Piftie , racituri

Piftie , racituri | Autor: crista-s

Link direct la acest mesaj

As vrea sa fac si eu o piftiuta micuta pentru Craciun si Anul Nou. Nu am mai facut niciodata pina acum deci sunt incepatoare . Am gasit la magazin picior de purcel ( gheata /adidas) gata curatat si taiat in 2 si aripi de curcan. Am cumparat si una si alta. Acum intrebarea mea este pot sa le combin piciorul care e lung cit palma mea de la mina si aripile de curcan? Sau ar trebui sa fac o piftie de purcel .. dar in cazul asta e fara carne sau in cel mai fericit caz ar trebui sa pun ceva carne macra linga ... si alta de curcan?
Va rog daca aveti retete sa ma pot inspira si eu din ele ... si daca ati mai facut sau mincat combinat ( porc cu pasare ) si credeti ca merge combinatia ?
Multumesc anticipat ...

Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danna_36 spune:

Piftia de porc se face din carne de porc bine curatata, parlita, etc (buturel fata/spate, sau cap cu urechi , plus inca ceva carne daca vrei), se fierbe pana se desface carnea de pe os, dar iese foarte grasa, motiv pentru care eu o curat cat e inca fierbinte de "uleiul" gros de deasupra, apoi torn usturoiul zdrobit (atentie! usturuiul nu se mai fierbe).Asez bucatile de carne (curatate de oase) in farfurii/boluri, platou, etc si deasupra torn incet zeama folosind o strecuratoare, ca sa iasa limpede. Vasele astfel pregatite le las pe loc, acolo unde le-am pregatit,eventual deschid un geam sa se faca racoare si nu le misc pana nu se incheaga zeama (de obicei le las peste noapte), abia apoi le mut.
Piftia de porc se poate servi cu salata de sfecla rosie si hrean, merge foarte bine.

Poti sa combini linistita curcanul cu "adidasii", piciorul de porc are doar rolul de a lega racitura, numai ca, in opinia mea, o leaga cam tare.Mie imi place ca racitura de pasare sa fie fragila, sa "tremure" un pic.Eu fac piftia de pasare cu gelatina praf, dar am legat si cu picior de porc si e OK, doar ca nu se misca...

P.S. La racitura de pasare eu pun si felii de lamaie deasupra platoului in care am asezat carnea si zeama, cat inca e totul cald, apoi las sa se inchege. Lamaia da un gust deosebit, si nu se "bate" cu usturoiul, cum s-ar putea crede.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mieke spune:

Danna,eu nu gasesc aripi de curcan,doar file sau rulada,pot face din aripi de pui,sau cu unpui intreg?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patriciaRO spune:

Pai din pui nu cred sa mearga ca nu e asa de gras... din curcan se face foarte fain... la macelarii nu ai incercat? la turci, arabi... ca astia mai vand!





Beatrice, mami de Alex pifos



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Gata, m-ati convins sa incerc si eu. Eu is innebunita dupa racituri, dar nu mi-a iesit niciodata sa lucrez cu gelatina ... nu stiu unde gresesc.

Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brendamitran spune:

Nu uitati un aspect important!
Apa in care se fierbe carnea sa fie doar cit sa acopere bucatile de carne(si ce or mai fi),altfel......risti sa astepti mult si bine sa se inchege....
Si in felul asta o faci naturala,nu mai ai nevoie de gelatina si alte prostii....

BRENDA
"Sint frunze care nu cad si clipe care nu se uita"
http://community.webshots.com/user/brendamitran

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Multumesc mult fetelor pentru sfaturi si retete .
Voi face 2 piftiute : prima de Craciun amestec adidasul cu aripile de curcan iar a doua de Anul Nou sau dupa numai cu aripioare de curcan.
Danna esti minunata ( esti cumva profesoara ca mi-ai explicat marfa) singurul lucru pe care il stiam eu pina acum e sa pun usturoiul in sita cu tifon cind filtrez supa ( zeama de piftie ) ca sa nu ramina usturoiul inauntru ci doar sa ia gust. Sigur o sa pun felia de lamiie - eu sunt lesinata dupa lamiie pun intotdeauna o felie de lamiie in farfuria cu supa de pui, cu galusti ... da gust mai bun si daca in intimplare supa e mai grasa taie greata.
Mist si reteta mamei tale e meseriasa. Ma voi tine de reteta mamei tale pt ca oricum voiam sa pun si morcov fiert pe fundul vasului cu piftie ( in plus acum o sa pun si felie de lamiie) si voi crea un mic ornament pe care sa-l vad daca imi reuseste smecheria cu intorsul piftiei in farfurie. De citeva luni string ca o furnicuta cutiile de margarina ca sa am forme de piftie .
Mieke nici aici nu se gaseste curcan peste tot ci doar la Carrefour, daca ai unul prin zona incearca acolo. Sau din cocos am mai auzit eu banuiesc ca merge si din cappone nu stiu cum se cheama pe romaneste dar stiu ca e un pui de sex masculin castrat la 60-70 zile si taiat la 6-7 luni cind a ajuns la greutatea de aprox. 2 kg
Brenda mersi de "tip" asa voi face voi pune apa doar cit sa acopere carnea si oasele.
Liliana pai nu ma mai joc ca daca faci tu piftiuta o vei orna cu siguranta asa frumos ca o sa le fie mila invitatilor sa o manince. Sa pui poze cu piftia/racitura cum se zice pe la tine ca voi pune si eu ...( daca imi iese intepenita ... ).
Pupice tuturor...


Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Vreau si eu sa aflu secretul raciturilor limpezi-limpezi, foarte limpezi, exagerat de limpezi.
Precizez ca pina in prezent am incercat mai toate trucurile utilizate in mod obisnuit, ba chiar am facut si experiente. De pilda, le-am fiert si cu capac si fara capac, si la foc iute si la foc blind, le-am strecurat de mai multe ori, le-am fiert si am aruncat prima apa, am oparit carnea si apoi am adaugat-o in alta apa...tot felul de combinatii.
Sigur, ies destul de aspectuoase si destul de limpezi, gustoase nu mai spun, nu-i problema chiar mare dar am mincat acum ceva timp la soacra-mea niste racituri parca erau din cristal, jur ca parea ca tii o piatra pretioasa in furculita si nu o bucata de racitura...

Am descusut-o pe toate partile dar in afara ca le-a trintit in oala, zice ca nu-si aminteste nimic, nu a dat atentie acestor detalii (si o cred fiindca ea face racituri probabil o data la 10 ani-fara exagerare, nu are rabdare sa gateasca...). Despre capac, nu mai tine minte daca l-a tinut tot timpul si nici daca le-a lasat sa se raceasca putin sau le-a turnat fierbinti in farfurie. Iar de strecurat...nici vorba, a zis ca n-a stiut ca trebuie...
Oare asta o fi marele secret???

http://www.youtube.com/watch?v=hWzrrwYMQ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

daniela b .. marele secret cica ar sta in vinturarea supei de multe ori ... adica o rastorni dintr-o oala in alta oala de zeci de ori ( eu am facut asa si am si strecurat-o de fiecare data, in sita am pus tifon pe care il schimbam mai des ) ... insa nu am rezistat sa fac asta de prea multe ori ca m-am plictisit .... Dar asa zice toata lumea cu cit o vinturi de mai multe ori supa, atunci cind se intepeneste o s afie transparenta ... aaaaaaaaa si altceva : cind se mai raceste putin sa ii cureti grasimea de deasupra ( in caz ca are ) inainte sa o torni in farfurii/ castroane ..

Mergi la inceput