Concediul Medical!!
Buna,
Am si eu doua intrebari:
1. Concediul medical anuleaza (intrerupe) concediul fara plata??
2. Cat te poate tine o firma in concediu fara plata? cate zile sunt maxim??
Multumesc foarte mult de ajutor!
Raspunsuri
MariaM spune:
Multumesc frumos de raspuns....
Dar la al doilea punct , cred ca am pus intrebarea aiurea:
Cat este legal "Concediul fara Plata", dar nu voit de angajat dar voit de angajator???....
multumesc frumos
Rozi spune:
Nu se egzista, frate! Angajatul face o cerere de x zile concediu fara plata, angajatorul ii aproba sau nu, sau ii aproba mai putine. Ce sa inteleg, ca te forteaza angajatorul sa faci cerere?!
MariaM spune:
Da...:(
Angajatorul OBLIGA angajatul sa stea 1 luna de zile in concediu fara plata...ca asa vrea el..nu ca asa ar vrea angajatii...ca este vorba de mai multi angajati...
este legal sau nu? sau in cate zile LEGALE te poate trimite angajatorul in concediu fara plata????
marius spune:
Uneori cand nu exista front de lucru (din lipsa de comenzi sau ca specific fluctuant al activitatii - caracter sezonier) se procedeaza la trmiterea in concediu fara plata sau la forme de somaj tehnic. Nu stiu daca este cazul de fata.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
MariaM spune:
Multumesc frumos Marius...
Intr-adevar firma este de constructii, iar pe, perioada iernii lucrarile se sisteaza, pana cand timpul (vremea) devine buna pt lucrul la drumuri si poduri..:)
Firma aceasta isi trimite 98% din angajati pe o perioada de min. 1 luna in concediu fara plata, nu somaj tehnic.
Concediul fara plata, este dorit de angajator si nu este acceptat de angajati.
Intrebaera mea : Este legal acest concediu fara plata? si daca da...cate zile legale de concediu fara plata iti poate impune angajatorul???
Multumesc din suflet.
Rozi spune:
Repet: angajatorul nu te poate obliga sa stai in concediu fara plata.
Este ilegal. Pentru reducerea temporara a activitatii exista prevederi in Codul Muncii:
"Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului salariații beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității. "
Desigur ca nu este usor pt o firma de constructii sa nu aiba ce le da oamenilor de lucru si totusi sa-i plateasca cu 75%. Dar se bazeaza ca omul va accepta concediu fara plata, pentru a-si pastra locul de munca.
In cazul tau, pt a avea stagiu necesar, este mai bine sa-ti iei concediu medical - urgenta neaparat, daca nu poti prenatal sau risc maternal. Pe acestea nu le suporta firma, deci nu ar avea de ce sa-i deranjeze.