se simte parasita?
buna seara
am fost nevoita sa imi las fetita la bunici. are 1 an si 3 luni si a stat cu bona cam 9 ore pe zi de aproape o luna. inca nu e intarcata complet, mai sugea noaptea.
incepand de astazi trebuie sa o las la bunici pana pe 9 ianuarie.
as vrea sa stiu de la un psiholog care este impactul pe care il are faptul ca o las acolo: se va simti tradata, abandonata? as fi vrut sa merg la ea cel putin o data pe saptamana, daca nu chiar de doua ori, dar nu stiu daca nu cumva ii fac mai rau.
va rog sa ma ajutati cu o parere avizata.
multumesc mult.
foto
Raspunsuri
Ramba spune:
Eu nu pot sa iti dau o parere avizata, in schimb pot sa iti impartasesc din propria experienta:
Cand avea fetita mea 1 an am plecat prima data in concediu timp de 12 zile, am lasat-o cu bunicii si bona. Nu au fost nici un fel de probleme.
In schimb cand avea 2 ani si am plecat in concediu pentr 7 zile, a involuat putin, adica la plecare facea la olita, la venire se mai intamplau si accidente. Am fost si anul acesta 17 zile si nu a fost nici o problema.
Intotdeauna cand an plecat am pregatit-o inainte, sa stie ca mama si tata nu vor fi langa ea cateva zile.
Copii se adapteaza destul de usor schimbarilor, dupa parerea mea, iar adultii se simt vinovati.
Multa bafta si sarbatori fericite.
lau10 spune:
Chiar ma intereseaza subiectul si ar fi bine sa avem un raspuns avizat de la Principesa.
Eu pe fetita mea la 6 luni am dus-o in omania la ai mei si au crescut-o pana la un an ( nu aveam alta solutie ). Era mai mica decat fetita ta, dar eu cred ( desi nu e o parere avizata ) ca poate va simti schimbarea dar nu cred ca o va afecta pe termen lung. Copiii uita repede si se acomodeaza cu schimbarile mai repede decat noi adultii. Cand m-am dus sa o iau pe Melissa de la ai mei, aveam niste emotii de groaza, nu stiam cum va reactiona. Nu ne-a recunoscut normal, dar a fost un moment absolut extraordinar pentru mine, a vrut in brate la mine imediat, ca si cum a simtit ca eram mama ei. Cat am mai stat dupa aia in Romania, numai cu mine vroia, desi nu cred ca ma tinea minte de la 6 luni, dar e o legatura fantastica. E adevarat, cu cat cresc, cu atat realizeaza mai mult, acum mi-ar fi foarte greu sa o las departe de mine, insa atata timp cat la intoarcere ii dai toata iubirea eu zic ca se compenseaza.
Eu zic sa te duci la ea sa o vezi, eu imi aduc aminte in copilarie, am crescut la bunici mai mult in Iasi pana la 7 ani, ai mei fiind in Bacau. Venea sa ne vada doar in weekend ( erau vremuri grele atunci, i-am inteles perfect, erau medici ai mei si lucreau ture noaptea la spital ), si imi aduc cu atata placere aminte de acele vizite, dar nu sufeream prea mult cand plecau pentru ca ma rasfatau bunicii, si se compenseaza.
Eu zic sa nu iti faci probleme deloc.
Imi permit si eu o intrebare la subiectul tau, sper ca nu te superi.
Noi am vrea la anul cand fetita ar avea 2 ani jumate sa plecam o saptamana in concediu doar noi doi ( eu si sotul meu ) si Melissa va ramane cu bona. E deja fetita mare, intelege si simte ca am plecat, oare ce va fi in capusorul ei??
Ma intreb asta pentru ca a mea e deja mare si pune intrebari si simte. Fetita ta e cam micuta ca sa faca diferenta asa cum o face a mea.
Pupici
Principesa spune:
Vrabiuta, este de preferat ca intarcarea sa nu se suprapuna peste separare. Copilul poate interpreta asta ca o pedeapsa.
Este bine sa mergi cat de des poti si sa ii explici cat mai mult, sa nu pleci cand ea doarme sau pe furis chiar daca va plange. Si ea are dreptul sa isi exprime emotiile si tu poti sa le accepti.
Astfel reduci cat mai mult riscul ca ea sa se simta abandonata si sa se dezataseze de tine
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Principesa spune:
Lau, este bine ca pana la 2 ani sa se limiteze separarile de mama. Deci ea a depasit varsta critica si daca ii explicati, sunteti suportivi si ii dati voie sa se exprime si ea este posibil sa aveti un concediu fara consecinte negative asupra copilului.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
vrabiuta spune:
principesa - multumesc mult pentru raspuns
as vrea sa te mai intreb ceva - eu as vrea sa merg la ea chiar si de doua ori pe saptamana daca reusesc. pe de alta parte ma gandeam sa o mai aduc si acasa cateva zile, atunci cand poate buni sa isi ia liber. crezi ca ar crea confuzie pentru ea?
multumesc mult
foto
Principesa spune:
Vrabiuta, cred ca ar fi o idee buna. Daca au prezente securizante si suficiente explicatii copii se adapteaza bine la schimbari de spatiu