despre fumat
Raspunsuri - Pagina 2
cristinuca spune:
Am citit totul cu atentie, si m-am hotart sa raspund si eu. inainte sa raman insarcinta fumam un pachet la doua -trei zile,, cand am ramas insarcinta, doctorita mi-a explicat ca nu este bine sa ma las brusc ca imi fac mai mult rau stand in fumul de tigare de la birou, si ca ar trebui sa le raresc. Asa am si facut fumam cate 2-3/zi la birou iar acasa niciuna.
Cand am intrat in concediul prenatatal, + cel de odihna (la 6 luni), m-am oprit brusc, numai fumam nici o tigare desi imi doream fiind constienta ca nu este bine. Toata lumea m-a cicaclit ca vezi ca o sa pateasca nu stiu ce bebe.
PE langa asta eu am baut coca cola cam toata sarcina si dupa ce am nascut (cafea de 7 ani nu beau)si aici aceleasi discutii.imi era pofta de o cola.
AM nascut-o pe Cristina cu 2800, si nu din cauza fumatului ci asa a fost sa fie,mai mult lichid,...etc. In prima luna a luan 1200, in urmatoarea 1100,iar acum la 5 luni are 7 kg.
De fumat mai fumez mai laes acum de cand am inceput serviciul si stresul te indeamna sa mai fumezi cate o tigare, nu am nici o scuza recunosc.
Sfaturi nu vreau sa dau insa cred ca trebuie sa le mai raresti, daca nu vei putea sa te lasi de ele.
un bebe sanatos si pupici
Madalina siCristina
Andreea spune:
Eu am fumat ca un turc pana la primul test de sarcina, cand m-am lasat brusc si de tot. Mi-a fost greu dar curand m-au ajutat greturile.
Insa pe la sfarsitul lunii a 7-a am cedat si mi-am mai aprins cate o tigara din cand in cand, cam 5 pe saptamana. Pur si simplu nu mai rezistam si nu puteam asculta de nici un argument logic.
Dupa ce am nascut am rugat o prietena care la serviciu are foarte des de-a face cu doctori, sa se intereseze cum sta treaba cu fumatul in timpul alaptatului, pt. ca nimeni nu mi-ar fi zis mie sa fumez linistita.
A intrebat un ginecolog si un radiolog si amandoi i-au zis ca in timpul alaptarii fumatul e mai periculos ca in sarcina, insa se pot fuma 2-maxim 3 tigari pe zi si imediat dupa alaptat. Nu am fumat atat insa una pe zi imediat dupa alaptatul de seara, dupa care venea o pauza mai mare, am fumat.
Acum l-am intarcat pe Vladut de o saptamana si am reinceput sa fumez.
Asta e, unii sunt mai slabi ca altii si eu poate mai slaba ca toti.
Andreea.
ariel_7000 spune:
fumam mult si de mult timp, insa am ramas insarcinata si fara sa stiu asta, nu mai suportam tigarile. intr-o noapte m-am trezit si mi-am aprins o tigara si mi s-a facut foarte rau, incat am lesinat. atunci mi-am dat seama ca sunt insarcinata. dupa ce mi s-a confirmat acest lucru nu m-am mai atins de tigari. nici nu mai puteam pt ca mi se facea rau, dar nici nu am vrut sa imi para rau mai tarziu.
am fost tentata de mai multe ori sa aprind o tigara sau sa iau un fum, dar parca imi si vedeam copilul bolnav din vina mea.
acum sunt sigura ca nu o sa ma mai apuc niciodata de fumat. mi-e atat de sila de miros si numai de ideea ed a fi dependenat fizic si psihic de o otrava!
asta este parerea mea, nu este morala.
ariel
sorana spune:
He, He, He - DanaRosu - eu in ziua in care am nascut am fumat vreo 5 tigari!
In timpul sarcinii am fumat cca 10 tigari pe zi (lights) cu exceptia primelor 3 luni in care mi-a fost rau si am fumat cca 2 tigari/zi.
Din fericire pt. mine - bb e sanatos tun. Intr-adevar a fost mititica la nastere - dar acum e grasunica ( 7,100 kg la 5 luni).
Bineinteles ca nu e bine sa fumezi - sper sa fie totul bine pt. tine si mai ales pt. bb.
