poate beneficia de CIC?
Cumnata mea a nascut pe 11 noiembrie 2005 si situatia ei din acest an se rezuma cam asa :
- nasterea a fost prematura, medicul i-a eliberat o adeverinta medicala, cum ca data probabila a nasterii era 10 ianuarie 2006
- lucreaza cu carte de munca din 17 ianuarie 2005 pana la 12 martie
- isi schimba serviciul la 15 martie 2005 dar patronul ii face contract de munca incepand cu 13 mai. A tot dus-o cu vorba ca se va duce la ITM sa recunoasca ca a lucrat din martie, dar nu a facut-o . Acum e hotarata sa il reclame la ITM si cu ajutorul a doi martori (fosti angajati, care in martie erau acolo) spera sa i se inscrie si lunile martie aprilie in cartea de munca. Intrebare : e buna solutia asta, mai stiti si alta ? Daca patronul ar depune o situatie rectificativa pe luna mai si ar recunoaste macar ca a lucrat toata luna mai, ar fi suficient ? (el spune ca numai asta poate face acum) astfel in perioada 10 ian 2005-10 ian 2006 ar fi zece luni de cotizare la cas
Intrebare: daca depune dosarul pentru CIC intre 23-30 dec. 2005 (adica dupa 42 zile de concediu medical si inainte de incheierea anului), dosarul ei se va judeca conform legii in vigoare in 2005 (10 luni stagiu de cotizare), sau se va considera ca DNP-ul fiind in 2006, intra sub incidenta legii valabile in 2006? (adica ii vor trebui 12 luni stagiu de cotizare).
Intrebare : daca se rezolva cu inscierea vechimii corecte si cu DPN-ul, poate sa-si faca singura dosarul pt.CIC si sa-l depuna pana la 30 dec, pentru ca patronul nu cred ca se va grabi si daca il depune in ianuarie nu mai are nici o sansa la CIC.
Marius, sau un alt jurist, va rog sa-mi spuneti parerea voastara, pentru ca deja e in criza de timp. Buba e ca in ultimii 10 ani a tot muncit si cotizat la asigurari sociale, dar a facut o pauza din noiembrie 2004-ianuarie 2005 (schimbat serviciul) si mi se pare nedrept sa plateasca atat de scump.
fetele mele
Raspunsuri
laura radulescu spune:
Cu reclamatia la ITM, ce sa zic? Sa il reclame! Ar trebui anulat contractul de munca si facut altul. Ar trebui facute rectificative si depuse la statele de plata, declaratiile cas (cele mai importante), somaj, sanatate, platite taxele din urma cu penalitati.
Daca depune dosarul pana la sfarsitul anului se incadreaza in legea 19 cu 10 luni stagiu de cotizare.
Pana la sfarsitul anului ea isi ia banii de la angajator care si-i recupereaza din bass. Deci tot de el depinde.
Dar trebuie sa se grabeasca pentru ca pe 23 se intra in vacanta!
Daca poti, tine-ne la curent cu se va intampla. Sunt foarte curioasa cum s-ar solutiona o astfel de reclamatie. Bafta!
cool spune:
Fara sa mai complice lucrurile cu acel contract de munca, sa depuna incepand cu 24.12.2005 documentele in vederea solicitarii CIC.
Intrucat are dreptul inainte de 01.01.2006, intra sub incidenta lg. 19/2000
vali02 spune:
Multumesc pentru raspunsuri.
"trebuie sa se grabeasca pentru ca pe 23 se intra in vacanta!" - poate depune dosarul mai devreme de 23, daca abia atunci se implinesc cele 42 de zile de concediu postnatal?
"Sunt foarte curioasa cum s-ar solutiona o astfel de reclamatie." - medicul ei a invatat-o sa procedeze astfel, i-a spus ca a mai avut cazuri de mamici care nu aveau inscrisa toata vechimea in cartea de munca si asa au rezolvat problema.
"Fara sa mai complice lucrurile cu acel contract de munca, sa depuna incepand cu 24.12.2005" - nu poate face asta pentru ca in perioada 12 martie-13 mai nu are inscris nimic in cartea de munca (cand de fapt a lucrat) si nu are deci stagiul necesar de 10 luni, asa imi iese mie la socoteala
fetele mele
cool spune:
in cazul prezentat, conf legii 19/2000, perioada cuprinsa intre data nasterii si DPN (adica:11.11.2005 - 10.01.2006) se scade din necesarul celor 10 luni.
Art. 98 alin.(5)/Lg 19/2000
" În situația în care nașterea se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminuează cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, certificată de medicul de specialitate".
cool spune:
Cand numeri cele 42 zile, nu iei in calcul si ziua nasterii, iar din a 43-a zi se deschide dreptul la CIC.
Poti depune actele si inainte de 24.12.2005 (chiar si azi) doar ca drepturile le primesti de la acea data.