Problema incurcata....
Sotul meu a lucrat mai multi ani la o mare firma, la un anume contract al firmei. Acum contractul respectiv s-a terminat (asta n-ar insemna ca postul sotului meu se desfiinteaza?). Firma i-a propus sotului meu sa faca tot ce facea si pana acum, dar "unde este nevoie". Asta insemna ca sotul meu sa fie plecat tot timpul (scriptic urmand sa fie angajat tot in Romania). (Asta inseamna acelasi post sau nu?) Sotul meu a raspuns ca refuza din "motive familiale". Atunci i-au propus sa fie "expatriat cu familia" (asta insemna acelasi post dar in alta parte...) Dupa ce a refuzat si aceasta varianta i s-a propus o "despartire" cu articolul 55 "cu acordul ambelor parti". Sotul meu a spus ca nu are nimic impotriva. Dar deocamdata nu a semnat nimic.
Tocmai am vorbit la telefon cu o buna prietena care mi-a spus ca nu este bine pentru sotul meu sa accepte "articolul 55" si ar fi bine sa ceara sa plece prin "desfiintarea postului", in acest caz companiei revenindu-i niste obligatii.
Cred ca este important sa precizez ca deocamdata sotul meu nu
si-a gasit alt servici.
Intrebari: 1. Poate sotul meu cere desfacerea contractului de munca prin desfiintarea postului in conditiile in care compania i-a oferit ceva de lucru?
2. Ce obligatii i-ar reveni firmei in cazul "desfiintarii postului"?
3.Cum e cu preavizul? (Prietena mea spune ca in cazul articolului 55 contractul poate inceta imediat, a doua zi, in timp ce la "desfiintarea postului" dureaza minim doua saptamani)
4. Cum este cu somajul? Sper sa nu ajungem la asta, dar tot prietena mea spune ca in cazul articolului 55 sotul meu nu are dreptul la somaj.
Multumesc pentru orice informatie...
Andra
Daca i se desfiinteaza postul merge la somaj. Dar nu dureaza 2 saptamani desfiintarea postului ca nu e demisie ca sa dea preaviz. Problema pentru firma este ca nu mai are voie sa angajeze pe acel post pe altcineva cca 6 luni de zile. Si cu art.55b prietena ta are dreptate.
In cazuri din astea cel mai bine se cade la o intelegere cu seful, patronul etc.