Multa sanatate.
bb Monica si Sorana
felixa spune:
he he he sorana..., pe mine ma intreba lumea daca o sa nasc cu tigara in gura si aproape ca asa a si fost... dar culmmea! de la nastere vre-o 50 de ore dupa, aproape ca nici nu mi-am mai amintit de ea... prea fericita , alaturi de piciul meu ( e drept, l-am avut langa mine tot timpul)
si asta ca sa vezi cat este dependenta psihologica !!!
Din fericire, cu toate excesele mele din tmpul sarcinii (10 tigari pe zi sau mai bine udate si de ceva alcool din cand in cand), mi-a fost daruit fara merit un copilas sanatos si voios cum numai El avea puterea sa o faca... 4 kg la nastere (la termen), 11 la un an, intre 12 si 14h de somn in 24 ale zilei, alaptat 4 luni "din nimic" cu succes iar apoi intre 500-750ml de biberon sorbite in 3 mese dintr-o suflare + 200g de cereale la gustare si 300 g de pureé-uri introduse treptat de la sevraj, dar mai ales un copil foarte vesel si atat de putin plangacios invidiat de multe mamici "prietene" prin preajma ;-) ah! am uitat, si nu de neglijat: o singura raceala zdravana innainte de 1 an, cu motivatii strict obiective si foarte coherente, un singur antibiotic deci... DAR!!! La 13 luni... prima otita "rebela" depistata cu ceva intarziere dealtfel, caci nici un simptom vizibil, in plus combinata cu prima bronchita virala (epidemie confirmata) - cele mai frecvente boli specifice BBilor expusi si predispusi (prin sarcina, de ex)in medii de fumatori... si culpabilizez! De ce dupa atata timp? GRAVE consecinte ale fumatului se pot reproduce chiar si mult mult mai tarziu ... si nu ei sunt vinovati, ah, ah !
Cu toate acestea, pentru o alta fumatore inraita ca mine pe cale de a deveni mamica dand viata unui suflet nevinovat si unic, nu este deloc recomandata incetarea brusca a acestui "viciu" cu dependenta...
Factorul psihic nu este deloc de neglijat in timpul sarcinii, in momente cruciale uneori chiar pe acelasi esafod cu acela organic!!!
Deci Miruna;-)?, daca nu iti doresti sa te lasi cu aceasta ocazie, sau nu ai taria de a o face penru binele odorului tau in conceptie si o oarescare culpabilizare ulterioara, efortul nu trebie sa fie traumatizant, in aceasta perioada! Incearca totusi, sa-l faci sa existe, chiar si la limita minima pe care o simti tu...
NUMARA, reducand...
Multa bafta si un sanatos!
Mama Fé
Doina spune:
cred ca suntem cu toate convinse ca fumatul este daunator. Am fumat ENORM incepind de la 16-17 ani si nu m-am oprit nici macar o zi, simteam ca mor de cite ori voiam sa ma las dar cu toate astea eram intr-o continua incercare de a ma lasa, mereu spuneam "de miine", "incepind cu luna urmatoare", "de la 1 ianuarie" si... fumam in continuare, dar cind am banuit ca sunt insarcinata.... am realizat cit de periculos poate fi pt bebe si mi-am si imaginat cum sta bebe cu tigara in gurita lui mica si trage cu nesat si cu nesimtire si cum ii miroase gurita a tutun in loc sa miroase a laptic.... mi s-a facut greata .... Eu pur si simplu NU INTELEG cum de exista opinia ca fumul asta nenorocit de tigara cu nicotina lui cu tot, ne afecteaza organismul dar in mod misterios se opreste brusc instantaneu in fata placentei doar pt ca ii este mila de bebe si nu vrea sa-l afecteze.... De cite ori imi venea sa fumez imi imaginam bebelusul meu drag cu tigara-n gura si-mi trecea pe loc. NIMIC pe lumea asta nu e mai important ca bebelusa mea iubita, cum as putea spune ca nu sunt in stare sa ma las de fumat PENTRU EA? pentru ea mut muntii din loc.... ai vazut filmul "La vita e bella" cu Roberto Begnini? cam astfel de parinte mi-as dori sa fiu, cel putin am datoria sa incerc si am inceput prin a avea grija de sanatatea ei... cum as putea sa risc sanatatea propiului meu copil????
