnezeu nu are chip, nici materie, oare nu exista porunca "sa nu-ti faci chip cioplit ca sa te inchini lui?", iar de spovedit m-am spovedit LUI, pentru ca numai EL are puterea sa ierte cu adevarat, EL ne-a creat si stie bine cat de slabi suntem, pana la urma asta este frumusetea omului, imperfectiunea lui si puterea de a "deveni"). Insa as vrea sa simt in aceea zi ca EL vegheaza asupra noastra.
As vrea tare mult ca aceasta ceremonie sa nu includa atatea ritualuri cu sau fara sens, as vrea sa fie ceva simplu, sa ne juram noi doi unul altuia credinta, sa ne punem verighetele in deget unul altuia (unde ne cununam noi a spus preotul ca asa va fi cu verighetele). (By the way, Roxanicea, ce tot spuneai de pupat mainile nasilor? Eu n-am de gand sa pup nimic!)
Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa, pentru mine nu-i importanta biserica, religia, preotul, cat sa fac acest pas in fata lui Dumnezeu.
P.S. Nu am intentionat sa jignesc credinta nimanui, fiecare e liber sa creada ce si cum vrea.
lorex spune:
nici eu nu sunt de acord cu unele dintre ritualurile bisericii ortodoxe dar pot sa le trec cu vederea iar acolo unde nu pot macar ma straduiesc sa le gasesc sensul intreband in stanga si in dreapta, pe oameni mai in varsta sau preoti, care e semnificatia!..si am de gand sa intreb preotul despre semnificatia pasilor cununiei,ca sa o inteleg, astfel cred ca voi trai momentul mult mai intens.si am sa-l mai intreb si de ce nu putem sa ne punem noi verighetele si nu nashii si daca va fi musai sa le puna nashii atunci ne vom conforma pentru ca daca e sa fie asa inseamna ca are un rost si kestia asta!
pentru mine e importanta casatoria in fata lui Dumnezeu si daca ar fi dupa mine nici nu as merge la cununia civila unde mi se pare o piesa de teatru jucata de zeci de ori pe zi, in care ofiterul rosteste niste cuvinte pe dinafara, gandindu-se probabil cat mai are pana ajunge acasa sau oare mai sunt multi la rand? iar ceilalti cu zambetele largi asteapta randul ca sa pupe mirii care , sarmanii, trebuie sa suporte zeci de pupaciuni si sa fie cu zambetul mereu larg...
noi ne-am logodit la biserica exact acum un an pentru ca simteam nevoia sa avem binecuvantarea preotului sa locuim impreuna pana la nunta.nunta vine peste trei luni si o voi face la acelasi preot si la aceeasi biserica tocmai pentru ca vreau sa ma cunune un preot care sa fie acolo cu sufletul si nu sa citesca in graba cununia plictisit fiind de atatea nunti care merg pe banda la unele biserici "la moda" ...parerea mea..asta am simtit la alte cununii...
e doar ceea ce simt si stiu ca exista pareri si pareri...
pentru mine adevarata nunta are loc la biserica si apoi la restaurant!
si daca ar fi sa fim corecti, stiati ca pe vremuri nuntile se faceau doar duminica si nu sambata?