Probleme-compensare prenatal-HELP!
Din nou probleme in invatamant...
Nu intentioneaza nimeni sa-mi plateasca restul de 15% pana la un salariu de baza pt prenatal, cum ar fi normal cf. art. 66, contract colectiv de munca unic la nivel national 2005-2006.
Juristul ISJ Iasi, d-nul Crauciuc, spune nonsalant ca inca nu s-a incheiat contractul colectiv la nivel de ramura, judet etc si ca nu-mi poate da nici un raspuns... si nici banii respectivi. 
Eu stiu ca in acest caz se aplica CCM national care oricum prevede drepturi minime fata de contractele colective pe ramura, la nivel de judet sau cele individuale, cf art. 238 din Codul Muncii 2003 sau art. 99 din CCM 2005-2006.
Va rog mult de tot sa-mi spuneti ce sa fac in acest caz pt ca efectiv cred ca situatia nu are iesire.
Va multumesc anticipat
Raspunsuri
dianad spune:
M-ai facut tare curioasa. Si eu lucrez in invatamant si sunt interesata de ce scrii tu.De un salariu prima la nastere ai auzit ceva? Se mai da?La cate saptamani de sarcina ai reusit sa-ti iei prenatalul?DianaD 28+
kit spune:
Am intrebat si de salariul bonus. De fapt sotul a intrebat si a primit un raspuns cat se poate de inteligent: "sa nasca intai doamna si mai vedem pe urma ca au mai fost cazuri cand...doamne fereste!" Ce mai poti spune la asa idiotenie?!
In principiu eu stiu asta:Contract colectiv de munca unic la nivel national pe 2005-2006,cap. 4 - Salarizarea si alte drepturi banesti:
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza; diferenta de 2 salarii se va plati dupa stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Prenatalul l-am luat in sapt 29 (cu 80 de zile inainte de DPN) dar si ala cu cantec. Medicul de fam. a vrut neaparat recomandare de la obstetrician cum ca sarcina e cu risc, desi aveam 3 internari pt iminenta de avort...
Problema e ca in lege spune ca prenatalul si postnatalul se pot compensa la recomandarea dr. si la optiunea persoanei beneficiare. Daca era sau faceam scandal, dar asa m-am gandit sa nu am probl. la Casa de Pensii ca si aia se apuca de interpretat numai in favoarea lor.
dianad spune:
Am deschis un subiect pe forumul Ministerului Educatiei.Il gasesti la adresa: http://forum.portal.edu.ro/index.php?act=ST&f=40&t=37255Sa vedem ce raspunsuri primim .Astazi am si eu 80 de zile inainte de DNP si medicul meu de familie, desi i-am printat OU 158, o tine cu 7 luni si 10 zile. M-a incurcat si pe mine acel "si". Am si eu cam aceeasi situatie cu a ta ( stau in medical din octombrie, am fost de cateva ori internata cu diagnosticul amenintare de avort), numai ca eu merg saptamana viitoare la comisia de expertiza pentru prelungirea medicalului. Sper sa reusesc sa iau prenatalul cat mai repede.Am vazut ca ai deschis si un subiect referitor la al 13-lea salariu. Asa mi s-a calculat si mie: media salariului brut (fara sporuri si medicale) pe ultimele 12 luni. Pana in septembrie unde ai lucrat? Daca tot in invatamant, atunci mai ai bani de luat de la cealalta scoala.DianaD 28+
kit spune:
Am luat deja banii de la cealalta scoala. Macar acolo nu au fost probleme.
Aici abia ieri mi s-a dat contractul individual de munca desi legal se da dupa max. 60 zile de la angajare. Cand l-am cerut au spus ca mi-l vor da cand voi avea nevoie. Dupa ce am insistat si le-am zis si de amenzi au vrut sa-mi faca o copie xerox desi un contract se incheie in 2 exemplare. Au spus ca daca mai am nevoie de original undeva, ce voi face? La CIC de exemplu - ce amabili!...
De fapt eu pt asta l-am si cerut...
Dar tot nu mi-au dat fisa postului, care este anexa la contractul individual de munca. Pot sa fac o reclamatie la inspecoratul teritorial de munca si i-am nenorocit. Dar stau sa vad ce raspunsuri mai am de la ei.
Tu ai primit actele astea?
dianad spune:
Nici nu am stiut ca imi trebuie acele acte. Cum nu stiam nici de compensarea prenatalului. Noroc cu tine.DianaD 28+
marius spune:
Pt Kit:
Te poti adresa juristului cu partea din CCMN in care se precizeaza in mod clar ca aceste prevederi sunt obligatorii pentru toti si contractele inferioare CCMN indiferent de nivelul lor pleaca in mod obligatoriu cel putin de la nivelul CCMN asa incat exista un temei legal de acordare a acestor drepturi prin insasi CCMN. Mai mult daca in virtutea exemplului ulterior prin aparitia, negocierea si semnarea unui CCM la nivel inferior se castiga si alte drepturi in plus fata de cele prevazute in CCMN membrii de sindicat afiliati devin beneficiari de drept si a acestor beneficii negociate asa incat va recomand sa faceti rost de prevederile contractelor de munca colective sa le cititi sa va cunoaseti drepturile si obligatiile asa cum deriva din acestea si sa luptati pentru ele.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro