Meniuri la diverse varste
Raspunsuri - Pagina 7
Tia spune:
alimentatie bb
mioana
Am un bebe de sase luni, pe care il alaptez si care nu e deloc incantat de alimentatia solida (mar ras, banana, pui). Voi v-ati confruntat cu aceasta problema? Ce ati facut? Nu vreau sa-i dau mancare pt bebelusi din comert.
Gabbriela
incepe incet si cu rabdare, un aliment nou la 2- 3 zile sa poti sa urmaresti alergiile si reactiile bebeului la acel aliment.
Cate o lingurita la masa pe zi, daca ii place 2 - 3 - 4 .. a doua zis mai mult 4 - 5 - 6 , pana prinde gustu la mancarica e mai dificil.
Nu trebe din prima saptamana sa pape o masa intreaga de mancare solida daca nu vrea... nu e nici un bai, poti completa cu laptic.
Bafta la diversificare si rabdare multa.
PS: Sper ca nu ii dai pui (sau carne la bb pana nu manca cel putin o masa intreaga de alta mancare), stomacelul bb nu e obijnuit cu mancarea solida si cu digerarea ei, deaceea trebuie inceput cu mancaruri usoare. Banana cam constipa.
laura72
banana e alergena si se digera greu.si oricum bb nu accepta din prima mancarea pt ca nu e obisnuit sa mestece ci doar sa suga.iti trebuie rabdare si dai doar cate un aliment te uiti sa nu faca diaree sau sa vomite ,daca face intrerupi.trebuie sa aiba min 6 kg ,sa stea in fundulet, sa deschida gurita la lingurita.nu ii dai sare si zahar chiar daca tie ti se pare ca nu e buna,copilul nu stie alt gust.se dau mai ntai supa sau piure de legume cam 10 zile pana sle accepta stomacelul,apoi frute-mar ras,suc de mar cu morcov si sata contipa,dupa de se obisnuieste bine cu fructele la piureul de legume din:morcov,partunjel,telina,ardei,rosie,cartof,in cantitati egale fierte in apa putina si stivite f fin,abia atunci carnea de vita sau gaina-animale mature-prima data 1 lingurita de carne cu una de piure apoi progresiv pana la un an ajungi la 50-60g zi.carnea fiarta si tocata.apoi oul galbenus fiert tare 10 min sa se distruga alergenii incepi cu 1/4 galbenus usor pana la unul intreg .se dau pe sapt cate 2 in locul carnii din piure
la ora 10 fructele la 13-14 leg. cu carne ,ou.albus nu se da pana la un an . apoi branza de vaci calcica 1 l lapte se fierbe adaugi 8 tb calciu lactic pisat amesteci sa se prinda branza si scurgi prin tifon.asta la ora 17 ca a treia masa in timp,sau cu fructe cu mamaliga,cartofi,rosie decojita si oparita
de la 7-8 luni:-iaurt.fiat-vita,pasare-creier
smantana intotdeauna amestecata cu ceva incepi 1 lingurita ajungi 1-2 linguri zi
peste alb rasol,fidea,taitei,mamaliga
fasole verde,mazare verde de la 8-9 luni lcam o lingura in piure de alta leg incepi ci o lingurita.
o masa se inlocuieste treptat in cam 2 sapt o masa cam 200g,trebiue sa manance min 500 ml lapte sau prod.lactate.
eu asa am facut succes
roxanaz spune:
Cat de des carne la 2 ani?
kiwwy
Eu fac aproape zilnic felul 2 cu carne,in special de vita sau pui.
nu stiu cat este de sanatos sa dai carne aproape zilnic copilului la
aceasta varsta.
Din pacate nu prea stiu retete doar cu legume,sa mai diversific putin.
Voi cum procedati?
ruxandra_sb
Cum Matei a fost anemic si oricum, nici acum nu sta extraordinar de bine cu fierul, la recomandarea pediatrului => de la 6 luni mananca carne in fiecare zi la masa de pranz (vita, pui).
Iar de 2-3 ori/saptamana are carne si la cina. (ficat, peste)
Iar dupa 2,5 ani mananca oua din 2 in 2 zile.
MihaelaIo
Alex are 2 ani si jumatate iar Ioana are 9 luni. SI noi dam carnita in fiecare zi la copii de pasare ,vitel sau peste. Oare este sanatos ? Cel putin baitelu cere zilnic carne.
aurelia1278
Zilnic, carne de vita sau de pui sau peste sau ficat de pui. 2-3 oua pe saptamana.
inaioana
Faci foarte bine ca ii dai zilnic. La varsta asta au nevoie de ea. Diversifica legumele (adica nu cartofi/orez zilnic) si lasa-i bucata de carne zilnica pentru ca e foarte bine.
asi
Carne(pui,peste,ficat,vita) mananca zilnic si 3-4 oua pe saptamana.
Uneori mananca carne de 2 ori pe zi.
impreuna
Eu ma straduiesc sa ii dau carne in fiecare zi (1,4 luni) dar mananca f putin. Plus cate un ou de 2 ori /saptamana.
kiwwy
Cat ma bucur ca ii dati si voi carne zilnic,credeam ca sunt singura
Si eu am citit in unele carti ca se da zilnic carne,si ma gandeam ca poate nu este chiar sanatos,dar precis ca la aceasta varsta copiii au nevoie de mai multe proteine....
Clyo,deocamdata nu stim absolut nimic .Nici o noutate....
Am inteles ca in aceste cazuri procesul poate dura mai mult timp.
Cum voi afla ceva va scriu sigur,pentru ca voi mi-ati fost mereu alaturi
l_carmen2003
Zilnic ii dau carne. Si 1 ou la 2 zile. Si creste vazand cu ochii.
Alex - 2 ani si 7 luni, 98 de cm si 16 kg - nu prea manca carne si atunci i-am pasat-o mult timp. Toata ziua manca numai lactate si fructe si legume. Plus o lingurita -doua de carne pasata, daca aveam noroc. Era inaltut si cam slabut pt inaltimea lui, putin anemic chiar (nu ca acum ar fi grasut, nu a avut niciodata "chiscute", insa arata bine). Intr-o zi i-am dat un copanel in mana. De atunci s-a rezolvat si cu pasatul si cu refuzul carnii. In plus ii dau si maruntaie: mancare rece de limba si ficat prajit, si drob din maruntaie... Evit sa ii dau carne de porc, dar carne de pasare si de vitel cat pot. Zilnic.
anda74
Si eu i-am dat lui Alex in fiecare zi carnita,din momentul inceperii diversificarii.Acum avem 1 an si 4 luni si ii dau la ambele mese,cea de pranz si cina,in cantitati reduse,amestecate cu legume.El papa supita sau ciorbita cu carnita la pranz(ora15-16)si felul doi la cina(depinde:paste cu sos ,fasolica vrede,mazare,conopida...orez toate cu carnita,sau peste sau ficatel sau out)Este un aport de fie,de care bebii au multa nevoie.
calina73
Si eu ii dau zilnic carne,pui,vita si peste in corbita sau gratar cu legume,orez Denisa are 2 ani si 8 luni...noi stam prost la capitolul lapte ea nu a baut alt lapte dupa ce nu a mai supt am incercat nu reusesc sa o fac sa bea lapte simpul,manacna cereale cu lapte dimineata,branza,iaurt dar lapte nu am reusit sa o fac sa mai bea dupa ce nu a mai supt....
Tia spune:
Cum sa-i prepar orezul ?
roxisialexia
Alexia are opt luni si o spatamina, doctorita mmi-a spus ca ii pot da orez cu carne.
Nu stiu cum sa il prepar?
Am fiert orezul si am blenduit cu carnita si nu a vrut nici cum.
Ceapa pot pune?
Multumesc mult.
mariussimiuc
Roxana,ne intalnim din nou.
Da,ii poti pune.Eu cel putin,i-am pus.Foarte putin cat sa-i dea un pic de gust.Si eu nu i-am facut niciodata orezul alb,noua ne place colorat.Asa ca,mai pun si cate o bucatica de ardei rosu,morcov si telina,chiar si pastarnac daca nu am telina.Bun-bun...
madau
Roxi cred ca il poti face exact ca si pilaful, adica de toate legumele, si sa adaugi la sfrasit si carnitza. Asa doar orez cu carne..hmm..nici eu n-as manca
laura72
eu ii pun morcov un pic ca in combinatie cu orezul constipa,ardei,rosie ceapa dar o scot la sfarsit ulei si patunjel verde.are un miros ca salivez pana termina .am luat orez rizzo scoti cu bob rotund si lam fiert cu mai multa apa decat pt noi sa iasa mai umflat bobul,rasfiert sa alunece mai cu spor.
pofta mare sa aveti.
roxisialexia
mariussimiuc imi face placere sa ne revedem, multam de ajutor.
Multumesc tuturor si daca mai exista sugestii, astept( recunosc eu nu ma pricep deloc la gatit ).
Gandacel
De ce nu-l faci ca pentru noi? Cu precizarea ca orezul totusi constipa, asa ca ai grija, mai ales ca si carnea constipa. Noi mai mancam si salate, dar el inca nu are voie...
Poti pune ceapa, poti pune un praf f mic de sare, poti pune o lingurita de ulei sau de unt (la sfarsit), dovlecei (ca e sezonul), bulion de rosii, marar (nu prea mult, dar cat sa-i dea gust). Si bineinteles, daca nu accepta, pune-i o masura de lapte formula la fiecare portie. Gusta! Daca tie iti place, si ei o sa-i placa.
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)
roxanaz spune:
Cum preparati spanacul
Dory232002
Va rog sa-mi spuneti si mie cum se prepara spanacul pt. un bebe de 6.5 luni.Vreau sa incerc sa-i dau dar nu stiu cum sa-l prepar si daca este permis la aceasta varsta.
Va multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Field_mouse
E permis de la 8 luni, deoarice pana la aceasta varsta organismul nu produce anumite enzime si nitritii care sunt in spanac in stomacul se transforma in nitrati (sau invers, chmia asta nu e punctul meu forte).
In rest, eu cumpar spanacul congelat, la punga. Fierb in putina apa (sunt instructii pe punga)+ sare, pasta de rosii. Cand e gata adaug ulei (intotdeauna adaug ulei dupa ce inchid focul) si suc de lamaie (dupa gust)
Dar te-as sfatui, la inceput, sa-l amesteci cu pireul ca cartofi, putin cate putin, ca sa obisnuiasca cu gustul.
didita
Cate bordeie atatea obiceiuri!!! La noi se recomanda spanacul printre primele legume introduse (6 luni) si in nici un caz rosie ca licopenul e alergizant!
Acum fiecare cu stresul lui ca daca ne luam dupa toate riscurile nu mai manaca copilul nimic (si nici apa nu bea!!!) dar asta e un alt subiect!
Si eu cumpar congelat, si il pun la fiet cu cartofii pt piureu si eventual alte legume (in general morcov). Deci fierb totul in apa chioara si la sfarsit le mixex cu un pic de ulei de masline. Dupa fata pe care o face, cica e f bun!!!
leeloo2004
Pe mine dr. m-a sfatuit sa il fierb exclusiv in lapte, din explicatia ei am inteles ca numai in felul asta fierul din spanac se fixeaza si nu se elimina. Si eu i l-am dat tot de la 6 luni si il prepar astfel: spanac congelat (citeva cuburi) le pun la fiert in lapte cu foarte putin sare (sau deloc). Fierbe destul de repede si trebuie sa fii atenta pentru ca de la lapte se "umfla". Cind a fiert, il dau prin blender ca sa rezulte un piure si i-l servesc asa. Uneori pun mai mult lapte si atunci i-l dau pe post de supa, adica la felul I.
silvana_salajan
De ce spanac congelat? Eu am auzit ca daca se dezgheata prea repede e toxic! Dar acum se gaseste proaspat! De ce sa nu le dam proaspat?
Se fierbe in apa, se scurge se mixeaza cu lapte, si cand era Andrei mic ii puneam un galbenus de ou pasat in el.In rest, sare dupa gust si putin usturoi. (ii placea enorm!)
Sper sa va placa reteta.
codruta_grg
Noi l-am preparat pana acum fiert, in amestec cu cartoful, morcovul si outzul. De cateva zile nu mai vroia sa il manance si l-am facut astfel: dupa ce l-am fiert, l-am calit putin in unt si am pus si 1/2 catel de usturoi si putina sare. Asa i-a placut,incat a mai cerut o portie.
didita
Congelat, pt ca portia pt bebe e micuta si nu stau sa cumpar de fiecare data trei foi. In plus aici nu e piata in fiecare zi. Asa il am la indemana cand vreau si se pastreaza bine mult timp (legumele congelate isi pastreaza vitaminele) spre deosebire de legumele proaspete.
Acum bineinteles ca daca am proaspat in casa ii dau proaspat.
niko31
Nici eu nu am auzit ca spanacul ar fi toxic, si eu i-am dat la al meubb de la 6 luni.Acum ii dau spanacul cumparat de la piata,Si cumpar o jumatate de kg, il fierb pe tot, il bag in robotul de bucatarie si il fac ca si pe o pasta, dupa care il impart in 2-3 parti(acuma depinde...)o parte ii fac pe loc,si restul il pun in congelator si il scot alta data.De preparat, lui i-l fac separat:ii pun spanacul intr-un castronel,pun peste el putin lapte de care bea el,si il frec ca si pe pireul de cartofi.Pe urma pun in el de obicei cereale(am gasit un tip de cereale care contine tot felul de legume-orez,cartof,morcov,mazare si rosie)le amestec bine si asa ii dau.I-am mai pus alta data legume pasate, sau carnita de pui bine pasata
Sper sa iti fie de folos(al meu bb are 11 luni acum)
pofta buna
PS sa ne zici cum v-ati descurcat
IEPU
Niko31,
Da' ce cereale sunt alea? Cum de nu le-am vazut si eu?
sirimie
Si eu stiam ca nu se da spanac pina la 8 luni pentru ca are nitrati. Scrie si in cartea sotilor Capraru.
Sint niste cereale care au legume la o farmacie de la Unirea. Am uitat cum se cheama, am si eu o cutie.
sileriki
Eu asa il prepar:
un kg spanac proaspat il fierb in apa cu sare cam 20 de minute , dupa aceea il toc prin masina , separat intr-o oala pun un pic de ulei faina cam 5-6 linguri si lapte rece 500-700ml, dupa ce s-a omogenizat adaug spanacul , usturoi pisat dupa gust si sare, amestec mereu sa nu faca gogoloase , noua ne place foarte mult cu un ou ochi peste el , Pofta buna
anca tanasica
io.l fac cu orez...si baga la greu!!!!
iarna spanac congelat (e mai usor de preparat ca e deja tocat si cand fierbe se face direct piure)
vara, spanac proaspat...se opareste, se baga la blender si apoi se pune peste orez cu apa si se fierb din nou...
niko31
Noi suntem din Oradea,si la magazinele Artima sunt niste cereale de la firma RIRI, care sunt Orez cu lapte si legume.
In alta parte nici eu nu am vazut....
Creola
Eu il prepar asa:incing putin unt,pun spanacul ,lapte,las sa fiarba bine....la sfarsit adaug putina branza parmigian.Fetita mea ,de un anisor si o luna nu se prea omoara cu mancatul spanacului ,dar mie reteta asta imi place la nebunie!
Dana
Dory232002
Am gasit si eu ceva:
Piure de spanac200 g spanac, 1 lingurita zahar, 5 g unt, 5 g faina, 100 ml lapte, 5 g orez, sare, lamaie.
Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga. Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain -marie. Se toaca pe un fund de lemn. Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Spanacul nu va fi consumat reancalzit, deoarece este daunator sanatatii!
Tarta cu pireu de spanac (dupa 6 luni)
1 cartof mare; 50 g de spanac congelat; 1 ou; 40 ml de lapte; 1 lingurita cu smantana proaspata; Se taie cartoful in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Cu 2 minute inainte de opri focul (pentru ca bucatile de cartof au fiert), se pune in cratita la fiert si spanacul. Dupa ce au fiert, se zdrobesc spanacul si cartofii pana se obtine un pireu, care se amesteca cu oul. Se pune melanjul obtinut intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie in jur de 15 minute. Se scoate tarta din vas, se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra laptele caldut amestecat cu smantana proaspata. Se serveste.
joker
Spanacul este toxic prin faptul ca la ora actuala nu mai face nimeni agricultura cu balegar iar nitrtii din ingrasamintele inoculate nu se pierd prin fierbere ci se transforma in nitrati...asta e tot...
Despre fierul din spanac....e foarte putin cantitativ si nu se asimileaza atat de usor pe cat se crede...incerca mai degraba cu cate putin ficatel de pui....
