paternitate
Problema este: mama cind s-a conceput copilul era casatorita cu altcineva decit tatal copilului. Cum cind s-a nascut copilul inca nu a avut sentinta definitiva de divort, la nastere copilul a luat numele fostului sot.
Tatal copilului vrea sa isi recunoasca copilul. Ce se poate face?
Multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Sa inteleg ca are un copil sau avea un copil in afara casniciei dar sotul de atunci a recunoscut copilul desi teoretic nu era al lui. Iar acum tatal biologic ar dori sa-si recunoasca copilul? Daca este asa tatal biologic (cel presupus) va trebui sa deschida procedura de stabilire a paternitatii. Va suporta toate costurile si in cazul in care inn urma acetei proceduri se confirma ca este asa si nu altfel poate sa continue alte demersuri.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Lona spune:
Sotul mamei este cel care trebuie sa actioneze, si nu presupusul tata biologic.
Sotul trebuie sa introduca actiunea de tagada a paternitatii, pentru ca deocamdata, legal, copilul il are pe el tata. Actiunea in tagada se perscrie in termen de 6 luni de la momentul in care tatal a cunoscut despre nasterea copilului.
Abia dupa tagaduirea paternității acestuia poate interveni tatal presupus care il poate recunoaste voluntar.
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Sa inteleg ca are un copil sau avea un copil in afara casniciei dar sotul de atunci a recunoscut copilul desi teoretic nu era al lui. Iar acum tatal biologic ar dori sa-si recunoasca copilul? Daca este asa tatal biologic (cel presupus) va trebui sa deschida procedura de stabilire a paternitatii. Va suporta toate costurile si in cazul in care inn urma acetei proceduri se confirma ca este asa si nu altfel poate sa continue alte demersuri.
Marius Pernes
Din nefericire, in sistemul nostru de drept copilul nascut in timpul casatoriei NU trebuie recunoscut, ci el beneficiază din start de prezumția legala de paternitate. Sotul mamei este tatal copilului, indiferent de declaratiile cuiva. Abia dupa aia incepe greul, daca ne referim la oa astfel de situatie.
marius spune:
Lona stii care e spilul? No offense dar tocmai tagada asta nu cred ca o sa se intample.
Marius Pernes
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Lona stii care e spilul? No offense dar tocmai tagada asta nu cred ca o sa se intample.
Marius Pernes
Atunci ne aflam in plina aberatie! Cum sa nu se intample? Crezi ca acel barbat, fostul sot, are vreo mare bucurie sa ramana legal tatal unui copil despre care stie ca nu-i al lui? Sa-i plateasca pensie de intretinere si restul?
Asta cu conditia sa fi aflat acest lucru. Oricum, alta sansa nu este, presupusul tata al copilului poate demonstra cu mama actelor ca e copilul lui, atata vreme cat, LEGAL, copilul are filiatie clara dupa tata.
Stiu o speta, tatal plecat la capsuni in Spania, nici un semn de viata multa vreme, intre timp mama are o alta relatie, se naste copilul si, legal romaneste, acesta este automat al sotului.
Si in ziua de azi situatia a ramas aceeasi, copilul are 8 ani, intre timp a disparut si tatal biologic, si gata! Mama a incercat sa-l decada din drepturile parintesti, nici macar asta n-a reusit...
marius spune:
Lona ... asa un exercitiu aberativ. Si daca tatal din acte este totusi cel biologic insa din X motive cineva nu mai vrea sau nu ar mai vrea sa fie asa? huh? Am invatat ca oamenii sunt foarte interesanti...uneori.
Marius Pernes
Lona spune:
Daca asa e, sanatate! Oricum, fara tagada tatalui (sotul mamei) nu se prea misca mare lucru, asa ca...
Oricum, dupa cum bine stii, separarea sotilor din cuplu nu inseamna nimic in fata instantei. Acolo e nevoie de probe solide, printre care cea mai tare e testul de paternitate. Deci nu prea ramane loc de indoiala...
Si la subiect, ar mai fi o varianta, dar si aici e nevoie de consimtamantul tatalui legal: înfierea de catre noul sot al mamei. Poate ai dreptate, dar care ar putea fi acele motive?! Daca toti cei trei "actori" adulti din acest caz au acelasi punct de vedere fata de modul si timpul in care a fost conceput copilul, nu vad de ce ar fi vreo problema.
Simt nevoia sa adaug ca am facut aceste consideratii la maniera pur teoretica, si nu vreau sa speculez in nici un fel pe marginea situatiei concrete postate aici, si nici nu fac procese de intentie cuiva.
Numai bine!
bubu spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Deci situatia asa se prezinta. Cum la nasterea copilului inca nu erau divortati efectiv, copilul s-a trecut pe numele sotului. Degeaba tatal biologic al copilului a vrut sa-l recunoasca, nu s-a putut. Acum, dupa ce priveste sentinta de divort, cica copilul a trece pe numele mamei. Asa sa fie?
N-am inteles, cine ar trebui sa depuna proces pentru paternitate: sotul sau tatal copilului? Si chiar asa de mult ar dura procesul? Nu se poate doar ca sotul sa il renege si tatal copilului sa il recunoasca?
Poate spun aberatii, scuze.
Lona spune:
Nu trece pe numele mamei automat. (Altfel, toate mamele divortate ar avea copiii asa...)
Deci sunt doua posibilitati: ori sotul mamei tagaduieste paternitatea in instanta, ori consimte sa fie infiat de tatal lui biologic. Pentru a doua varianta insa, este obligatoriu ca cei doi sa fie casatoriti (mama cu tatal biologic).
In prima varianta, trebuie sa nu fi trecut mai mult de 6 luni de la momentul cand a aflat despre acest copil pentru a fi admisa actiunea.
Ambele proceduri sunt destul de dificile, si este recomandabil sa fie asistate de avocat.
marius spune:
Eu am o intrebare mai simpla:
De ce mama copilului stiind cine este, "cel putin teoretic" tatal natural si aflandu-se in proces de divort nepronuntat ce-i drept dar intentat nu a declarat "tatal necunoscut"? Pentru ca in schema prezentata era o solutie logica. Sau nu era asa?
Desigur toate acestea sunt doar exercitii ... posibile?
Marius Pernes