Soricei

Soricei | Autor: angelina

Link direct la acest mesaj

Dragele mele, numesc aceasta reteta Soricei dupa denumirea originala din lb. germana, Mäuse.
Acestea sunt niste gogosele micute in diferite forme care se servesc cu sos.
Am facut in week-end-ul trecut si sunt foarte usor de preparat si delicioase.

Ingrediente pt 4 persoane:

- 270g faina
- 150g lapte
- 20g drojdie uscata
- 20g zahar pudra
- sare
- 1 pachetel zahar vanilat
- 1 lamaie rasa + 1 portocala rasa (eu am folosit "Finessa" de la Dr Oetker sunt niste pachetele mici precum cele de zahar vanilat care contin coaja rasa)
- 1 galbenus
- 1 ou intreg
- 1 lingurita de rom
- 50g unt moale

Se poate face cu sos de capsuni / sos de visine si crema de smantana.

Sosul de capsuni:
- 500g capsuni (inghetate, se gasesc la supermarket si sunt la fel de gustoase ca si cele proaspete)
- zahar pudra
Se lasa capsunile la dezghetat incet, la temperatura camerei (atentie daca le bagati la cuptor se vor acri si vor prinde gust).
Cand s-au dezghetat se zdrobesc si se amesteca cu zaharul, dupa gust. Se mai poate adauga putina coaja de lamaie rasa pt cei care prefera un pic acrisor.

Sosul de visine:
- 150g vin rosu
- 40g zahar cristalizat
- 2 linguri de suc/compot de visine
- 250g visine din compot
- 1 lingura de gelatina

- vinul si zaharul se dau in clocot si se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic.
- gelatina se amesteca cu sucul de visine, se toarna peste vin si se mai lasa 1 minut la fiert.
- se adauga visinele si se lasa la racit.

Crema de smantana:
- 250g smantana care se amesteca cu 2 linguri de zahar pudra si jumatate din coaja rasa (=1 pliculet) de portocala (se toarna putin cate putin si se amesteca pana se comaseaza si ia aspectul unei creme).

Soriceii:
- drojdia devine activa si creste doar in mediul cald si umed (temp. optimala 25-30°), de aceea se recomanda scoaterea ingredientelor din frigider cu ceva timp inainte de folosire.
- important este sa framantati aluatul foarte bine, pana cand devine deosebit de neted, indiferent daca folositi drojdie uscata sau proaspata.

- 1/8 lapte caldut + drojdia + 90g faina si se mesteca bine, se pudreaza cu faina si se lasa acoperit approx. 20 min la caldura, pana incepe sa se observe mici fisuri.
- apoi se adauga restul ingredientelor: restul de lapte, zaharul pudra, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie, ouale, rom-ul, untul foarte moale si restul de faina si se framanta foarte bine.
- se acopera si se lasa la crescut approx. 40 min pana cand cantitatea se dubleaza.
- pe o suprafata pudrata cu putina faina se mai framanta aluatul inca odata foarte bine pt ca bulele de gaz formate de drojdie sa se distribuie egal in compozitie si aluatul sa fie ia din nou oxigen.
- se fac forme: puteti, fie sa formati un cilindru de 2 cm grosime si sa taiati in bucatele mai mici si lungi, fie sa faceti o foaie si sa taiati forme cu paharul, pe care sa le strangeti la mijloc astfel incat sa obtineti fundite.
- se infierbanta uleiul si se prajesc soriceii pana se fac aurii si apoi se lasa la scurs pe un servetel.
- se pudreaza cu putin zahar si se servesc alaturi de sosul de capsuni/visine si crema de smantana.

Tin sa precizez ca eu nu ma pricep asa de bine la gatit, dar reteta asta este atat de simpla incat, nimic nu va poate da gres.
Crema de smantana iese atat de fina si aromata in combinatie cu cc coaja de portocala, incat nici nu-ti vine a crede ca este facuta din smantana iar sosul de fructe da o nota de prospetime.

Succes si sper sa va placa si voua!
Noua ne-au placut la nebunie, n-a mai ramas nimic pt a doua zi si le facusem seara...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns osna spune:

suna bine ,am salvat-o si poate o incerc in week-end daca am timp ca de mult nu am mai facut ceva dulce.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelina spune:

Cu siguranta iti va placea!
Daca ai si un pic de ajutor la bucatarie, e si mai bine. Reteta e usor de facut, dar se face foarte repede daca te ajuta cineva: el/ea face aluatul, tu sosurile, el/ea le prajeste, tu le faci formele,

Mergi la inceput