Asta e doar parerea mea..nu dati cu pietre...sunt doar un om putin mai cunoscator prin prisma faptului ca am os suita de medici in familie
Da, rosia contine licopen care e alergen, dar nu e obligatoriu....se da de la 6-8 luni, in functie de cat e de avansat cu diversificarea si fara pielita si samburi..si in nici un caz cruda
Gandacel
Intrebarea asta mi-o pun si eu zilele astea... Nu cum se prepara, ci de la ce varsta pot sa-i dau. Merg in piata si gasesc tot felul de bunatati de sezon si as vrea sa profit de fiecare la timpul ei. Acum sunt loboda, stevie, spanac...
Cat despre amestecat cu piureul de cartofi, ca sa se obisnuiasca cu gustul, eu am mers pe prinicipiul sa guste fiecare aliment in parte. Daca ii place, bine, daca nu, nu! Pana acum s-a strambat la toate la prima gura sau doar le-a plimbat prin gura mai mult. Semn ca le gusta. A doua lingurita o ia cuminte daca decide ca i-a placut, daca nu, strange gura punga si intoarce capul. Zic eu ca e suficient de calr daca vrea sau nu. Insa fiecare mama face cum crede ea si cum ii este mai usor. Bebeii nu seamana intre ei ca pofta de mancare.
Spanacul eu il fac cu putin bulion si ulei. Lamaie nu pun ca nu imi place... Dar pot incerca la bebe. Si imi place cu ou si smantana/iaurt, insa la bebe mic nu merge inca. Mai astept.
Dory232002
Fetelor, ieri am preparat Piureul de spanac (reteta va-m scrs-o mai sus), este o delicatese, iar Alexa la papat pe tot
roxanaz spune:
Fructe din compot la 10 luni?
ancutzathree
se poate da la bb de 10 luni fructe din compot?...eu nu i-am dat pana acum si ma gandeam sa-i dau ca s-o fi saturat saracu de atatea mere si banane,insa nu stiu ,sunt permise oare daca au consevantzi?
voi datzi la bb ?
didita
Noi nu prea mancam nici noi, asa ca nu prea avem in casa borcane de compot. Cand am avut le-am dat si copiilor sa guste, dar in principiu cred ca au f mult zahar (conservanti nu aveau).
Le-am dat in schimb piureuri de fructe la borcanele, cat cuprinde (cu fructe care nu existau proaspete, de ex: piersici, caise, cirese).
she_wolf
Daca au conservanti, mai bine lipsa. Cred ca este mai bine daca-i dai fructe din borcanelele pentru bb, de preferat din cele bio.
IEPU
Eu i-am dat caise si piersici din compot cumparat. M-am uitat sa nu aiba conservanti dar zahar are, nu ai ce sa-i faci.
Oricum, nu i-am dat decat cam o data la 10 zile, sa zicem, cand cumparam compot pentru altceva si mai ramanea.
ancutzathree
IEPU tu ce compot ai gasit fara conservantzi?
monalac
si eu ii dau baietelului meu zeama si fructe din compot,i le amestec cu cereale,insa eu am inceput sa i dau de la 1 an si 2 luni si apelez la ele pt ca altfel nu prea mananca cereale.oricum,din ce am citit,fructele din compot sunt lipsite de factori nutritivi,pt ca prin fierbere se distrug toate vitaminele.deci daca vrei sa ii dai si alte fructe,e mai bine sa i dai borcanele cu fructe,acelea contin si vitamine.
Dory232002
Si pe mine ma intereseaza subiectu asta, dar oare la 6 luni si 2 sapt. se pot da fructe din compot?Eu am in casa compot de prune facut de mine care nu contine conservanti dar bineinteles ca are zahar.Oare ii pot da copilului?
IEPU
Compotul de caise a fost intr-o conserva si am aruncat-o dar era conserva mare (800g cred) cu eticheta verde cu caise pe ea si am cumparat-o din Carrefour.
Compotul de piersici era in borcan de 720, il am in brate, pe eticheta scrie ECO si e facut in Bulgaria. Zice: piersici si sirop de zahar si au fost beton astea.
IEPU
Parerea mea este ca poti, daca ai ceva antrenament cu diversificarea. O idee care se potriveste oricand: nu exagera. Intradevar, vitamine nu cred sa mai fie, e mai mult asa, ca sa mai schimbi meniul si sa-i faci o surpriza placuta.
mitica
Am si eu un bebe de 7,5 luni si as fi vrut sa-i dau caise si piersici din compot cumparat dar asistenta mi-a zis ca nu.Pe borcan scrie ca nu contine decat fructe, apa si zahar insa ea zice ca orice compot e tratat si nu e indicat.As fi vrut sa-i mai diversific putin meniul.Voi ce ziceti?
Field_mouse
Facut in casa!!!
sirimie
Eu nu i-am dat pina acum de curind.
Alexa Ioana
mie mi s'a spus sa nu dau zahar copilului sub un an (de fapt, cat mai mult posibil), eventual o cantitate f mica (5% parca era), dar fiert foarte bine - pt. indulcit ceaiul, de exemplu. eu nici macar asa nu ii dau.
daca "apuca" la zahar, poate ii place... si are un termen de comparatie pe urma... si sunt sanse f mari sa nu mai manance fructe care nu sunt la fel de dulci... pediatrii si nutritionistii zic ca e sufient zaharul existent in fructe/legume in mod natural...
si eu zic ca e mai bine, deocamdata, fructe "adevarate", sau din borcanel special pt bebe (n'au conservanti, n'au zahar adaugat, sunt pasteurizate...)
anya
Alexa, daca te uiti pe eticheta de la borcanase vei constata ca au zahar. Si cerealele au zahar.
Revenind la compot, eu i-am strecurat in piureul de mar si banana cate o bucatica de piersica din compot (facut in casa). Asta cam de pe la 4 luni juma'. Recunosc ca i-am dat borcanele la greu - de lene sa pasez fructe.
mihaela agh
Daria are 1 anisor si nu i-am dat fructe din compot. Am preferat sa-i fac eu compot proaspat din cand in cand. Fara zahar. Poti incerca sa-i dai borcanele ca sa-i diversifici meniul de fructe. Sau poti incerca sa-i faci un compot de mere sau banane sau impreuna pentru ca isi schimba gustul dupa fierbere. la compotul de banane se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie si e delicios. Eu la 8 luni - in decembrie - ca sa elimin monotonia merelor si bananelor, ii dadeam la cateva zile borcanele si ii cumparam mango - au un continut vitaminic foarte bogat si sunt bune la gust (seamana putin cu morcovul dar sunt mai dulci si mai aromate) si chiar ananas care nu i-a placut in mod deosebit. Incerc sa nu-i dau doua zile la rand aceeasi combinatie de fructe tocmai ca sa nu se plictiseasca.
Alexa Ioana
tocmai m'am dus in bucatarie si m'am uitat. nu am vazut pe niciunul. chiar scrie "Fara zahar adaugat"... poate sunt producatori care adauga zahar, dar eu nu cumpar asa ceva.
Ica 1975
Cum ai preparat compotul de banane?
Flaflo
Daca nu au conservanti si zahar poti sa-i dai. Eu prefer insa borcanele cu fructe de la hipp (peste 12 luni) cu bucatele de fructe in ele. Dar cel mai bine: FRUCTE PROASPETE!
roxanaz spune:
Carne de porc la 1 an si 2 luni?
dariaevelin
Am fost ieri la control,la specalist,un de care sunt multumita pe deplin, dar care ne-a recomnadat ceva ce m-a mirat.
L-am intrebat cu ce am putea incocui carnea de pui in alimentatia lui bb, macar pana trece isteria asta cu GA. Si ne-a recomndat cu caldura, porcul! Nu-i prea devreme pentru un copil de 1 an si 2 luni? Eu stiam ca-i f grasa,greu digerabila si e de evitat in alimentatie,pana mai tarziu.
adrianangi
Mai bine vita. Si peste.
Carnea de porc stiu ca se da copiilor peste 3-4 ani.
ancamironiuc
Pentru mine porcul este animal sacru!!!!!! Nu mananc porc si nu dau copilului. Cum sa te sfatuiasca sa ii dai unui copilas porc! Mai bine patrunjel!
Sincer si eu am spus gata puiului din aceleasi motive si chiar ieri am facut un "plin" de carne de vita si de peste! Poti sa ii pui peste in supita sau sa ii faci la cuptor. La fel cu carnea de vita, daca ii place. La un moment dat pediatrul mi-a spus ca pot tine copilul si fara carne cateva zile si a avut dreptate, nu este nevoie de carne zilnic desi noua ni se pare foarte consistenta si sanatoasa. Eu sincer i-am inebunit...fac peste aproape zilnic iar sotul meu este dependent de porc!!!!!
roxanaz
NU porc. macar pana la 2 ani. sa guste e acceptabil dar sa manance in mod constant - sub nici o forma.
aurelia1278
Noua nu ni s-a dat inca liber la porc si fetita mea are deja 2 ani si 2 luni.
dariaevelin
multumesc pentru raspunsuri . Asa stiam si eu,de aia v-am intrebat. Totusi...sunt nedumerita,oare de ce a declarat atat de convins ca e permis in alimentatie
aime
Poate ca e el, nene dr, fan carnita de porc...glumesc desigur
Si noua tot de la 3-4 ani ni s-a permis sa incercam gustul unui gratarel de porc...mai e insa pana atunci...alternativa, asta e...peste si vita si...pui controlati, ca n-or avea toti GA.
