Poate primi CIC?

Poate primi CIC? | Autor: anabordea

Link direct la acest mesaj

Buna. Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta... Am o prietena insarcinata intr-o situatie mai delicata si nu stie daca se mai poate incadra in plata CIC din cauza noilor modificari ale legii. Iata situatia ei... Ea a lucrat pina pe data de 1 martie 2005, cind a fost disponibilizata, iar din data de 20 aprilie 2005 a platit asigurarile de sanatate din mina , la casa de pensii, data probabila a nasterii ar fi de 30 iunie 2006, deci ar avea cele 10 sau 12 luni platite, dar a auzit ca nu ar mai fi de ajuns sa ai platite asigurarile ci ar trebui sa fi angajata. Voi ce stiti? Va multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre.

Ana, mamica de Diana Alexia (28.02.2004) si Daria Oana (6.01.2006)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Incepand cu 01.01.2006 indemnizatia se acorda persoanelor care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
Se ia in considerare contractul cu Casa de Pensii (in baza caruia a platit din mana asigurarile sociale)numai inainte de 01.01.2006.
Deci, ar trebui sa realizeze venituri supuse impozitului pe venit de aici incolo, pana isi completeaza stagiul de cotizare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anabordea spune:

Multumesc dar sunt inca in ceata:
pct 1:Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

Am luat astea din legea 148/2005...s-ar intelege ca merge si cu cotizatia...? Ca eu nu mai inteleg nimic..Marius, help, ca esti cel mai in masura sa-mi spui cum se interpreteaza legea...Te rog.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Mi-e teama ca ceea ce ai precizat tu se termina la data de 31.12.2005 Contractele de asigurare sunt acceptate pana la intrarea in vigoare a modificarilor legislative adica pana la data de 31.12.2005. Incepand cu 01.01.2006 contractele private de asigurare sociala isi pierd efectul pt CIC ele sunt exclusiv pt pensie. Sursa platilor bugetare pt CIC devine fiscalitatea directa nu asigurarile sociale de unde si restrictia de venituri impozabile. Contractele de asigurare privata nu sunt impozabile si nu participa la formarea fondurilor de plata pt CIC incepand cu acest an.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anabordea spune:

Multumesc mult Marius.

Mergi la inceput