Variante la terminarea CIC
Va cer ajutorul in legatura cu ce ar trebui sa fac cand se termina CIC. Mai concret, pe 19 dec. baietelul nostru face 2 ani si din cate am aflat pe site de la voi pe 20 dec. ar trebui sa ma prezint la servici, lucru imposibil , pt. ca nu am cu cine lasa copilul.
Pot beneficia de concediu medical chiar cu data de 20.dec., adica fara sa merg nici o zi la servici?
Si cat pot s-o lungesc cu concediile atat pentru mine cat si pentru copil?
Si alta intrebare, care concedii sunt platite de firma, sau toate sunt suportate de stat?
Va bombardez cu intrebari, dar am mare nevoie de ajutorul vostru!
Multumiri tuturor celor care incearca sa ma lumineze.
Raspunsuri
laura radulescu spune:
Dabi, poti sa iti iei 90 zile/an concediu medical pentru incapacitate temporara de munca si, incepand cu 2006, 45 zile/an concediu pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani pentru boli obisnuite. Nu ai cum sa acoperi un an de zile cu concedii medicale. Si te mai intreb si cine ti le da? Pentru ca de la anul medicalele vor fi suportate din fondul de sanatate si am auzit ca se vor face si verificari pentru ca sunt medici care dau medicale contra cost.
Concediile pentru incapacitate temporara de munca sunt suportate si de stat si de angajator in functie de nr. de angajati. Celelalte medicale sunt suportate de la bugetul asig. de sanatate.
In contractul colectiv de munca 2005-2006 scrie ca poti sa iti iei un an concediu fara plata.
Eu asa zic. Voi?
dabi spune:
Laura, multumesc pentru raspuns.
Acum vin cu alte intrebari: daca sunt obligati sa-mi dea concediu fara plata si daca acesta se ia in calcul la acordarea unui eventual CIC. Pentru ca ne dorim tare inca un bb si practic vreau sa stiu cum sa-mi acopar perioada asta de inca un an, sau noi care iesim din CIC nu mai trebuie sa cotizam inca un an?
Eu ma gandeam sa iau concedii medicale, apoi concediu fara plata , daca se ia in calcul la acordarea unui eventual CIC, apoi in cazul unei sarcini concediu de risc sau cum s-o numi, apoi prenatal. Dar nu stiu daca este corect asa. Voi aveti alte variante?
marius spune:
Dabi. Sincer? Nu merge ce zici tu. Legislatia este de asa maniera incat oamenii sa mearga la serviciu. Iti recomand sa citesti modificarile legislative. Nu te superi, bine?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
dadi_t spune:
Ar mai fi o varianta. Daca poti demonstra ca, copilul are pb.(prin medicul de familie) poti lua concediul de crestere a copilului pana la 3 ani.
Marius are dreptate, citeste legislatia si vezi daca poti gasi o...nisa. Oricum pe 20 trebuie sa te prezinti la serviciu si apoi in functie de ce ,, gasesti,, iei hotararea potrivita. Bafta multa...
Poze noiembrie!!

Tania cu Andreea(14 sept'96)+
Bianca (14 febr'04)
Ce nu poti controla...evita!
dabi spune:
Varianta cu incercatul sa demonstrez ca are probleme si sa mai beneficiez un an de CIC, din start n-o agreez eu, poate intelegeti de ce!
Marius, tu ce varianta ai alege? Pentru ca de intors la servici , chiar si pentru o zi este exclus, o data ca nu are cine sta cu baiatul, iar acolo apele s-au tulburat ffffff. tare inca de cand au aflat de sarcina.
Chiar nu pot intra in concediu chiar din prima zi de cand expira CIC?
Concediul fara plata sunt obligati sa mi-l dea si se ia in calcul la acordarea unui viitor CIC?
Ca sa beneficiem de un viitor CIC trebuie sa treaca musai un an sau vechiul CIC se ia in calcul ?
Pentru ca daca raspunsurile voastre sunt negative nu vad alta solutie decat sa 'figurez' cu cartea de munca la alta firma si sa-mi suport cheltuielile. Dar stiti cum e , mai bine sa iei decat sa dai!
Astept cu nerabdare parerile voastre, si va multumesc!
marius spune:
CIC nu stiu daca va mai intra in discutie pentru ca se face extrem de multa referire la perioada impozabila si CIC nu este un venit fiscal. Dar nu este mai putin adevarat ca se face referire si la CIC ca si perioada admisa implicit deci concluzionat cam este ceata sau se va accepta. Normele vor edifica precis legislatia actuala care lasa de dorit prin ambiguitate. Insa nu uita ca cerinta de 12 luni nu este tocmai usor de indeplinit asta insemnand ca, cu 1 an anterior nasterii copilului deci cu cel putin 2 luni anterior conceperii lui (apropos cine stie dintre voi daca va fi insarcinata peste 2 luni?!) sa obtina conditiile minimale prevazute de lege si sa nu cumva sa se piarda vreo luna pe drum ca s-a dus naibii totul.
Consider ca aceasta legislatie este facuta in dorul lelii in graba, nu e corecta si mai ales are invaliditati juridice cu gramada. Trebuie sa apara modificarile neaparat.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro