ciorba de burta???

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Buna ziua dragelor!
Iata cand sa deschid si eu un subiect caci aveam nevoie de sfaturi in ceea ce priveste ciorba de burta, dau de voi....asa ca, pentru a nu ne repeta, pun problema mea aici.
Sotul meu e innebunit dupa ciorba de burta....ca o sotie responsabila ce sunt, ma gandesc sa-i fac si eu omului acasa, asa ca intreb o colega cum se face (a se retine ca acea colega a avut candva restaurant), si-mi explica fata, imi da reteta (asta era mai demult, nu mai tin minte exact ce scria in reteta, ideea e ca tin minte ca am pus si 1 kg de smantana). Sa fiu sincera mie mi-a placut ce a iesit....vine sotul acasa, ii pun in farfurie (fericita), gusta omul si dragut spune: nu te supara, e buna dar nu-mi prea place...de ce te chinui, cand am pofta mergem la un restaurant si papam acolo. Buuuun....!
Ei, de atunci a trecut un an jumate si iar m-a apucat cheful sa fac una, acu si stau acasa cu cea mica....asa ca va rog din suflet, dati-mi o reteta, da asa, ca la prosti, cu detalii multe, ca sa nu fac vreo gafa....lui barbata-miu ii place gustul aleia de la restaurant, dar ma gandesc ca aia de acolo tot oameni sunt si tot in oale fac mancarea, asa ca tre sa fie vreo metoda sa iasa ca aia...
Va multumesc anticipat!

Ana si Bianca-iubita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Eveline, iti dau reteta dupa care pregatesc eu, cu mentiunea ca nu o sustin ca fiind perfecta.
Cu siguranta ca fetele de aici iti vor da retete si mai grozave doar ca eu am ajuns la felul asta de a o pregati dupa ce am incercat n-shpe retete, care mai de care sofisticate.
Eu am ajuns sa o simplific, sa nu amestec prea multe arome si sa nu pun prea multe feluri de legume. Dupa ani de experimente iata ce a iesit.
In primul rind imi pregatesc o oala ( imensa, nu stiu sa-ti spun citi litri are dar poate fi denumita cu usurinta cazan! are fundul cit 3/4 din aragaz si e inalta!).
Folosesc numai burta proaspata, nu congelata, nu feliata si prefiarta ( am observat ca e mult mai gustoasa ciorba in acest caz).

O pun intreaga la fiert, cu oase de vita cu cit mai putina carne ( din nou spun...nu vreau sa combin prea multe gusturi la un loc) si niste grasime de vita, sa iasa grasa. Atentie, daca oasele au prea multa maduva, iese inchisa la culoare deci alegeti oase mai saracute)
O fierb bine, cu citeva cepe intregi( in cazul meu sint vreo 5-6-7 pentru ca fac o cantitate mare de ciorba in cazanul ala, de la 4k de burta, in sus, deci n-are rost sa-ti spun cantitatile) fara sa pun sare in apa, in prima faza.
Cind ea este pe trei sferturi fiarta, o scot si o feliez. Strecor zeama si indepartez oasele. Apoi o pun din nou la fiert, cu morcovi intregi si vreo doi dati pe razatoare ( pentru culoare). Uneori nu pun decit intregi.
Mai pun si ceapa data pe razatoarea mica ( alta ceapa nu tot aia fiarta), radacina de patrunjel ( cit mai putin) si potrivesc de sare si las la fiert pina sint gata si morcovii si burta. Atit. Eu nu pun delikat.
In acest moment imi scot aparte o cantitate de zeama pe care o las sa se raceasca pe jumatate si ma pregatesc sa frec galbenusul de ou cu faina de griu si smintina la temeperatura camerei ( varsata sau din piata, nu din cutii de magazin) si incep sa adaug putin cite putin din zeama asta calda si tot adaug un polonic de zeama calda si unul de apa fierbinte si tot asa pina ridic temperatura amestecului, suficient de tare ca sa-l pot turna peste oala mare, sub care am stins focul deci nu mai clocoteste.
Amestec energic citeva minute si apoi pun din nou la foc si in timpul asta fac un mujdei de usturoi foarte bine pisat, cu citeva linguri de ulei si citeva de otet. Las oala sa dea citeva clocote si pun usturoiul amestecind incontinuu si apoi inchid focul. Dupa o jumatate de ora o gust si adaug ce-i lipseste dupa gustul meu. Desigur ca asta e doar baza, cine doreste isi adauga usturoi, otet, piper.
Cind servesc in farfurie pun si doua trei fisii de gogosar in otet la cererea publicului ca mie nu-mi place cu gogosari.
Asta-i tot.
Tu foloseste-te de ingredientele care-ti plac nu te lua dupa mine atita sa retii ca e importanta oala in care gatesti, amestecarea galbenusului cu faina si smintina, treptat,incet, sa devina din ce in ce mai fierbinte ( deci nu turna in oala deodata) si nu in ultimul rind rabdarea! Ca sa nu mai spun de exercitiu. Trebuie sa o faci mai des ca sa-ti dai tu singura seama unde ai gresit daca ai gresit si sa perseverezi.
Bafta!

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

daniela_b saru' mana!

Ana si Bianca-iubita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nshiro spune:

Eu pun coada de vita impreuna cu burta la fiert. Cand sunt aproape gata, dezosez carnea si o fac bucatele mici mici, apoi tai burta taietei si le pun iar la fiert impreuna cu o ceapa potrivita, un cartof mai mare si un morcov sau doi. Cand legumele au fiert le scot, le fac piure si le pun la loc in supa, apoi fac un mujdei de usturoi cu sare si putin ulei, il adaug si mai las un pic sa fiarba. La sfarsit pun doua, trei galbenusuri de ou asa cum a explicat daniela, dar fara a adauga faina sau smantana, doar pun treptat zeama calduta pana ajunge la aceeasi temperatura. Smantana si otetul si-l pune fiecare in farfurie dupa gust. Nici eu nu folosesc delikat.

rocsana si bebe chan

Mergi la inceput