"ART. 4
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela."
Am o mare bucurie...sotia mea urmeaza sa nasca peste aproximativ 7 luni
bucuria a picat intr-un moment destul de delicat pentru noi (dpdv financiar)/ va rog sa ma ajutati cu cateva informatii:
sotia mea are vechime cumulata in munca aproximativ 1 an si jumatate, insa cu intrerupere (anul trecut ne-am schimbat domiciliul si a fost nevoita sa demisioneze de la fostul loc de munca, ceea ce i-a adus o intrerupere de aproximativ 2 luni).
In acest moment e angajata de 3 luni.
Marea nelamurire consta in formularea O.G. 148/2005 pe site-uri apar formularile referitoare la conditii de acordare a :
- " se acorda persoanelor ce au realizat venituri profesionale supuse impozitarii timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului"
-" se acorda persoanelor ce au realizat venituri profesionale supuse impozitarii timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului"
care-i formulare corecta? sotia mea va putea beneficia de
concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului?
Teo Ordonanta incepe asa:
"ART. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit [...]", iar din ce spui tu, sotia ta va avea (pentru o nastere la termen) 10 luni.
Pentru ca nu stiu exact situatia vostra citeste cu atentie Ord. 148/2005 si Normele de aplicare de pe site-ul lui Marius- www.romleas.ro, daca nu cumva sotia ta se incadreaza undeva la Art.1,in pct.2.
Dar tu, ca viitor tatic, nu vei avea cele 12 luni innaintea nasterii BB-ului? Poate vei beneficia tu de CIC.
Oricum felicitari pentru BB!
multumesc mult pentru raspuns, insa nu este prea avantajos in cazul nostru, am ajunge amandoi(trei) - sa zicem minim 6 luni sa "traim" din indemnizatie.