![](images/user_woman.png)
Ah, gutuile astea...ce fericire. Am cumparat doua din fructele astea care mie mi se par fara pereche de evazive, de sofisticate, de delicate. Fie vorba intre noi le-am cumparat ca sa-mi parfumez casa cu ele, insa mai deunazi am mancat un fel de dulceata de gutui cu fructul taiat in 4, si si-au pastrat atat de bine delicatetea incat m-au convins sa le sacrific si sa le degust in zile de mare gala culinara. Un fel de impartasanie profana daca vreti
. Aveti voi oare o reteta pe masura? O reteta de ce anume nu pot sa va spun acune, insa nu vreau peltea, pasta, marmelada sau gem in care frustul sa fie macelarit si fiert pana isi pierde gustul si textura aceea desavarsita.
Astept cuminte.
pisici, flori si jucarele
______________________________
When the heart is full of love, the world is full of beauty
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
mamini spune:
compot! felii mari, puse in sticle cu gura mare sau borcane, zahar,apa si o bucatica dintr-o pastaie de vanilie. se leaga cu celofan si se fierb in bain-marie. e delicios, isi pastreaza si textura si parfumul, ramin tari si bune.
M
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
scarmanus spune:
mamini, poti da neste detalii (ca sa nu te sperii cu "lux de amanunte") asupra procesului? cat zahar, cum fac "dunstalitul"(=bain-marie). Mie mi-e frica de moarte de chestii delicate ca astea, mi se pare un fel de magie treaba cu fiertul borcanelor in bain-marie .
Merci frumos.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
scarmanus spune:
Mamini, m-ai lasat cu gutuile in soare si mi s-au stricat . Aseara le-am taiat si am zis fie ce-o fi, ma apuc de chirurgie gastrononica, cand colo le era patat cu maro miezul, nu stiu de ce si cum. Mare suparare
.
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
mamini spune:
imi pare rau ca nu ti-ai facut placerea, sunt si fructele mamei favorite si la noi se consumau la greu ( dulceata era optiunea nr unu la umplut clatitele- taiam gutuile pe börner ca sa ramina mai maricele- cit batul de chibrit, nu terciuite pe razatoare normala- si fierte in sirop...o nebunie!).s-ar putea sa fi fost batute sau tinute la frig si de aceea sa se fi maronit. daca mai cumperi, fa asa: tai feliile mari si le bagi in sticla de-aia de lapte cu gura mare sau borcan,putin mai mult de jumate. pui 5 linguri de zahar rase, o bucatica de pastaie de vanilie si apoi apa, nu chiar pina in gura, lasi un pic de loc. legi sticla cu celofan si ata, sa fie intins bine celofanul. apoi infasori sticlele in ziare, pui ziar la fundul oalei si pui sticlele in ziar si apoi acoperi cu ziar. le fierbi o ora. apoi le scoti caldute, le stergi si le tii intr-o patura pina se racesc. compotul facut asa, din orice fructe tine pina in toamna urmatoare si fructele se mentin tari. mama mea asa le face si sunt minunate.
M
daca nu ai curaj sa pui pt iarna, fa-ti un pic de compot si papa-l rece, de la frigider. nu pune zahar mult si nu-l fierbe multa vreme, pune-i vanilie si poti bea zeama separat si poti minca fructele fierte cu inghetata de vanilie sau de lamiie.
sa ai pofta!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
roxana1974 spune:
Scarm, daca vii in Ro acum, poate mai aisanse sa gasesti gutui in piatza...
Imi amintesc cu placere de compotul de gutui, o minunatie!
...fiecare mâtză pe limba ei piere ...
![](zzzz.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)