Recalcularea pensiei in minus?
Deschid acest subiect in sperantza ca exista cineva pe forum care ar putea sa ma lamureasca. La sfarsitul anului trecut tatal meu a primit recalcularea pensiei. Avea 3.3 mil acum are 2.3 mil A fost si este extrem de suparat. asta era venitul lor. Am incercat sa il mai linistim ca oricum noi ii ajutam dar stiti cum sunt parintii. Acum, cred ca ieri citeam in Libertatea ca, unii pensionari nu au primit o crestere a pensiei pt ca au avut punctaj in minim la recalculare dar nu li s-a scazut pensia iar acum, ca o solutie compensatorie (!cred) nu beneficiaza de majorarea lunii ianuarie.
Deci, ce am desprins io de aici ar fi faptul ca o pensie nu scade. poate creste prin recalculare dar micsora nu.
Cazul tatalui meu: implineste 70 de ani in iulie, a iesit la pensie in 91 sau 92 dupa 36 de ani de vechime. A iesit cu o lege/ordonanta (nu stiu exact, dar daca conteaza ma interesez).
Cum spuneam nu conteaza fff mult dar poate au facut cei de la casa de pensii Vrancea o greseala, cu toate ca ar fi fost evidenta si s-ar fi sesizat cineva pana la urma.
Ma doare sufletul cand ii vad necajiti, mai ales ca sunt amandoi hipertensivi, anul trecut au pierdut cu inundatiile orice alte surse de venituri personale.
Multumiri!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">La 1 anisor e diabetic insulinodependent si are mare nevoie de noi!
Raspunsuri
Rozi spune:
Imi pare tare rau pt tatal tau... si pt tatl meu si pt toti parintii nostri care au pierdut la pensie. Tatal meu este foarte coleric. S-a enervat foarte tare (dar asta se intampla acum vreo 4 ani), cand a observat ca in urma recorelarii, i-a scazut punctajul. Atunci a alergat mult, a depus memorii peste tot, cu copie dupa raspunsul primit de la casa de pensii, inclus la Guvern (a fost redirectionat catre casa de pensii!!!) si la avocatul poporului. S-a necajit foarte mult, s-a luptat, pentru ca stia ca nu e corect, valoarea unui punct de pensie poate varia, dar nu PUNCTAJUL, ceea ce s-a intamplat la ei. La fel si la socrul meu. Tatal tau a observat ca, la inceput, pe talonul de pensie, era trecut punctajul? Si dupa recolerari, nu mai apare?
Raspunsul primit de tata a fost o adresa de 6 pagini, din care 5,5 erau citate din legi (pe care tata le stia foarte bine, el insusi punandu-le in memoriile facute). Finalul a fost asa (citez din memorie): nu s-a facut nici o greseala, rezultatul este consecinta matematica a aplicarii legilor in vigoare care se aplica la dvs. Ca pensia nu a scazut, de ce se burzuluieste atat? (asta verbal) Adevarat, atunci, la momentul acela, cuantumul ramasese acelasi. Ulterior insa, la fiecare indexare a punctului de pensie, tata pierde tot mai multi bani. Care, oricat ar fi de putini, pt ei conteaza. Mai ales daca pensia este mica. Mai ales daca este vorba de un om mandru, care a muncit toata viata lui ca sa nu stea la mila nimanui (si acum sa ajunga la mila noastra, a copiilor).
Hai ca m-am lungit. Am vrut numai sa spun cat a suferit tata, in demnitatea lui de om, din pricina acestei nedreptati care a afectat multi pensionari. Si cat de zadarnica i-a fost lupta cu autoritatile. S-a impacat cu soarta numai cand socrul meu a fost operat de inima la al doilea atac de cord si i-am spus ca enervarea nu-i face bine.
Iertare daca am spus mai mult decat trebuia. Va pup!
DidiAlex spune:
Rozi, multumesc mult pt raspuns si pt timpul acordat in detaliere.
Mi-am inchipuit ca toate miscarile astea la pensii sunt "legale" dar, suma prin care i se micsora pensie este mare si cateva zeci de mii conteaza, darmite 1 mil.
Cat despre puncte sau alte date cuprinse in talon nu pot sa iti spun pt . ca nu i-am mai vazut din aprilie 2005.
Nu credeam ca este vreo greseala pana am citit ieri in ziar.
Multumesc inca o data si sper sa ii putem ajuta sa le facem o batranete placuta asa cum ne-au facut ei copilaria.
multa sanatate!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">La 1 anisor e diabetic insulinodependent si are mare nevoie de noi!
ili spune:
incearca la CNPAS unde apartine
sau la
http://director.itbox.ro/cat-280/Case-Judetene-De-Pensii/pag-0.html
DidiAlex spune:
quote:
Originally posted by ili
incearca la CNPAS unde apartine
sau la
http://director.itbox.ro/cat-280/Case-Judetene-De-Pensii/pag-0.html
multumesc...dar nu gasesc site cu Vrancea