Field_mouse
Pana acum am dat copiilor mei carnea de porc de vreo 4-5 ori, de la 1,5 ani (au 2,5 ani acum), de fapt, cand mancam noi si au observat si au poftit si ei. Fara indoiala, vita si pestele sunt mai sanatoase, dar, spre exemplu, copii mei nu le prea mananca. Asa ca nici nu stiu ce sa fac, cu gripa asta aviara...
asi
Si al meu a mai gusta dar inca nu a primit masa doar cu carne de porc.Eu zic ca sub 2 ani e cam devreme.Incearca cu vita si peste si pui sau curcan controlati.
danitin
Am stat chiar ieri de vorba cu un pediatru, foarte bun, despre subiectul ce dam copiilor mici in loc de carne de pui din cauza gripei aviare si mi/a spus hotarat carne de pui. El sustine ca p[orcul e strict interzis sub un an si nerecomandat pana pe la 3. In schimb zice ca daca fierb carnea de pui pana se desprinde carnea de pe os sigur am omorat toti virusii...si se poate manca fara grija.
cgaby
buna.
eu lui stef nu i-am dat porc pana acum..si , sincer nici nu ma grabesc!
nu prea pricep de ce atata zarva cu GA... prin fierbere, virusul se distruge! ca doar nu-i dai carne cruda.(parerea mea!) nu dati cu rosii..
pupici si sanatate.
Natasa
Mie mi s-a spus "fara carne de porc pina la 3 ani", asa ca ma conformez.
eveline
wow....iata o chestie pe care n-o stiam (nu ca as avea impresia ca le stiu pe toate....), dar chiar nu stiam chestia asta. Eu tin minte ca am fost la un control pe la 11 luni (asta prin noiembrie) si dr mi-a zis ca de acum ii pot da copilului sa pape de toate (mai putin alune, capsuni si sa nu exagerez cu cacao)....de fapt citez:"la craciun fetita ta ar trebui sa pape sarmale". Si fara nici un misto, de craciun Bianca a papat sarmale....care evident erau din carne de porc. Acu nu spun ca a mancat o oala intreaga, a mancat si ea o sarmaluta, acolo....dar din porc dupa cum spuneam....si de atunci incoace a mai papat de vreo doua ori sarmalute si de vreo doua trei ori rosii umplute si ardei umpluti (evident cu tocatura de porc).
In concluzie m-ati cam pus pe ganduri.
Uitasem sa spun....n-a patit nika fata....sper sa nu fie ceva cu urmari pe termen lung....
joker
Asa stiam si eu, ca cea de porc si carnea rosie in general se da cat mai tarziu cu putiinta pentru a se evita toxicitatea produsa de asanumitii "hormoni ai fricii" care sunt eliberati de animal in momentul sacrificarii...
Plus ca e foarte greu digerabil si extrem de grasa...eu nu i-as da...
dariaevelin
va multumesc!
Exact asa stiam si eu: nu carne de porc pana la 3 ani,cel putin. Ma pun acum pe documentari mai amanuntite(cum ca de ce nu) ca sa copntraatac doctorul. E placerea mea. Io-i inteleg ca-s formati in sistemul vechi,dar cate o parere venita din lumea asta, noua,nu le strica
mamitzica
Din cite stiu eu aici cel putin nu dai porc pina la un an,dar dupa aceea se poate.
Mai nou face fitze si la pui asa ca astept pina la Craciun sa-i dau o sarma!!!!
luciana12
La 1,8 luni mi-a spus doctorita ca pot sa-i dau si porc, dar sa fie f.slaba, cred ca muschiulet sau cotlet. Inca ma codesc, totusi...
Roxali
Aici la noi sint "porci" crescuti ptr carne si altii ptr grasime...Eu i-am dat de toate, cite putin din fiecare ,porcu l-am folosit pe baza mai mult de sunca(prosciuto cotto la noi) si slava domnului e un baietzoi deja.
roxanaz spune:
Crenvursti de pui la 9 luni?
adinell
Spuneti-mi va rog, voi ati da crenvusti din piept de pui la un copil de noua luni?
Intreb ca eu l-am incercat pe Andrei (a vazut la noi cand am mancat), si i-a placut f. mult, si i-am facut cu pireu si cu smantana si a mancat tot castronelul. Intrebarea e: oare e voie sa ii mai dau sau nu? Nu sunt deloc condimentati si nici sarati nu sunt, sunt chiar buni!!!
Mi-ar pare rau sa renunt la ei ca ii plac mult, si cum e asa de mofturos la papa, abia ii gasesc felul de mancare care sa ii placa...
Si inca o intrebare: nu ii place deloc branza, i-am amestecat-o cu fructe, cu cereale, si degeaba, cum sa il fac sa o pape, cu ce sa o mai amestec, deoarece atunci cand o simte in mancare nu mai manca deloc!!!
Mirela72
Adriana, fata mea are aproape 2 ani si nu i-am dat inca crenvursti de pui (de fapt, de nici un fel) pt. ca au nitrit de sodiu si sunt facuti nu chiar din materiale de cea mai buna calitate, iti spun asta pt. ca sotul meu a lucrat in domeniu. De putin timp ii dau insa muschi file, de 2-3 ori pe saptamana (cu painica si unt).
Dupa branzica nici Mara nu s-a dat in vant, eu i-am cumparat Almette cu smantana si pe asta o consuma cu placere, dar abia dupa un an i-am dat pt. ca are sare. Nici acum nu vrea alta branza. Daca bea suficient lapte, nu cred ca trebuie sa-ti faci griji ca nu vrea branza.
A! Mi-am amintit ca o mai pacaleam cu branza calcica pusa intr-un
adinell
Ok, am inteles nu ii mai dau, multumesc mult de tot!
Mirela72
Cu placere!
Caterinuta
Ca sa nu-ti mai faci griji Adinell, eu am citit ca iaurtelul e mai bun decat branzica de vaci.
Cat despre crenvusti subscriu la opinia Mirelei.
Elenalove27
adinell,
la 9 luni nu i-am dat nici eu crenvusti, dar de la 1 an i-am dat din astia de la gerber la borcanel care sunt foarte moi.
Stiu ca nici astia nu ar fi buni dupa parerea altora dar atat timp cat sunt facuti pentru pitici nostri , de ce nu! am introdus bucatele mici la inceput si ia placut foarte mult ... acum la 2 anisori si jumatate imi papa 3/4 crevusti la masa de seara.
anda141
Crenvusti nu ii dau nici eu , dar nici branza nu ii place. Mai mananca o crema de unt cu marar si ceva branza topita, odata la nu stiu cat timp. Altfel nu vrea, nu am cum sa il fortez.
adinell
Ok, fetelor multumesc mult, m-ati convins, nu ii mai dau... Da crema de unt pot sa ii dau, adica unt:)?
laura72
unt in piure in loc de ulei sau cu mamaliguta poate cu mamaliga sau paste vrea si branzica,sau unt cu paine cam o lingurita pe zi.si daca mananca iaurt si lapte e ok pt calciu si proteine
greierash78
Eu i-am dat bblushi mele, crenvushti de pui, dupa un an......ii plac foarte mult!Nu ii dau prea des, dar e cam sclifosita la mancare shi nu mananca orice!In schimb branza nu ii place, am incercat sa o pacalesc in diverse moduri......cum a simtzit gust de branza nu a mai vrut sa manance!A mancat o data o felie de paine cu branza feta din aceea tartinabila, shi alta data almette, dar a doua oara nu a mai vrut de nici una!
sirimie
Eu nu i-am dat cremwusti decit o data, pe la 15 luni, pentru ca sint sarati si au conservanti.
Unt i-am dat inca de la 5 luni.
