Frica de straini la 2 ani
Imi cer scuze daca subiectul a mai fost, eu nu l-am gasit.
Fetita mea are aproape 2 ani si de putin timp a inceput sa planga de cate ori cineva "strain" (adica necunoscut ei) o baga in seama.
Prima data am observat asta aproximativ cu o luna in urma, cand a venit un prieten pe la noi si in momentul cand l-a vazut a inceput sa planga...am luat-o in brate sa o potolim si ne-a zis: "Sa plece acasa la el!" Am potolit-o cu greu...
Aseara insa a culminat: am mers la o petrecere a unei fetite si a inceput sa planga cand a intrebat-o o doamna ce face...am potolit-o, s-a jucat ea putin, dar cand a mai aparut o familie, cu o fetita de seama ei, a inceput plansul iar si nu am mai reusit sa o potolim cu nimic...am incercat sa-i spunem ca nu-i face nimeni nimic, ca fetita vrea sa se joace cu ea, etc, dar a plans pana am plecat acasa.
Vreau sa mentionez ca nu este un copil tinut in casa, o scoatem zilnic in parc unde mai sunt copii, o ducem la magazine, o luam peste tot cu noi, la prieteni in vizite, la majoritatea petrecerilor la care mergem. De fiecare data o pregatim, ii spunem unde mergem si pe cine vedem. Nu stiu de ce a inceput brusc cu teama asta si mai ales nu stiu ce sa-i fac sa ii treaca. Stiu ca au o perioada cu temeri multe, dar parca e exacerbata la ea.
Si alta frica de a ei majora, mai rea ca cea de straini: frica de doctor! Tipa cum intra doctorul in camera cand mergem la consult si pana iese. Nu am speriat-o nicodata cu doctorul, totdeauna ii zicem uite ce dragut e, nu-ti face nimic, etc, dar fara rezultat!
Ce sa fac? Cum sa o fac sa scape de fobiile astea?
Catalina si Laura (12 ian 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58588" target="_blank">Ajutati-l pe George!
Raspunsuri
Principesa spune:
Cata, in primul rand vreau sa inteleg daca este o situatie care exista dintotdeauna si poate nu i-ati acordat prea mare atentie sau a aparut la un moment dat si inainte lucrurile statea altfel.
Frica excesiva de straini este caracteristica unui anumit tip de atasament si atunci rezolvarea sta in interventia asupra relatiei cu parintii.
Daca situatia apare la un moment dat, vreau sa va ganditi daca s-a schimbat ceva sau a aparut ceva nou in viata copilului. In acelasi timp sa investigati ce o face pe fetita sa isi doreasca sa plece acele persoane, ce anume o sperie.
Ceea ce descrii tu nu este o fobie, iar frica de doctori nu este o problema psihologica.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
CataD spune:
Principesa, merci de raspuns.
Situatia nu e dintotdeauna, ea era foarte prietenoasa (chiar ne gandeam ca poate orice strain sa o ademeneasca). Noi nu ne-am schimbat purtarea fata de ea in ultimul timp, dar ceva s-a schimbat intr-adevar: acum a venit bunica si sta cu ea. Pana sa stea cu bunica a stat cu o dadaca, dar aceasta a plecat inapoi in Romania si asa ca acum s-a schimbat treaba. Daca stau si ma gandesc bine situatia a aparut recent, dupa schimbarea de baby-sitter.
Problema cu doctorul a inceput cam de la vizita de la un an, dar acum e din ce in ce mai rea, ultima data asa de mult s-a inclestat de mine ca de-abia au putu sa o ia sotul si doctorul din brate sa o poata consulta. NU exagerez, avea febra mare dar parca avea putere cat doi maturi la un loc.
Ce sa facem, cum sa o convingem ca nu i se intampla nimic in situatiile date? Am ajuns sa imi fie frica sa mergem in vizita ca nu stiu cum o sa reactioneze. Si urmeaza sarbatorile de iarna, cu vizite si petreceri multe. Sa nu o luam nu e o solutie, pe unde ne ducem sunt copii si in plus nu vreau sa o izolez.
Merci!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58588" target="_blank">Ajutati-l pe George!
Principesa spune:
Cata, inseamna ca ea are o reactie puternica la stresul generat de schimbarea dadacei. Ati pregatit-o pentru acest eveniment? Cum se intelegea cu dadaca? Cum se intelege cu bunica? Esti multumita de interactiunea dintre bunica si fetita? Ai putea sa petreci in perioada care urmeaza un pic mai mult timp cu ea?
Ai incercat sa negociezi vizitele la doctor? Se ii oferi ceva recompensant pentru ea?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
CataD spune:
Cu dadaca se intelegea foarte bine, a stat cu ea un an de zile, incepand de la 10 luni cand am reluat eu serviciul. O stia pe bunica, am fost in vizita in Romania si a stat cu si cu bunica in vacanta aceea. I-am spus de schimbare, nu stiu cat a priceput ea. Intr-adevar, cred ca i-a fost tare greu cand a plecat tanti, nu plangea ziua dar nu mai dormea bine noaptea, a durat cam 2-3 saptamani pana si-a revenit. Noi am crezut ca i-a trecut...
Cu bunica se impaca bine, o rasfata mai mult, nu o cearta (chiar se supara daca o certam noi), nu am observat nimic iesit din comun.
Eu petrec cat de mult timp pot cu ea, seara ajung la 6 acasa si stau cu ea pana la culcare, in weekenduri majoritatea timpului suntem cu ea (mai facem si ceva treaba in casa dar ori eu ori sotul stam cu ea).
O sa incerc sa o recompesez cand mergem la doctor, asta nu am incercat-o.
Merci mult de sfaturi!