concediere fara preaviz?!
Asaa, sa va povestesc despre problema mea, in speranta ca cineva mai destept ca mine o sa ma ajute cu un sfat:
Am lucrat 5 ani intr-o firma, pe baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata. Pe 28 octombrie 2005 administratorul firmei imi spune ca societatea trece printr-un moment greu si sunt nevoiti de desfiinteze total departamentul unde lucram, si ca de la 1 noiembrie nu ma mai poate plati. Sugestia lui a fost sa intru in concediu fara plata, in asteptarea unor vremuri mai bune. Evident ca nu mi-am putut permite sa astept pana se redreseaza firma si mi-am schimbat locul de munca, dupa ce mi-am efectuat concediul de odihna restant aferent anului 2005 + o luna de concediu fara plata, dupa care mi s-a inchis cartea de munca la aceasta firma.
Ce as fi vrut eu sa aflu este daca ceea ce a facut firma - practic concediere fara drept de apel - este legal, in conditiile in care nu am beneficiat de perioada de preaviz de 15 zile, care e platita, din cate stiu.
E adevarat pe pe contractul incheiat cu ei in anul 2000 nu era mentionata perioada de preaviz.
Ii pot da in judecata? Daca da, ce anume din lege trebuie sa invoc? Exista vreo perioada de prescriptie sau asa ceva?
Multumesc cu anticipatie.
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de bruxinha
Asaa, sa va povestesc despre problema mea, in speranta ca cineva mai destept ca mine o sa ma ajute cu un sfat:
Am lucrat 5 ani intr-o firma, pe baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata. Pe 28 octombrie 2005 administratorul firmei imi spune ca societatea trece printr-un moment greu si sunt nevoiti de desfiinteze total departamentul unde lucram, si ca de la 1 noiembrie nu ma mai poate plati. Sugestia lui a fost sa intru in concediu fara plata, in asteptarea unor vremuri mai bune. Evident ca nu mi-am putut permite sa astept pana se redreseaza firma si mi-am schimbat locul de munca, dupa ce mi-am efectuat concediul de odihna restant aferent anului 2005 + o luna de concediu fara plata, dupa care mi s-a inchis cartea de munca la aceasta firma.
Ce as fi vrut eu sa aflu este daca ceea ce a facut firma - practic concediere fara drept de apel - este legal, in conditiile in care nu am beneficiat de perioada de preaviz de 15 zile, care e platita, din cate stiu.
E adevarat pe pe contractul incheiat cu ei in anul 2000 nu era mentionata perioada de preaviz.
Ii pot da in judecata? Daca da, ce anume din lege trebuie sa invoc? Exista vreo perioada de prescriptie sau asa ceva?
Multumesc cu anticipatie.
Din punct de vedere legal, te-a concediat, sau ai plecat singura? Ti-a dat vreo hartie prin care iti comunica ca (pardon, ccc) incepand de maine contractul de munca inceteaz? Sau te-ai hotarat tu, in urma a ceea ce ti-a spus, sa-ti cauti altceva?
Din ce spui tu aici, eu inteleg ca angajatorul ti-a propus suspendarea contractului de munca, pe litera d) art.52:
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa angajatorului în următoarele situatii:
....
d) în cazul întreruperii temporare a activitătii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Suspendare inseamna ca tu nu mai muncesti, el nu te mai plateste, dar contractul de munca se deruleaza in continuare.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat si a plătii drepturilor de natură salarială de către angajator.
Vezi incheierea din cartea de munca si spune ce documente ai primit de la angajator, si apoi vedem.
Am editat sa-ti spun ca nu sunt mai desteapta ca tine
bruxinha spune:
quote:
Originally posted by Lona
Din punct de vedere legal, te-a concediat, sau ai plecat singura? Ti-a dat vreo hartie prin care iti comunica ca (pardon, ccc) incepand de maine contractul de munca inceteaz? Sau te-ai hotarat tu, in urma a ceea ce ti-a spus, sa-ti cauti altceva?
