Varza a la Cluj

VARZA a la Cluj
Varza a La Cluj- iti trebuie varza , carne toacta (poate fii si amestec vita si porc , este mai gustoasa), orez
Se toaca varza se fierbe putin orezul , intr-o cratita se caleste bine carnea cu o ceapa sau daca nu-ti place -fara, condimente, se aseaza un strat de varza unul de orez altul de carne si in final varza, se adauga suc de rosii sau bors pt. un gust mai acrisor si se da la cuptor
eu am facut-o chiar azi sia ieshit de minune,cu unele mici schimbari :sarea + piperu se pune la carne, cand se amesteca carnea de vaca cu cea de pork, jumate de kg din fiecare (ami era tare foame) ................in vasul care se pune la cuptor, ordinea ie : varza,orez,carne,smantana, varza,orez,carne,smantana samd...terminand cu ultimul strat de smantana.
*(orezul fiert in apa cu sare shi bine scurs) eu am pus apa la fiert 1.5l cu o lingura de vegeta , nu am mai avut ce scurge, orezul a luat toata apa......... a ieshit "super"
Pofta Buna
Teoretic varza a la cluj are acelasi gust si compozitie ca si obisnuitele sarmale numai ca are alt aspect.
Mi se pare ca atunci cand am mancat eu nu era facuta si cu bors. Avea doar bulion.
Raspunsuri

asi spune:
Eu nu fierb inainte orezul.Pun mai multa apa si fierb toat compozitia pe fic mic si apoi dau la cuptor.Smatana o pun in farfurie cand servesc varza.
Noua ne place sa o mancam cu ceapa rosie de Moldovenesti..E bestiala asa!
Familia mea
Razvan



benny06 spune:
quote:
Originally posted by asi
Eu nu fierb inainte orezul.Pun mai multa apa si fierb toat compozitia pe fic mic si apoi dau la cuptor.Smatana o pun in farfurie cand servesc varza.
Noua ne place sa o mancam cu ceapa rosie de Moldovenesti..E bestiala asa!
eu nu cunosc ceapa de Moldovenesti, nu cumve ie asemanatoare cu ceapa(rosie) de campia turzii? cunoscuta si ceapa de apa
benny06
Familia mea
Razvan


benny06 spune:
quote:
Originally posted by michelle7
se poate face si cu varza murata?
Varza a la Cluj
O varza acra mijlocie, o ceapa.
750 g carne macra.
4 linguri untura, o ceasca de smintina, sare, piper, 1/2 ceasca de orez.
Se prajeste cu untura si putina ceapa carnea data pe masina si se inabusa turnind cite o lingura de apa.
Se toaca potrivit de marunt varza si se inabusa putin.
Se unge o cratita cu o lingura de untura, se pune un rind de varza, unul de carne, o lingura de smintina, se continua alternind varza, carnea si smintina. Ultimul rind trebuie sa fie de smintina. Se adauga intre rindurile de varza si carne orezul fiert in apa cu sare si bine scurs.
Se potriveste de sare si piper. Se da la cuptor.


adriana_mihnea spune:
Se poate face si cu varza murata, dar mie nu mi s-a parut asa gustoasa. Adica era totul prea acru. Poate trebuia sa tin putin varza in apa, nu stiu...
Incearca si tu!
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)


floarea_soarelui spune:
Soacra-mea...care-i "localizata" exact in..."a la cj":D...o face si cu varza acra...(tinuta la desarat si (des)acrit). Nu pune suc de rosii...iar smantana o punem fiecare dupa dorinta:). Taman acu' am atare minune la cuptor..si deja e inundatie in bucatarie...de la ce mirosuri is:))).
Dana si Ioana Amazoana (24.09.2003)
http://community.webshots
.com/user/floarea_soarelui


Stinu spune:
Eu varza a la Cluj numai cu varza murata .O desarez si o desacresc ,o scot de seara din butoi si dupa ce ii tai cotoarele ,raman numai foile o pun in apa pana a doua zi .Carnea o fac amestec 300 gr porc ,300 gr vita ,o cana de orez un pic "umflat "in apa ,sare ,piper ,marar ,rozamarin .si pun un strat de varza ,unul de carne ,desupra varza (normal)si dupa ce o fierb 1/2 de ora pe aragaza ,ii pun bulion de rosii sau o ceonseravde rosii in bulion de preferat decojite si o bag la cuptor la foc mic ,vreo 1 ora si 1/2 .Si gata !Smanatana dupa gustul fiecaruia la servire.Este unul din felurile preferate ale lui Vladut.
Si soacra mea e ardeleanca .
Iusti



nematics spune:
am inteles ca se poate pune smintina si intre straturi
"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"


michelle7 spune:
la sugestia voastra am facut si eu varza a la cluj vegetariana ( ca sotul meu nu mananca carne)
am fiert orez cu bob scurt
am luat un borcan de varza murata tocata . am spalat varza sub jet de apa si atat
un pahar de smantana
"carnea" am preparat-o asa. jumatate de ceapa prajita in ulei in care am pus 3 ardei jalapeno fara seminte ( se poate inlocui cu 1/2 ardei gras mare) , o cutie 400ml suc de rosii si granule de soia cam 1 pahar si jumatate . am adaugat cam 2 pahare de apa ca sa se umfle granulele
am uns un vas cu margarina si am alternat varza -orez- mixul de granule 2 linguri de smantana si tot asa . ultimul strat a fost varza acoperita cu smantana. am pus la cuptor la 350 F , (175 C) 90 de minute . a iesit suuuuuper .