Darry
Lui David am inceput sa-i dau o data pe saptamana cremvusti de piept de pui de la Caroli pe la 1 an. Nu stiu daca este bine sau nu dar mananca, de atunci, cate 3-4 cremvusti la o masa cu branza dulce sau cas si rosii. Nu pot sa nu ii dau cand vad cu cata pofta mananca. Nu este pretentios la mancare si nu face mofturi doar daca chiar nu ii este foame. Am intrebat si medici daca pot sa ii dau cremvusti si spuneau ca nu are nimic daca papa doar o data pe saptamana. Continuu sa ii dau si acum la aproape 2 ani (fara o luna). Eu zic ca e mai bine, daca tot nu prea mananca, de obicei, sa pape si cremvusti... mai ales daca este printre putinele alimente pe care le papa cu placere. Puiutzul meu papa de aproape 1 an cremvusti si niciodata nu am avut probleme. Ii prefera si atunci cand avea febra si rosu in gat. David si Darry
roxanaz spune:
Ce legume pot da unui bb de 8 luni?
roxisialexia
Alexia nu mai vrea sa pape prinzul.
Eu in supa pun :cartof, telina, ceapa( doar la fiert), pastarnac( doar la fiert), dovlecel, morcov.
Am incercat si putina conopida dar mi-a cam urlat dupa aceea.
Ce idei imi puteti da pentru un prinz gustos?
Rosie e voie?
patrunjel?
mariussimiuc
Roxana,conopida e mai greu de digerat,probabil de asta a plans dupa.La fel si varza,mazarea...dar incet incet le poti introduce in alimentatie.Cate putin din fiecare,stii regula. Rosia fermenteaza,dar pana nu incerci nu ai de unde sa stii daca ii prieste sau nu.
Idei de papici?
-ciorbita sau supa cu perisoare
-piure de dovleac cu galbenus de ou (Robert papa de spargea ) sau cu carnita
-piure de cartof cu peste
-supa de rosii cu orez
madade
eu ii pun anei (8 luni si 9.5 kg):
cartof (o treime)
morcov, dovlecel (o treime)
telina, pastarnac, ceapa, ardei gras, brocolli, conopida, fasole lata, rosie (o treime)
le pasez pe toate (si ceapa) si adaug 2-3 masuri de lapte praf si alternativ carne de pui / vitel.
manaca 300 grame si e masa la care nu ramane nimic in castronel...
laura72
sigur ca poti sa pui rosie sau patrunjel,eu i-am pus de la inceput si verdeata.daca nu ii mai placea spre sfarsit adaugan 3-4 pic. zeama de lamaie si se pacalea.puireul il fac cu carne, peste, ou.In cel cu ou predomina cartoful sa digere oul mai usor.
orez cu legume ardei rosie morcov ceapa patrunjel verde cu carne
paste cu carne fiarta si legume fierte,stivite apoi date in fiert cu suc de rosie
piure de dovlecel cu carne,o lingurita de smantana,zeama de lamaie si marar
mai cumpar leg. mexicane din care scot fasolea si le pasez ii plac la nebunie
roxisialexia
Miha, cum se face supa de rosii cu orez?
Si daca tot te-am gasit asa de amabila spune-mi si depsre piureul de dovleac, cum il prepari.
Multumesc mult.
bonsai
hai ca sunt si eu curioasa cum se prepara acea mancarica de dovlecel!
la noi problema cea mare e ca nu ne place piureul de cartofi!?!cred ca e singurul copil de 1.2 ani care nu mananca acest fel.oricum,mamici cu experienta,astept idei si sfaturi legate de acest aspect.
ligia13
La 8 luni Radu manca morcov, cartof, albituri (patrunjel, pastarnac,telina), conopida, fasole verde, ardei, frunze de telina(o sursa de fier f buna), frunze de patrunjel, cateva boabe de mazare, dovlecel.
In cele mai multe cazuri manca un ghiveci din ce aveam in casa, alternam.
Dar a mincat si piure de cartof, pire de dovlecel (facut la fel ca cel de cartof), sau alte combinatii.
Puneam si ulei de masline.Dac refuza mancarea, de cele mai multe ori combinarea cu iaurt ma scotea din impas. Practic luam legume in lingura si treceam prin iaurt.
Eu rosie i-am dat mai tarziu, pe la 11 luni. LA fel peste, pe la 10 luni. Tot de pe la 10 luni i-am dat smantana, ceea ce a crescut pofta de mancare la legume.
simona_filipas
Roxana parerea mea este ca ar trebui sa incerci pentru inceput cu cate o leguma. Daca o accepta data viitoare pui cate putin din alta leguma. Dragos papa foarte bine legumele ...numai in combinatie cu iaurt. Mai nou orice ciorba trebuie musai sa aibe ceva acru(zeama de lamaie, bors)si binenteles iaurt.
Bonsai incearca sa pui in piureul de cartofi si carnita sau ficat. Asa gol parca e . Acuma tu stii ce este mai bine pentru puiutul tau si nu te necaji daca nu accepta piureul.
simona_filipas
Tot eu...
Roxana am uitat sa-ti spun ca interdictie la legume( in afara de varza si fasole) nu prea stiu sa fie.
mariussimiuc
Supa de rosii cu orez
3-4 rosii sau suc de rosii,morcov,telina,ardei gras,ceapa,orez
Se pun la fiert morcovul,telina,ceapa si ardeiul gras.Dupa ce au fiert se adauga sucul de rosii si se mai fierbe inca 10-15 minute.Se adauga orezul.Aproape de sfarsitul fierberii se adauga o lingurita de zahar,ca sa nu fermenteze.
Aceasta supa iese foarte buna,daca se inlocuieste apa in care fierb legumele cu supa de carnita.
Piure de dovleac
Se curata dovleacul de coaja si samburi si se pune la fiert impreuna cu o ceapa,un morcov,telina,patrunjel sau ce mai ai prin frigider. Dupa ce a fiert se paseaza impreuna cu o bucatica de unt si galbenus de ou.
mariussimiuc
Bonsai,cand fac piure de cartofi pun la fiert o data cu cartofii si o ceapa,un morcov...Sau in loc de ceapa usturoi.Ii da un gust foarte bun si Robert nu l-a refuzat niciodata.Nu pasez decat cartofii,la care mai adaug o bucatica de unt sau o lingura de smantana si subtiez cu lapte.Neaparat clocotit.Daca se pune lapte rece isi schimba culoarea si gustul.
Piure de cartofi papam cu ficatel fiert in lapte sau peste.
Noki_Lara
Roxi- mie doctorul mi-a zis ca de la varsta asta nu mai sunt interdictii de legume. Noi papam de toate. Si rosie si conopida, mazare, fasole verde...de toate, pe langa clasicele morcov, telina, cartof, patrunjel, ardei, ceapa,pastarnac.
O sa introduc si spanacul, ca azi am facut 8 luni, deci conform dr meu e ok.
Pofta mare!
bonsai
mamici,multumesc pt sfaturi!!
fetitei mele nu-i place piureul de cartofi in orice combinatie posibila(ou,carne pui,carne vita).nu am precizat acest amanunt,dar nu il dau asa simplu.in schimb accepta alte variante de legume combinate cu carne.
si totusi mi se pare ciudat acest refuz,pt ca toti copii pe care ii cunosc,toti mananca cu placere acest fel!
roxisialexia
Multumesc mult tuturor!
Miha , totusi nu inteleg, este vorba de dovleac sau dovlecel?......
Am aplicat deja varianta cu rosii si orez, un real insucces.Nu am vazut-o facand asa niciodata( parca manca matraguna!)Concluzia, care pe care, dovedesc eu care e gustul mironositei......cand?......mai vorbim .
locca
Roxi, vin si eu sa-mi dau cu parerea . Poate s-a plictisit de amestecul de toate legumele. Eu asa am patit, asa ca am inceput sa-i dau "chestii" separate: piure de cartof cu carne sau galbenus (numai cartof fiert cu putin unt si iaurt), dovlecel fiert (tot asa, singur) cu galbenus, branzica si iaurt etc. I-am pastrat ghiveciul numai 2 zile pe saptamana. Ii mai dau o zi pe saptamana mamaliguta cu branza si iaurt.
Dupa toata faza asta s-a plictisit de iaurt, asa ca l-am pastrat numai la mamaliguta si foarte putin la dovlecel.
Incearca sa-i pui un pic de lamaie, poate ii place mai acru. Sau din contra, poate ii place mai dulce, cu mai multi morcovi. Sau poate vrea la alta consistenta (mai subtire sau mai gros).
Al meu a redevenit fan de ghiveci cand i-am bagat rosia pt. ca era mai acra toata combinatia.
mariussimiuc
Roxana,este vorba despre dovlecel.La celalalt aici la noi ii spune "bostan" Scuze daca te-am bulversat.
