indemnizatie cu probleme
in data de 1.04.2004 m-am angajat la o fundatie, la putin timp dupa aceea am aflat ca sunt insarcinata. nu am avut concediu prenatal pana in data de 21.10.2004. pe 4.11.2004 am nascut. am avut concediu de sarcina si lauzie din data de 21.10.2004 pana pe 28.02.2005. din ianuarie 2005 pana in decembrie 2005(04.12.2005) am luat indemnizatia de crestere a copilului pana 2 doi si am beneficiat in acelasi timp si de concediu. pe data de 21.12.2005 am fost contacta de directorul executiv al fundatiei care m-a chemat la contabilitate pentru a-mi comunica impreuna cu contabila faptul ca de fapt nu am beneficiat de concediu si implicit de indemnizatie, ba chiar mai mult ca trebuie sa restitui banii primiti timp de cele 12 luni (7.830.000 ROL*12 luni) si ca trebui sa incep urgent lucrul.
MA POATE AJUTA CINEVA?
CE POT FACE IN ACEASTA SITUATIE?
ESTE INDREPTATIT LEGAL ANGAJATOR SA IMI CEARA ACEST LUCRU?
Raspunsuri
aissa spune:
Pai cred ca ti-au cam dat CIC fara sa indeplinesti conditia de stagiu (ca nu aveai 10 luni lucrate anterior datei nasterii copilului) si probabil acum s-au trezit. Inainte de 01.04.2004 ai mai lucrat undeva? Ai intre 05.11.2003 si 04.11.2004 10 luni intregi de stagiu?
Cristina si
Ale (30.09.2004)
irina.c. spune:
Cum adica "nu ai beneficiat"?Pai banii pe care ti i-au dat ei ce au fost?
Inainte de 1.04.2004 ai fost angajata?Adica,ai indeplinit conditia de 10 luni contribuite,in cele 12 anterioare nasterii?
Eu ma gandesc ca,daca tu ai depus cerere de concediu,iar ei ti-au aprobat-o si ti l-au platit ,nu au o baza legala pentru ca sa te puna sa dai banii inapoi si restul.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
marius spune:
Din pacate nu aveai dreptul al CIC nefiind indeplinita conditia pt acordare. In ceea ce priveste demersurile este o situatie delicata. Personal consider ca o solutie de compromis va fi returnarea esalonata a banilor primiti si necuveniti de drept. Dar va trebui sa te intorci la serviciu.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
irina.c. spune:
Marius,dar raspunderea nu apartine contabilei?Pai daca ea e cu capul in traista,cum s-ar zice,de ce sa platesc eu?(metaforic vorbind)Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
marius spune:
Da asa este ai dreptate de aceea am spus ca este o situatie delicata. Insa tu ai beneficiat de sume necuvenite care trebuie sa le returnezi. Ca din ce cauza s-a ajunsa la asa ceva, este si asta o intrebare. Dar una e cauza si alta beneficisi modalitatea de de recuperare a prejudiciului. Contabila poate fi sanctionata disciplinar conform legislatiei muncii pentru greseala dar nu exista nici un temei ca ea sa returneze banii de care ai beneficiat tu chiar daca ea a gresit. Plateste pentru greseala facuta dar greseala consta in acordarea acestui drept necuvenit nu in banii in sine. E o chestiune de nuanta ca sa zic asa. Raman la opinia ca va trebui sa returnezi banii dar o solutionare amiabila cred ca ar putea fi in esalonarea returnarii acestor sume de bani. Neplacut totusi.
Marius Pernes
irina.c. spune:
Ma gandesc totusi ca nu se poate ca Dafina sa fi luat CIC-ul fara sa fi avut stagiul contributiv,pentru ca,din cate stiu eu,pentru acordarea acestuia se facea un dosar catre Casa de Pensii si se scotea o adeverinta de stagiu.Ei n-ar fi aprobat virarea banilor,daca totul n-ar fi fost in regula.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
marius spune:
In Romania?
orice este posibil. Ei au intrat pe decontari din total CAS deci pana sa verifice ei a trecut un timp. Acum probabil s-au prins de poanta si au anuntat pe de-andoaselea. Sau cine poate sti ce si cum o fi fost?
Oricum asta e
Marius Pernes