Copil de 7 ani, fara deprinderi esentiale
Este vorba de baiatul cel mare al nasei mele care in mai implineste sapte ani. Nu vrea sa se steraga la fund singur dupa ce face nr. 2, zice ca i-e sila. Nu vrea sa se incalte singur, umbla cu ghetele dupa cineva prin casa sa-l incalte si sa-l lege la sireturi. Am vorbit ieri cu maica-sa si nu stia ce sa-i mai faca. Ea mai are doi copii, tot baieti, unul de sase ani si unul de trei luni. Si ea sta acasa si are singura grija de ei. Celalalt baiat de sase ani e OK din pct asta de vedere. Problema este ca baiatului in cauza, Alex cand se duce la bunici i se fac toate poftele. Deci nici vorba de un plan de atac de genul Stai in baie pana te plictisesti si te stergi singur! Ca bunicile nu accepta asa ceva. Nasa mea a incercat asa ceva si Alex a stat acolo vreo juma de ora pana i-a venit celuilalt sa faca pipi si s-au luat la bataie.
Cum ar putea sa-l convinga ca este mare si trebuie sa fac singur aceste operatiuni? Ca vorba aia la toamna se duce la scoala!
Aaa, si din aceasta cauza daca-i vine la gradinita sa faca nr. 2, se abtine pana acasa, ca acolo nu are cine sa-l stearga. Nu e normal. Asta da in alte probleme.
Sfaturi, ceva? V-ati mai confruntat vreuna din voi cu asa ceva?
Fetele mele sunt prea mici, ca pot spune ceva din proprie experienta!
Mersi frumos!
Toate bune!
Raspunsuri
miha spune:
Nu stiu exact ce sfat sa-ti dau, dar dupa parerea mea cu un copil de 7 ani, problema nu se poate rezolva decat discutand, explicandu-i avantajele pe care le are ca este MARE acum, ca ceilalti copii se descurca in astfel de lucruri, nu stiu, ceva de genul asta.
Fetita mea are 3ani si 2 luni si de 2 saptamani se duce la gradinita. Inainte de a se duce am tot exersat cu ea cum sa se stearga (de pipi, mai ales, ca de restul se ocupa ingrijitoarele) si pot sa-ti spun ca acum nu ne mai lasa pe noi sa o facem, ptr. ca zice ea ca acum este fetita mare.
Si cred ca trebuie sa mai discute si cu bunicii, caci ei au o mare parte din vina si daca nu se poate sa nu-l mai lase cu ei.
Multa bafta!
mcrmiki spune:
Eu una cred ca trebuie sa discute cu el si sa-i dea drept exemplu alti copii care fac aceste lucruri singuri. Sa-i explice ce avantaje are daca face cat mai multe lucruri singur. Daca bunicii nu vor sa faca cum spune mama, sa nu-i mai lase la bunici. Nu este bine pt. un copil sa fie invatat ca la mama nu ai voie si la binici ai. Sa fie foarte ferma in fata bunicilor. Sa-i spuna ca va merge la scoala si ca acolo toti copii se descurca singuri. Sa il pedepseasca cu chesti care stie ca-i plac. Sa-i povesteasca ce a patit baiatul unei prietene care era la fel ca el(sa inventeze o povestire).
Sa fie ferma si sa aiba multa rabdare
Miha & Bogdan
iris spune:
nu stiu ce sfat sa dau dar sa stii ca nu e unic; baiatul unei cunostinte e in aceeasi situatie; a fost crescut partial de bunici si au destul de furca acum cind buni e departe; culmea e ca incepuse s=o mai dea pe brazda, exceptie chestia cu stersul la fund, m-a lasat masca faza...erau la noi in vizita si diatamai baiatul o striga pe mami de pe wc....; ei si cind buni a venit in vizita ce s-a intimplat; au luat-o de la capat; sint de mare ajutor bunicile dragutele dar cred ca trebuie si se poate si discuta cu ele; e in folosul copilului , trebuie sa inteleaga;
si legat de chestia cu stersul la fundulet si abtinutul pina ajunge acasa; am citit un articol in care era prezentata si cauza imbolnavirii de cancer rectal, in ro; una din cauzele majore e constipatia si acest abtinut pina acasa; si cauza cauzei e starea deplorabila a wc-urilor...foarte simplu...deci problema e destul de serioasa cit sa merite o actiune in forta vizavi de bunici
oanaDo spune:
Dragelor,
Baiatul meu are 6 ani si 7 luni.
In primul rind nu l-am considerat la nici o virsta PREA MIC pentru a se deprinde cu unele lucruri pe care trebuie sa si le insuseasca.De exemplu la 9 luni facea kk la olita fiindca i-am urmarit perioadele (de obicei dupa ce minca la prinz).
Si nu mai continuu cu exemple...educatia e totul.
La aceasta virsta e greu sa il inveti ce trebuia deja stiut de la 3-4 ani...E MAI USOR SA PREVII DECIT SA REPARI!!!
Si inca ceva....copiii crescuti in stilul bunicilor au multe probleme de comportament.
Oana
ralu spune:
Draga Camelia,
Oana are perfecta dreptate!!!
Nasa ta ar trebui sa vorbeasca si cu bunicii si sa se puna cu totii de acord in aceasta problema. Daca bunicii nu vor, sa nu-l mai duca la bunici. Tot ce face baietelul nasei tale este pur rasfat. Fetita mea are 3 ani si 4 luni si a inceput sa se stearga singura la fund cand face pipi, iar cand face caca se sterge singura, iar eu o sterg a doua oara ca sa nu cumva sa ramana murdara. Hai sa-ti mai spun ceva. La gradinita ii lasa sa se stearga singuri. Baietelul nasei tale nu a mers la gradinita? Dar probabil ca in toamna acestui an o sa mearga la scoala si probabil ca acolo toti copiii vor rade de el si se va invata sa se incalte, sau sa se stearga la fund singur. Sa stii ca asa a fost si verisoara mea, care a avut sapte ani nu de acasa, ci de la bunici. Si la 7 ani o stergeam noi ceilalti la fund, dar in momentul in care s-a dus la scoala s-a dezvatat de prostul obicei!!!!
Multa sanatate!
Ralu-mamica Ioanei
danafl spune:
Imi pare rau,am gresit-o.Si baiatul meu este dependent de mine in privinta stersului la fund.Cand sunt de neclintit face totul fara ajutor.Chiar si curatenie in camera lui.Dar nici el nu merge la toaleta la scoala pentru ca este mizerie.