Imi pare rau de esecul supei de rosii.Nu stiu ce sa-ti spun...eu nu am prea avut parte de mofturi la mancare...Nu-ti ramane decat sa testezi in continuare pana ii vei depista gustul!Cred!
roxanaz spune:
Cate mese la 9 luni?
miruna28
Cate mese dati voi (practic !)copiilor vostri la 9 luni ? Si daca se poate sa-mi detaliati pe ore si feluri de mancare; sunt bulversata..in carti scrie una, doctora imi spune alta...si oricum copilul vrea altfel;din experienta voastra practica, cum faceti ? cand, si ce ?
Field_mouse
Pai, totu' depinde si de copil, de pofta lui de mancare, unii mananca putin si des, altii mai rar si mai mult.
Ai mei de la 5-6 luni mancau 4 mese pe zi (la 6-00, 10-00, 14-00 si 18-00, incercam sa le mai dau un bibe cu lapte si la 22-00, dar puteam sa stau in cap, ca tot nu mancau, dormeau bustean de la 18-30 pana la 6 dimineata), si acum la 2,8 ani tot 4 mese mananca (mai si ciugulesc cate ceva intre mese).
La 9 luni, mai concret:
Dimineata (7-00, +/- 1 ora): cereale cu lapte (am avut vreo 7 pachete, ca sa dau ceva diferit in fiecare zi, dar am gemeni si nu se punea problema sa se consume comtinutul pachetului in 3 saptamani) + lapte praf (imediat sau dupa o ora)
Pranz (11-00) Carne + legume
Dupa amiaza (15-00) fructe + iaurt
Seara (19-00) - piure de legume, pilaf (de fapt, orice care nu este greu digetat)+ lapte (putin mai tarziu)
Bineinteles, ca orele nu erau asa de fixe, erau si decalaje de 1-2 ore, la fel si cantitatea, pe care o mancau.
Ceea ce scrie in carti, sau ce-ti zice doctora ia ca pe niste recomandari, nu axiome. Si, in general, nu te stresa. Da-i sa manance copilului cand ii e foame. Succes!
aurelia1278
Fetita mea este mare, are 2 ani si 4 luni deja, dar inca de pe la 8-9 luni are 5 mese pe zi (3 principale si 2 gustari), s-au mai schimbat orele si alimentele.
La 9 luni avea asa:
7-7:30 lapte cu cereale (180-200ml)
(9-11 somn)
11 branza de vaci cu mar copt (nu suporta alt fruct si nici mar crud)
14 piure de legume plus carne sau ou plus pesmet
(nani pana la 17-18)
17-18 iaurt cu pesmet
(20 baie)
20:30 180-200 ml lapte cu cereale
21-21:30 nani
Nu garantez ca-mi amintesc foarte bine orele, dar cam asa era, cu +/- 30 de minute.
asi
La 9 luni ar trebui sa manance 4-5 mese din care 3 cu lapte (asta include si branza, iaurt).
Depinde foarte mult de copil.Da-i copilului sa manance ce ii place.
Ioana75
Copilul meu maninca:
ora 8 - ~270 ml lapte
ora 12 - legume cu carne + fructe cu orez sau cereale (~300 gr)
ora 16 - brinza cu fructe/iaurt/mamaliga cu brinza (~300 gr)
ora 20 - ~270 ml lapte
Intre mese doar apa, uneori suc de fructe, rar cite un biscuit.
miruna28
Am inteles si va multumesc; deci nimeni nu considera ca masa...sucul de fructe.....sau.....lapte vad ca le dati doar seara si dimineata.....; ciorbita sau supa .....nu....; majoritatea papa piure de legume la pranz....
sirimie
La 9 luni Vladut avea 5 mese:
8- lapte
11 - piure de fructe
14 - legume cu carne sau ou
18 - cereale
22 - lapte
Si el bea suc de fructe dar nu era masa, pentru ca in suc nu sint fibre.
niko31
al meu bb are 1 an si o luna dar de la 6 luni aare cam acelasi program de masa, cam 5 mese pe zi
8-9 lapte cu cereale
11-12 fructe cu biscuiti, sau un iaurt de fructe cu cereale
14.30-15 .30 supa +150 ml lapte
18.30-19.30 felul doi(legume, carene, pilaf, spanac....depinde )+150 ml de suc
21.30-22.30 lapte cu crereale
dupa care somn
eu am un copil predispus la constipatie si de aceea ii dau dimineata fructe si dupa amiaza suc de fructe, daca sar peste sucul de la 6 si el sare adoua zi peste scaun si numai ne agitam
acum fiecare face dupa cerintele copilului
anastasia13
Si noi avem 9 luni si mancam asa:
9.00: 200 ml lapte
11.00: piure de fructe asortate (cocktail)+1 biscuite
14.30: piure de legume + carne /ou / ficat
17.30- 18.00: iaurt cu biscuiti/ budinca de orez cu piersica
20.30: 210 ml lapte cu cereale
apa plata sau ceai neindulcit intre mese pt ca sucul d fructe nu ii place
21.00-21.30 nani pana a doua zi dimineata la 9.00
diplodocus
Luca, la 9 luni acum, papa tzitzi dimineatza si seara
Celelate 3 mese, cam la 4 ore interval, sunt asa:
-Fructe cu cereale/brinza calcica/iaurt natural
-Legume cu galbenus/piept de pui (si peshte 1data pe saptamina)
-fructe simple
Daca vrei multe multe detalii, intra la Piticodromul de sept-oct si o sa gasesti o multime de bb-ici de 9 luni
mary_ary
Buna,
Noi la 9 luni si 20 de zile papam cam asa:
9-10 Paine cu allmete sau crenvusti sau sunca de pui + 150 ml Lapte
13-14 150 ml supa de zarzavat cu carne (pui, vita) + pireu legume cu carne (peste, ficatel, carne de pui sau vita)
16-17 Suc aprox. 150 ml
19-20 diverse gustari: lapte cu orez, mamaliga cu branza si smantana, fructe cu iaurt, mare cu biscuiti si banana, etc.
22-23 lapte 270 ml+3 cupe cereale
Meniul exact ti-l pot trimite pe mail, daca doresti!
roxanaz spune:
Schema alimentatie la 3 ani
geniest
As vrea sa stiu si eu cum mai dati voi sa pape bbilor de 2003 care au in jur de 3 anisori.....ca la noi e asa:
Ora 6.30 - 7.00 = biberon cu 180 ml lapte cu cereale, baut din biberon in pat, dupa care doarme pana la 8.30 - 9.00.
Ora 9.30 - 10.00 = mic dejun, cu ou, paine, si altele dar fara lapte
Ora 13.30 - 14.00 = pranz
Ora 17.30 - 18.00 = gustare
Ora 20.00 - 21.00 = cina (mai ciuguleste si el ce mancam noi si are si el voie)
Ora 22.00 - 23.00 = biberon cu 150 - 180 ml lapte si cereale
Ma cam deranjeaza mancatul din biberon insa nici n-as vrea sa renunt ca sunt sigura ca n-ar pune gura pe cana....
laura_dimitris
Sunt curioasa sa vad si eu raspunsurile altor fete....
Al meu copil - la 3 ani si 3 luni - cam de o jumatate de an a renuntat la lapte. Asta dupa ce alta jumatate bea cu greu din canutze speciale cam 125 ml. de lapte dimineata.
Acum,
7.30 - 8.00 = ou prajit cu painica (cu mare bucurie !) daca nu este ou.... ori nu mai mananca nimic ori ceiutz si paine cu unt.
10.00 -10.30 = banana sau mar
13.00 = un castronel de ciorbitza + felul 2 la care in top se afla piure de cartofi cu ceva carnitza. Din pacate ii place mult mai mult preparatele din carne tocata decat carnitza sub forma de fripturica. Il mai pacalesc cu ceva snitzele uneori.
17.00 -18.00 = 2 iaurturi cremoso sau 4 danonino mici
21.00 = toast cu cascaval si sunca presata,uneori snitzele, sau orez cu lapte
In ultima vreme mananca de cate ori are ocazia,indiferent de ora pepene rosu.
Are zile in care respecta programul de mai sus...
Dar, nu este batut in cuie!!!
Uneori mananca de ma sperie, alteori ma plang de faptul ca nu mai mananca...
Oricum, cand sapre peste micul dejun, mananca mult mai bine la pranz.
mama_lui_alin
Alin al meu e nascut in de iulie 2003.
