Recunoasterea copilului de catre tata

Recunoasterea copilului de catre tata | Autor: Rufus

Link direct la acest mesaj

Am o prietena care trebuie sa nasca si are dubii ca tatal copilului va dori sa-l recunoasca (cica nu-i pregatit). Nu sunt casatoriti si, deocamdata, locuiesc impreuna. Intrebarea mea: ce-i de facut in cazul in care el nu vrea, dar prietena mea doreste acest lucru, mai ales ca are nevoie de pensie alimentara?
Cand se recunoaste copilul de catre tata: in maternitate, atunci cand se intocmesc actele, sau la primarie, cand se intocmeste certificatul de nastere? Ca eu am uitat (desi nu a trecut prea mult timp)!
Multumesc!

http://community.webshots.com/user/tora97

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Din cate imi amintesc eu,daca el recunoaste copilul,trebuie sa il declare intai la maternitate,si pe urma la primarie(ca la primarie merge cu hartia de la maternitate).Dar daca el nu vrea,n-are ce sa-i faca ,decat sa-i intenteze proces.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Pasii sunt urmatorii:
In termen de 3 zile de la nastere, spitalul (sau medicul de familie, daca naste acasa) elibereaza certificatul constatator al nasterii. Acest document se elibereaza mamei, pe baza buletinului ei de identitate. Apoi, in termen de 14 zile, avem doua variante:
1. Prezumtivul tata nu vrea sa recunoasca copilul, si atunci mama se prezinta in fata ofiterului de stare civila, cu actul de identitate si certificatul constatator al nasterii copilului, pe baza carora se intocmeste si se elibereaza certificatul de nastere al copilului. In dreptul numelui tatalui - liniuta. In termen de un an, mama poate cere in instanta, in numele copilului, recunoasterea paternitatii. Termenul de un an curge din momentul in care tatal a aflat de nasterea copilului (poate proba in instanta ca n-a stiut jumatate de an etc...)
2. Daca acel barbat doreste sa-si recunoasca coplilul, atunci la Oficul de stare civila al Primariei se prezinta ambii parinti, cu actele lor de identitate si certificatul constatator. Acolo, in fata ofiterului, tatal face declaratia de recunoastere, se completeaza niste hartii, se semneaza de ambii parinti. Pe certificatul de nastere sunt trecute numele celor doi parinti, iar copilul poarta numele unuia sau al celuilat, conform invoielii parintilor.

Mergi la inceput