Din ce spui tu aici, eu inteleg ca angajatorul ti-a propus suspendarea contractului de munca, pe litera d) art.52:
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa angajatorului în următoarele situatii:
....
d) în cazul întreruperii temporare a activitătii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Suspendare inseamna ca tu nu mai muncesti, el nu te mai plateste, dar contractul de munca se deruleaza in continuare.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat si a plătii drepturilor de natură salarială de către angajator.
Vezi incheierea din cartea de munca si spune ce documente ai primit de la angajator, si apoi vedem.
Lona draga, multumesc pentru raspuns. Si acum s-o luam pe rand:
Dpdv legal, habar n-am daca ce s-a intamplat se numeste concediere sau plecare din proprie initiativa. Mi s-a comunicat cu trei zile inainte ca de la data de 1 nu mai primesc salariu. Nu mi s-a dat nici un fel de hartie prin care sa fiu instiintata oficial de ceva, a fost doar o punere in tema verbala.
Apoi doamna de la personal mi-a spus sa fac o cerere de concediu fara plata ca "asa se face". Am scris respectiva cerere - ce puteam face?!
In luna asta de concediu am cautat altceva si chiar am gasit un job mai bun.
I-am adus la cunostinta patronului - telefonic - acest lucru, ca sa mi se inchida cartea de munca, ceea ce s-a si facut, in baza, cred, unei hartii semnate de mine, cum ca acest contract de munca inceteaza prin acordul ambelor parti. Habar n-am despre ce articol e vorba

Cam asta e istoria pe scurt.
Banuiesc ca daca am semnat acel acord, ei s-au scos, dpdv legal.
Oricum, e bine de stiut pe viitor ce e de facut in astfel de situatii, ti-as fi recunoscatoare daca m-ai putea sfatui.
Merci!
Lona spune:
Legal, nu mai ai ce face. Ai plecat singura, nu te-a dat afara.
In situatia povestita de tine, vorbim despre Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Textul este:
ART. 65 - Definire
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).
De aici si pana sa pleci, angajatorul trebuia sa parcurga o serie de pasi. Evident, primul era sa-ti comunice aceasta situatie, in scris, cu un preaviz de cel putin 15 zile. Apoi, conform art. 67: Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Daca este vorba de o concediere colectivă, lucrurile sunt mai complicate pentru angajator. Concediere colectivă înseamna cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
sau cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
sau cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Nu stiu unde se inacdreaza firma ta.
In concluzie:
Angajatul are o multime de drepturi. Orice decizie a angajatorului se comunica si se argumenteaza in scris, si cu numar de registratura.
Preavizul este obligatoriu, cu mici exceptii. "Sfaturile" verbale nu fac decat sa lucreze in favoarea angajatorului, care in general doreste desfacerea (incheierea) contractului de munca cu acordul ambelor parti, este cel mai usor pentru el. Sfatul este ca fiecare dintre noi sa ne cunoastem drepturile, pentru a nu fi pacaliti.
Si inca ceva: inainte de a te trimite acasa pentru ca ti s-a desfiintat departamentul trebuia sa-ti gaseasca alt post in firma, conform pregătirii tale. Abia apoi, daca nu gasea, trebuia sa te trimita, dupa ce te intreba (tot scris), in somaj. Si asta daca Agentia de Ocupare a fortei de munca nu avea un alt post disponibil, similar cu cel desfiintat, si potrivit studiilor si pregatirii tale.
Una peste alta, bucura-te ca ai gasit ceva mai bun. Daca n-am fost prea clara, nu ezita sa-mi scrii, poate te pot ajuta cu un sfat.
bruxinha spune:
Saru'mana, a fost foarte clar tot ce mi-ai spus.
E adevarat ca acum nu ma mai ajuta, dar imi poate folosi pe viitor.
Inca o data, multumiri.