In mare urmam aceeasi scema, fara biberon insa:
8.00 - 8.30 : mic dejun - un castron intreg de cereale Nestle cu lapte, sau 3 sandwich-uri cu diverse si o cana de lapte
12.30-13.00: pranz
17.00-17.30: fructe
20.30-21.00:cina
Incearca cu niste canute haioase, cu diverse modele. Alin are o cana care in loc de toarta are un caine si cand nu vrea sa bea tot laptele il roaga pe catelus sa-l "ajute" si se rezolva problema. Are o imaginatie tare bogata.
gio
fetele, chiar ma intereseaza subiectul.
noi mancam asa:
8 - castron cu lapte si cereale + cascaval sau ou, sau sunculita;
13 - pranz (de obicei ciorbita daca vrea + carne (snitele, sau ficatei, sau peste + piure dar de cele mai multe ori gol)
17 - gustare - iaurt sau suc + cascaval, sau + biscuiti
20-21 - cina - spaghete cu branza...etc
la culcare o cana cu lapte
problema mare pe care o avem, e ca in afara de suc (de cumparat) si de iaurt (cu fructe) nu manaca fructe delocccccccccccccccccc. si ma dispera, ca e mereu constipata si toate problemele ce deriva de aici.
evident ca intre mese mai mananca biscuiti si tot ce se poate rontai, dar de fructe nu se atinge. nu am idee cum sa rezolv problema....
cristinamh
si noi pe-aici...
la aproape 3 ani
dimineata, ~9: o cana mare cu lapte, 300ml, bauta cu paiul. si laptele rece, nu-i place cald. dupa laptic, un corn cu ciocolata sau omleta, mai vrea pate sau icre daca vede la noi. rar salam sau altele de genul asta, nu pune gura pe branza sau legume.
pranz : un singur fel, exclus 2, dar il mananca tot. nu prea are preferinte... piure sa nu fie. si am vazut ca nu-i plac nici accesoriile de smantana la ardei umpluti etc...
dupa somn... daca are chef, un biscuit, o prajitura de casa (oferta limitata, ca nu stiu sa fac decat chec si o prajitura cu fructe)
seara: fripturica, doar carnita asa, si nelipstul iaurt cu biscuiti.
nu-mi mananca: fructe, in afara de mar si banana, da' nu se omoara. din portocale bea doar suc. nu bea ceai, dar ma ucide cu nectarul...
mi-a zis sa am rabdare, c-o sa-si revina. is doar mofturi.
cristinamh
gio cred ca acum razi si tu... postam simultan ca nu pune gura pe fructe!!
apropo, la suc, noi bem nectar frutia... ca vara nu prea am din ce sa fac eu la storcator...
apropo de constipatie, ca suntem proaspat iesiti din asta, dar nu de tot . ne-a salvat nectarul de pere. si in zilele cand nu mergea, ii dadeam lactulose. acum e aproape normal.
craita
Ale mele mananca asa:
in jur de 8,00 - 250 ml lapte cu cereale (biberon) dupa care ciugulesc fulgi de porumb sau pufarine, biscuiti, prajituri, dar nu prea mult
la 12,30 - cate un bol de supa sau ciorba, apoi fructe
la 16,00 - felul 2 pe care ar fi trebuit sa-l manace la pranz, de obicei o mancare gatita sau oua, salata de rosii, castraveti, etc. in fiecare zi, cate un iaurt si apoi suc de fructe sau fructe
la 20,00 - lapte ca dimineata si apoi paine cu salamuri slabe, sau clatite, papanasi, budinca sau cornuri, etc
Eu am o intrebare referitoare la cata apa beau la varsta asta.
Eu am mari probleme cu ele cu constipatia. Le dau multe fructe, evit bananele, am grija la cereale sa nu fie orez, etc, am inceput sa le pun si miere in lapte si chiar suc de fructe, dar nu fac decat la 3-4 zile.
Iar pediatra imi spune sa nu ma ingrijorez ca trebuie sa le tin pe oala pana fac... Aseara le-am tinut 40 de minute si nimic....
Scuze, nu vreau sa deturnez subiectul, dar mi-am varsat si eu amarul. Poate totusi e de la alimentatie si de aceea o sa urmaresc ce manaca puiutii vostri.
gio
cristina, m-am amuzat cand am citit mesajul. necatr i-am dat din toate felurile, si fruttia (prefera de pere), si cel cu mere, morcovi si portocale de la plus (asta e preferatul ei) si santal kids..si suc de la raureni de mere.
dar de fructe tot nu se atinge...
nici cu rugaminti, santaj, amenintari. si cand vad atatia pepeni..si piersici, imi vine sa mor.
uite acum, spre exemplu, a macat un morcov curd (ce i-o fi), ca nici ea nu se omoara cu legumele. m-ama bucurat, ce sa zic.
gio
craita, o alta problema la noi e apa. cred ca bea maximum 500 ml de apa si ce mai bea suc dar cred ca nu ajunge la 1 litru pe zi. cred ca si asta e un motiv pt care e constipata. face tot asa, la 3-4 zile, niste "gloante". se aude poc-poc cand o pun pe olita.
plus ca pipi face doar de 2-3 ori in timpul zilei, mai ales cand bea apa f putina....
eu tot imi pun speranta in gradi, ca se va lua dupa ceilalti copii si se va "da pe brazda".
cristinamh
craita... auzi, deturnare...
off topic , ca se poarta.
la 3 ani nu spun singurele ca vor sa faca kk? si cand fac, cum arata?? sunt cacareze de caprita si se chinuie sa le scoata? la noi asta inseamna constipatie... si s-a lasat de vreo 2 ori si cu nitel sange de innebunisem...
mie mi se pare aiurea sa le tii pe oala pana fac. andrei nu face la ora fixa, sau imi face de 3 ori pe zi cate putin. sau o singura data un ditai carnatul...
gio, andrei a baut vreo 5 luni numai pere, de mi se acrise mie.apoi am bagat caisa si piersica. altceva chiar n-a acceptat. dar ar bea (daca ar gasi!) cola, fanta si altele de-astea.
cata apa bea... pai stiu sigur ca bea 1 L de nectar, si cred ca mai bea juma de litru de apa... daca nu am nectar, cere apa. si cu laptele de dimineata, eu zic ca bea suficiente lichide...
oLo
Anaïs 3 ani si 2 luni
Daca ar fi dupa ea, ar manca numai cereala cu lapte/iaurt. Toata ziua!!!!
ce papam:
7:00 cereale cu lapte/iaurt. Cerealele sunt din alea normale, din care mancam si noi (Jordans). Preferalele ei sunt cele cu fructe rosii (capsuni, zmeura, mure) sau cele cu caise. Uneori mananca tartine cu unt si dulceatza/branza.
12:00 pranz la gradinitza. de exemplu meniul pe ziua de azi la gradinitza este: salata verde, morun cu piure de cartofi, branza de capra, caise
16:00 gustare la gradinitza. (de ex croissant, branza camembert cu paine, paine cu nutella)
19:00 cina acasa. ea cere mereu: cereale!!! Evident ca nu-i satisfac cererea decat f rar. Papam: paste, supica de pui, friptura, jambon, branza, ce se nimereste si in functzie de cat chef de gatit am eu.
Biberon nu mai avem de mult. Laptele se bea din pahar normal. Si bea, nu gluma!!!
adameasca
Uh, m-am mai linistit cand am vazut ca al meu nu e singurul care nu pune gura pe fructe si legume de sezon. In conditiile in care anul trecut a mancat de toate.
Deci: Luca, 2 ani si 9 luni
7:00 - lapte din biberon, de regula in jur de 125 ml
9:00 - mic dejun (o felie de paine, maxim o felie si jumatate de paine cu ceva: gem, unt, almette, parizer, ou fiert, fidea cu lapte, cereale cu lapte)
13:00 - pranzul (felul 1: ciorba sau supa de diverse) + 1 iaurt la desert, mic, cu fructe, ala simplu il scuipa
16:00 - 17:00 - o gustare, care ar trebui sa fie fructe. dar cum nu mananca decat kiwi, sau banana, sau mar uneori, am mai trecut la o prajiturica cu fructe, 2-3 biscuiti.
19:30-20:00 - cina (felul 2. Aici e buba, ca nu mananca mancare gatita la felul 2. Dar mananca peste doar prajit, snitzel de pui, omleta, ou ochi, pilaf, cremwursti)
21:00 - un bibe mai mare de lapte, vreo 250 ml.
De vreo luna si ceva face mofturi destul de mari la mancare si se ridica de la masa de multe ori dupa ce a mancat abia jumatate de portie.
Ca sa nu faca nota discordanta cu restul din aceasta grupa de varsta bea doar suc de cumparat si nu facut in casa, e constipat si el de multe ori. Pana nu demult rezolvam problema cu kiwi, dar acum nu mai vrea nici d-asta.
In schimb bea apa, ceai, zeama de compot, cred ca sare de 1,5 l de lichid pe zi, poate chiar mai mult daca e cald.
craita
Cristina, cer de mult la olita si pisu si kk, dar in ultimile 2 luni sa zic, chiar daca cer, fac doar pisu de cele mai multe ori... Cred ca le e frica sa nu le doara si in loc sa se chinuie, mai bine se tin...
Nu va spun ca am ajuns si la homeopate, dar la Crina, in mod special, nu pare nimic sa aiba efect... De facut fac ca oile, e clar ca sunt constipate. Si nu va puteti imagina cam ce combinatii fac, de genul suc de prune cu iaurt... Cred ca poate o fi si de la giardia, ca dupa Paste la analize asa le-a iesit. Mai asteptam sa le fac ultima cura cu Helmiflores ca sa reiau analizele...Dar oricat de potimista am incercat sa fiu, incep sa disper. Nu are cum sa fie in regula...
Acum ca vad la voi, ale mele nu prea beau apa, decat poate 200 - 300 ml, cu tot cu suc. Laptele se pune la acel litru de lichide care trebuie baut zilnic la varsta asta? Ca asa, s-ar apropia... Ma mai gandeam sa nu le mai pun cereale deloc in lapte. Acum le pun grau cu miere de la Hero, plus miere si cateva picaturi de propolis, uneori si 50 ml suc portocale. Oare face purgatie laptele simplu? Ce ziceti?
cristinamh
craita, io am incercat pe pielea mea, cand eram , 2-3 lingurite de miere pe stomacul gol si lapte rece... la andrei n-am putut, ca el nu vrea miere...
adameasca, am avut si eu aceeasi "usurare" cu fructele... of, si ce ma chinui, sa-i fac pofta... dar nu vrea si pace!
aaa, si uitam sa trec pe lista de "ar manca oricand", inghetata. pana acum n-am avut probleme de la ea, si sper nici sa nu avem...
sinzi_ana
David la 3 ani jumate mananca cam asa (are perioade cand mananca mai putin, si foarte rar cand vrea mai mult)
9.00 - micul dejun : un ou prajit cu 100ml lapte, sau o felie de paine cu carnita si destul de rar branzica cu o fructa, sau un castron cu lapte si cereale.
12.00-13.00 - pranz, putina ciorbica (cu putina carne) si felul 2 ( de obicei mananca carnea si mai putine legume sau piure)
17.00 - 18.00 - gustarea, fructe daca nu a mancar dimineata, sau un iaurt
21.00 - cina, felul 2, carnita cu legume ( de obicei) sau mamaliga cu smantana sau paste ....
Intre mese nu prea ciuguleste iar dulciurile nu ii plac...rar il mai indemn sa manance ciocolata sau prajituri...
Apa bea cam 400ml pe zi, si putin suc, ceai deloc...
anya
M-am linistit. Nu sunt singura mama care-si lasa copilu' de 3 ani juma' cu biberonul. Desi avem o scuza, trebuie sa facem unele lucruri precum fratiorul mai mic de doar 9 luni...
8.30 - biberon cu lapte =350 ml
10.00 - gustarea de gradinita-sandwish cu ce-o fi (dupa el doar parizer)
13.00 - supa (2 polonice zdravene) si felul doi(ex: copanele cu cartofi prajiti). De mentionat ca nu suporta piureurile.
dupamiaza... mai roade uneori ceva, dar rar, (ex: un kider piguin; un porumb fiert)
20.00 - o salata zdravana din 1 rosie+1 castravete+1/2 ardei+ceapa+branza si cu o felie de paine cu almette sau 2 cremwursti
22.30 - biberon cu lapte =350 ml
dpintilie
Andrei, 2 ani si 7 luni.
9-9:30: ou(fiert, ochi, omleta), cascaval, sunca, rosii/cereale cu lapte /crenwursti(4-5)/taitei cu lapte/sandwich cu sunca si cascaval, rosii, ardei/fish fingers(am gasit cu file de peste 100%)
Una din variantele de mai sus + 250 ml lapte si de cele mai multe ori si iaurt(activia in care mai pun fructe taiate:capsuni,visine, cirese)
13:30 -ciorba sau felul 2(carne +garnitura). Niciodata ambele feluri de mancare.
18 - felul 2 sau ciorba(depinde ce a mancat la pranz), paste cu branza sau legume, sandwich, etc.
desert: iaurt cu fructe sau orez cu lapte
21:30- 250 ml lapte
Intre mese mananca fructe(ii plac aproape toate fructele), bea multa apa.
Are doar 3 mese principale pe zi, dar mananca destul de mult la o masa. Ideal este insa sa aiba 5 mese pe zi si sa manance mai putin la o masa.
In legatura cu biberonul, ar fi foarte bine daca ati reusii sa scapati de el, bautul lichidelor din biberon, in pozitie culcata se asociaza cu afectiuni ale urechii. Noi am reusit sa inlocuim biberonul cu o cana cu cioc, din pacate si din aia tot din pozitie culcata vroia sa bea. Apoi am ajuns la cana normala si pai, moment in care bineinteles ca nu a avut de ales si a baut normal.
Cand este constipat functioneaza foarte bine sucul proaspat de portocale.
ancamini
Puiul meu de 2 ani si 8 luni are cam 3 mese si o gustare
9.00 - un biberon de lapte cu cereale si un ou fiert sau sunca/o felie de paine daca are chef/masline/rosie/castravete
12.30 - 13.00 - supa + felul doi, uneori cere chiar si fructe
17.00, dupa somn, ceva dulce in cantitate controlata
20.00 - fructe, iaurt/crenwursti
Sunt o norocoasa ca mananca de toate, mai ales fructe, carora le stalceste denumirile, dar le mananca cu mare placere chiar si pe cele mai acre. Nu stiu ce as fi facut altfel cu tendinta ei de a se constipa. Cand e f constipata ii dau porumb fiert amestecat cu o lingurita de smantana si una de bulion. Are efectul unei bombe. Hrana contra constipatiei este o preocupare aproape constanta. Branzeturile in cantitati mici, carnea de vita la fel (si orice carne in general), nici o zi fara legume si fructe, orezul il preparam cu porumb si eventual si cu alte legume.
Avem niste reguli fixe pe care le innasprim in perioadele de constipatie: niciodata nimic intre mese cu exceptia lichidelor, nu bem si nu mancam prostii (sucuri din chimicale), prostii de rontait f rar (chipsuri, pufuleti, prajituri cu tot felul de creme de cumparat, jeleuri, salam nu mai spun). Niciodata nu mancam in pat sau la joaca
Sper si urmatorul sa fie ca fi-mea
Dorsilia
Fetelor, puiul meu va implini 2 ani duminica, poate ca-s cam off topic dar nu va mai ingrijorati ca beau lapte din bibe, bine ca beau totusi.
Eu nu ma fortez sa-l trec la cani desi avem deja cateva care mai de care dar nu e preocupat de ele inca, prefera laptele din biberon, dimineata si seara, il bea culcat pe spate, e tare tacticos:)
Apoi in rest papa cam la fel ca ai vostri, dejunul e cu sandwichiuri, sau fructe cu iaurt/branza, pranzul doar felul 2, arareori il conving cu o supa cu taitei sau galusti inainte de somnul de pranz. Pranzul il papa de regula pe la 5, pt ca se trezeste pe la 9-10, bea lapte, apoi mananca niste sandwichiuri cu ce e prin frigider, si la venitul de la joaca ii storc un nectar de tutti frutti (portocala, piersica, para, mar, grapefruit, morcov, in cantitati variabile, morcov cel mai putin, clar). Seara papa cereale, iaurt cu germeni de grau, fructe eventual, si ciuguleste ceva de prin cina noastra adica sandwich cu ceva. De cand a dat canicula nu mai coc, prajesc nimic si pt cina ca e teroare, si oricum puiul nu e amator de peste, gratare, snitele. El refuza mancare gatita la cina. Intre mese mai roade salatine, pufuleti, putini.
Ca si remediu la constipatie, am remarcat o chestie care merge la noi excelent: laptele cu miere, o lingurita cu miere la fiecare biberon cu lapte. Sau Biotics, in lapte, daca deja constipatia e mai problematica. Dar de cand am introdus mierea, adica de o luna jumatate, face zilnic si fara probleme, chiar si de 2 ori pe zi. Inainte facea o data la 2-3 zile cacareze inchise la culoare si se scremea din greu. Fructe a mancat si atunci si acum, la noi e regula ca o masa in zi sa fie o masa de fructe fie cu iaurt, fie cu branza dulce.