vine bb si nu stiu daca voi avea pampersi :(
Dragutilor,
Problema mea e urmatoarea: sunt profesoara titulara in sistemul de stat. Dupa ce am lucrat o luna in acest sistem (septembrie 2004), mi-am inceput masteratul si, conform regulamentului in vigoare pt profesorii titulari, postul mi s-a pastrat pana anul acesta, dar am fost in concediu fara plata. In timpul masterului am lucrat cu contract de prestari servicii la o scoala particulara (pe perioada februarie-iulie 2005, inclusiv iulie). Pentru acest an scolar mi-am facut o detasare la aceasta scoala particulara. Si din septembrie sunt insarcinata si trebuie sa nasc in 10 iunie.
Ce vreau sa va intreb este:
Cele noua luni pe care le voi avea lucrate la inceputul lui iunie 2006 sunt suficiente pentru concediul de 2 ani?
Daca nu, contractul de prestari servicii nu are nici o relevanta in acest sens? (sa completeze luna/lunile lipsa, dar avand in vedere ca in august 2005 am fost, si la scoala particulara, in concediu fara plata)
Daca nici varianta de mai sus nu e valida, ce as putea face? Pot achita undeva contributia pe august? (sau pe iunie, iulie, august - ma gandesc si la eventualitatea unei nasteri premature)
Sper ca am fost destul de clara, am incercat sa va ofer toate amanuntele pe care le am. Necazul meu e ca, de lucrat am lucrat si totusi s-ar putea sa nu intrunesc conditiile pentru concediul de ingrijire a piticului.
Va multumesc mult.
Raspunsuri
laura radulescu spune:
Cele 9 luni nu sunt de ajuns. Ce fel de contract de prestari servicii ai si ce taxe s-au platit la el? De ce nu ti-au facut contract de munca?
tatatushi spune:
Draga bebe Cristina si mami Laura,
A fost alegerea mea sa nu renunt la postul de la stat. Daca renuntam, as fi avut la scoala particulara contractul de munca de la bun inceput (ianuarie 2005), dar nu m-as mai fi putut intoarce (fara un nou examen de titularizare)in sistemul de stat. Si dupa ce examenul a fost...criminal
, nu mi-ar fi fost usor sa-i dau cu piciorul unei sanse de-abia castigate.
Sincer, nu stiam ca exista mai multe feluri de contracte de prestari servicii. Am fost angajata la scoala particulara cu aceasta forma legala (avand in vedere ca aveam contract de munca in alta parte) si cu salariul minim pe economie.
Din pacate, nu cred ca mi s-a achitat contributia la asigurari pentru bebe. Dar tocmai de asta m-am gandit sa va intreb pe voi, pentru ca nu stiu mult in ceea ce priveste legislatia si tot ceea ce spun este in forma "cred ca ", "nu stiu sigur, dar..."
De aceea, apreciez orice ajutor sau link recent.
Va pupic.
tatatushi spune:
Nu ma ajuta nimeni?
Sunt intr-o situatie chiar asa de complicata?
Va pupam,'
bb, mami si tati
Otiliav spune:
Am citit mai de mult, tot pe forum, o varianta mai neortodoxa, sa ai grija sa nasti cat mai aproape de termen, daca se poate sa nu faci efort si la nastere sa fie declarat nascut cu 1 luna mai putin in cazul tau. Cred ca ai inteles ideea, se scad din cele 10 luni, saptamanile pe care bebe nu le-a mai stat in burtica. Dar pentru asa ceva trebuie sa gasesti un doctor intelegator, el sigur va sti ce trebuie sa scrie.
Otilia si Ana Maria (18.12.2004)
laura radulescu spune:
Tatatushi, eu tot nu inteleg ce fel de contract este acela. Un contract normal de prestari servicii stiu ca se face intre firme, intre pfa etc, deci forme cu organizare juridica. Ai un exemplar? Ca daca este ce contract cred eu la el nu se plateste cas si esti descoperita, ramai doar cu lunile acoperite de contractul individual de munca.
Otilia, ce medic face chestia asta? Si data de pe certificatul de nastere? Nu mai zic de celelalte...........
Francesca-Anais spune:
Iertati/ma ca ma bag si eu asa ca musca in lapte, eu cred ca Otilia vrea sa spuna ca medicul ginecoloc ar putea spune ca BB a venit mai repede pe lume decat ar fi trebuit, adica ca s-ar fi nascut inainte de termen , sa zicem ca BB se naste la termen in 1 noiembrie, iar medicul spune ca ar fi trebuit sa se nasca in 1 dec, adica s-a nascut la 8 luni, atunci se scurteaza stagiul cu o luna, daca medicul spune ca BB s-a nascut prematur, sa zicem la 7 luni , se scurteaza stagiul cu 2 luni.Asa se stipula in vechea lege , nu stiu exact sa citez dar esentialul era ca, cu cat BB se naste inainte de termen cu atat se scurteaza stagiul. La anul nu stiu daca se mai poate face treaba asta.
DE astfel de cazuri am auzit si eu. Romanii sunt inventivi!!!!!![]()
tatatushi spune:
Dragele mele,
Multumesc pt raspunsuri. Oricum, se pare ca de la anul stagiul de cotizare va fi de 12 luni, deci nu cred ca mai pot rezolva acum prea multe.
Laura draga, cred ca ai dreptate. Pana acum nu am stiut ca exista mai multe feluri de contracte de prestari servicii, acum imi dau seama ca angajatorul a ales varianta cea mai...in detrimentul meu si castigul lui. Cand primeam banii semnam un fluturas ca mi se dau in contul contractului de prestari servicii, dar eu nu am semnat si nu am primit vreun exemplar...Era primul loc mai serios de munca pe care l-am putut obtine fara experienta (cu facultatea de-abia terminata), asa ca nu am prea avut de unde alege(si, adevarul e, nici nu am stiut prea multe).
Keep in touch.
Va pupam,
tati, mami si bb