nu-ti fac morala, chiar daca poate ca asa ar parea, ci doar iti spun ceea ce mi-am spus si mie ca sa ma pot lasa de fumat.
si inca un argument care m-a ajutat f mult este ... parfumul mamei mele... nu stiu cum reuseste dar mereu miroase a curat-lavanda-vanilie-piersica ... cin eram mica ma topeam cind imi afundam capul in parul ei lung buclat si ma topeam sa stau cu nasul lipita de ea, ma apuca o stare de bine si adormeam imediat. Nu cred ca daca as mirosi a nicotina fata mea ar fi f incintata... stii ce urit miroase un fumator?
gata, inchei cu un proverb drag mie "pt ca Dumnezeu nu poate fi peste tot, a inventat mamele" si cu scuzele de rigoare, sigur am deranjat cu duritatea mea ....
oricum, iti doresc mult succes si putere sa te poti lasa de fumat! asa iti vei dovedi cit de puternica si cit de multa vointa ai!
ps: stiu ca e ffffffffff greu dar trebuie sa gasesti o motivatie atit de puternica incit sa te poti lasa de fumat fara regrete
Doina&Carlita-iubita
Otilia spune:
Foarte frumos raspuns, Doina, felicitari!
quote:
NIMIC pe lumea asta nu e mai important ca bebelusa mea iubita, cum as putea spune ca nu sunt in stare sa ma las de fumat PENTRU EA? Pentru ea mut muntii din loc....
Ai mare dreptate, si eu as muta muntii din loc pentru scumpa mea!!!
Felicitari si pentru mesaj si pentru vointa ta de a te lasa de fumat!
Esti o adevarata MAMA si ai toata stima mea!
Iar pe toate cele care s-au lasat de fumat le felicit la fel!
@+...
Otilia & La Adelita
Mihi spune:
Nu stiu daca ar trebui sa ma bag si eu!
Am fost fumatoare da m-am lasat cu juma de an inainte sa raman gravida de gura lu' barbatu meu si am reusit amandoi multam lu Dumnezeu.
Oricum nu cred ca as fi putut sa fumez cand eram insarcinata pentruca aveam rau de orice miros mai ales de cel de tutun.
IO nu stiu ce sa-ti spun mai ales daca doctorii zic ca nu-i bine sa te lasi brusc da cred ca ar fi mai bine sa "suferi" tu 9 luni decat sa sufere bebicu o viata intreaga.
Am o vara care cred ca a nascut amandoi copiii cu tigareta in gura dar is frumosi cred ca si sanatosi un pic cam lesinati dar cred ca nu le place sa mance. Baiatul cam are probleme cu plamanii noaptea se cam infunda acu are 12 ani, da nu stiu daca din cauza fumatului maica-si.
Iti doresc un bebe sanatos imun la toate fumurile tale!
Mihi mami lui Lori
crysa spune:
eu sunt in 8 luni si fumez. ce-i drept incerc zilnic sa fumez cit mai putin dar nu-mi iese niciodata. fumez lights nu mai mult de 10 /zi si ma rog la D-zeu sa fie totul ok. si eu am cerut pareri pe forum, am intrebat mamici care au fumat, ma bucur ca bb-ii lor sunt bine, sanatosi si sper ca si a mea sa fie bine.
oricum e bine sa te lasi din 1 luna. daca nu o faci atunci, nu mai reusesti niciodata. acum mie imi opare rau ca nu am facut-o. daca ar fi sa o iau de la capat, m-as lasa din 1 zi de sarcina.
sanatate maxima,
cryssa
cisa spune:
te rog sa citesti mesajul de la otilia, un raspuns mai bine detaliat nu-ti va putea da nimeni. sunt asistenta medicala de profesie si cu toate astea sunt fumatoare, insa pe perioada sarcinii si alaptarii nu am fumat. cunosc multe persoane care au fumat in timpul sarcii iar consecintele au fost urmatoarele: copil cu greutate mica la nastere, imunitate scazuta la boli(pe cei pe care ii cunosc eu). nu-ti spun ce ar trebui sa faci pentru ca sunt convinsa ca stii, insa gandestete la copilutul tau. eu sunt innebunita dupa fetita mea, imi este atat de draga si o iubesc atat de mult incat.....(ce sa mai zic, este universul meu pur si simplu)
cisa si andu (de la ruxandra)
-viciul tau pe timpul sarcinii