cum gatiti rata?
![](images/user_woman.png)
Dragele mele gazda la care mergem de revelion a spus ca vrea sa incerce anul acesta ceva inedit, rata cu portocale. Numai ca nu a mai facut asa ceva pina acum (insa au mincat la restaurant si le-a placut). AM cautat amindoua pe internet retete insa nu e clar daca rata se vira la cuptor cu piele sau nu. Eu cred ca pielea trebuie scoasa inainte pt. ca rata e f.f.f grasa. Am facut eu intr-un an rata pe varza si a iesit extrem de grasa. Voi cind gatiti rata cum faceti?Ca sa va distrati uitati-va la aceste imagini cum se prepara rata cu portocale. http://www.lemis.com/grog/Canard-a-lOrange.html I-am zis amicei ca eventual sa ne cheme sa participam la procesul de preparare a ratei daca se hotaraste sa urmeze sfaturile din imagine, ori sa mai lase ceva si pt. noi.... :-)Dar acum serios, cum gatiti rata?
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
lilanda spune:
www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en/recettes/canard_orange.html" target="_blank">Reteta asta de rata cu portocale e preferata mea Dupa cum vezi in reteta, rata n-are nimic portocalicesc in ea, insa sosul ala cu Grand marnier e aboslut delicios ...
Pielea nu se scoate de pe rata, ci dumneaei, rata, se arunca asa- natural in cuptor, cu pieptul in sus. Io o pun pe grill-ul de la cuptor, cu o tava cu apa dedesubt unde se scurge grasimea. Timpul de coacere e de cam 45 de minute per kilogram.
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Christel spune:
Ingrediente:
o rata, 4 buc. portocale, 2 linguri cu virf de unt, 1/2 lingurita de zahar, un paharel de coniac, o lingura de faina, o lingura de untura, sare.
Mod de preparare
Se taie rata, se curata si se spala foarte bine. Se rumeneste intreaga in unt la cuptor. Separat, pe foc mic, se pune intr-o cratita grasimea si se adauga faina, amestecind mereu. Cind aceasta se aureste, se adauga coaja rasa de la doua portocale si un pahar cu apa. Dupa primele clocote, se pune rata usor rumenita, sucul de la portocale si coniacul. Se potriveste de sare. Se da vasul la cuptor sa fiarba incet, si se mai adauga - daca este nevoie- cite putina apa. Cind carnea este gata, se scoate rata din sos, se taie in bucati, se pune pe un platou, se toarna deasupra sosul si se garniseste cu felii de portocale.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
nematics spune:
Rata nu se curata de piele - grasimea ei se topeste imediat daca e facuta la cuptor, ramine pielita crocanta.
"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
magga spune:
eu de Craciun pe rata mea am facut-o cu portocale navel si cu portocale amare, cu grand marnier, cum mai spunea cineva mai sus, cu porto, cu coriandru, stafide, smochine salbatice si violete, scortisoara, nuca de muscat,piper, sare si mai ales am uns-o cu miere. Evident portocalele predomina, restul smochine, stafide, caise uscate sunt doar de saminta pentru a da gust. a, si am pus si doua pliculete de ceai negru Earl Grey (pentru parfumul de bergamota) in sucul de portocale, si a iesit madam rata f parfumata.
banuiesc ca in momentul asta nu te mai intereseaza cantitatile, oricum eu am facut-o ochiometric...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)