Deserturi pt copii
![](images/user_woman.png)
Granola cu mere
500 g mere, curatate de coaja si seminte, taiate bucatele.
30 cl suc de mere
1/2 lingurita de scortisoara
15 cl frisca batuta
75 g granola (cereale - grau sau orez - cu ciocolata)
Puneti intr-o craticioara merele, sucul de mere si scortisoara. Fierbeti sub capac 10-15 minute.
Zdrobiti totul cu furculita, puneti capacul si lasati sa se raceasca.
Impartiti jumatate din compozitie in 4 cupe individuale, repartizati deasupra jumatate din frisca, apoi boabele de granola. Repetati operatia, terminand cu granola.
Porridge (dupa 8 luni)
50 g fulgi de ovaz
25 cl lapte
10 g zahar pudra (1 lingura de supa)
Turnati laptele si fulgii de ovaz intr-o craticioara. Amestecati. Puneti la fiert, la foc mic, pana da in clocot. Amestecati tot timpul cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda.
Imediat ce compozitia se ingroasa, trageti de pe foc. Rasturnati totul in castronelul bebelusului.
Presarati cu zahar pudra. Amestecati pana se raceste la o temperatura convenabila pentru bebelus.
Granite de struguri
100 g struguri albi
100 g struguri negri
40 cl suc de struguri
2 linguri suc de lamaie
50 g zahar tos, foarte fin
Cojiti si scoateti samburii din struguri. Taiati-i in bucatele mari.
Amestecati sucul de struguri, cel de lamaie si zaharul, pana acesta din urma se topeste. Varsati amestecul obtinut peste pulpa de struguri intr-un vas metalic si lasati 30 minunte la congelator. Pe masura ce pasta se intareste, amestecati-o cu furculita.
Cand granita a capatat consistenta moale, pastoasa, serviti.
Babka, prajitura poloneza (incepand cu varsta de 1 an)
200 g unt moale, insa nu topit
15 g unt
1 castronas zahar pudra
4 oua
2 castronase faina
1 pachet drojdie pudra
1 pachet zahar vanilat
1 lamaie si coaja de la lamaie data prin razatoare
1 cutie mica de lapte fara zahar
- Intr-un castron mare puneti zaharul, zaharul vanilat si untul moale si amestecati-le pana ce continutul devine omogen. Adaugati apoi ouale unul cate unul. Luati acum faina din primul bol si adaugati-o progresiv in acest amestec pana ce capata consistenta unui paste.
- Apoi varsati laptele concentrat pana ce amestecul va fi mai putin gros. De indata ce ati amestecat drojdia pudra cu faina din al doilea bol, incepeti sa adaugati si acest amestec putin cate putin in compozitia initiala.
- Daca amestecul este bine legat, adaugati lamaia si coaja de lamaie.
- Alegeti o forma perforata in centru (stil savarina) si ungeti-o cu unt. Puneti apoi amestecul in ea. Puneti in cuptor la foc mediu timp de 20 de minute, apoi la foc mic pentru coacere in profunzime, timp de 20 - 30 de minute.
- Pentru a sti daca "babka" dvs. este gata, infigeti in ea un cutit. Daca lama cutitului este uscata, inseamna ca prajitura este coapta!
- Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Puteti pune zahar glasat cat timp este calda.
Varianta: impartiti compozitia in doua, adaugati ciocolata pudra in una dintre parti si turnati succesiv cele doua compozitii.
Astfel, "Babka" va iesi marmorata!
Turta dulce (incepand cu 12 luni)
200 g miere lichida
100 g zahar
1 pahar cu lapte
250 g faina
½ lingurita de cafea de arome "special pentru turta dulce"
(10 g scortisoara, 15 g anason verde, 5 g vin muscat, 5 g cuisoare)
1 varf de scortisoara pudra
1 saculet drojdie chimica
Aromele: Cantitatile de arome de mai sus sunt importante si necesare, iar acest amestec este de preferat sa se faca amestecandu-le intr-o rasnita de cafea. Luati cantitatile necesare pentru aceasta reteta si pastrati restul intr-un borcan ermetic, pentru alte prajituri.
Topiti la foc mic mierea si zaharul pana ce devin un amestec lichid. Adaugati laptele caldut, apoi faina amestecata cu drojdia. Amestecati totul pentru a obtine o pasta uniforma si fara cocoloase. Adaugati apoi aromele (si scortisoara) si amestecati din nou. Intindeti pasta intr-o forma de chec unsa in prealabil cu unt. Fierbeti cam 50 minute la 150 grade. Verificati daca e facuta infingand un cutit in mijlocul prajiturii. Daca ramane in picioare, este gata! Lasati sa se raceasca inainte de a o servi. Daca veti pune si putin unt pe deasupra, va fi un deliciu!
Compot de prune (dupa 6 luni)
5 prune
1 lingura cu apa
o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati prunele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…
Fierbeti prunele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Zdrobiti prunele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.
Compot de corcoduse (dupa 6 luni)
5 corcoduse
1 lingura cu apa
o jumatate de lingurita cu miere fluida
Spalati corcodusele si scoateti-le samburii, avand grija sa le aruncati pe cele care contin viermi…
Fierbeti corcodusele pe foc mic, intr-o cratita acoperita, timp de jumatate de ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Zdrobiti corcodusele, strecurati compotul pentru a elimina bucatelele de coaja ale fructelor, si serviti compotul usor indulcit cu miere.
"Victoria's Favorite"
(Banana cu branza de vaci - de la 4 luni)
branza de vaci preparata in casa (o cana mare de lapte proaspat se fierbe in baie de aburi cu 2 pastile de calciu lactic. Se amesteca, din cand in cand, pana in momentul in care se separa branza; se strecoara.)
banana proaspata
miere de albine (facultativ)
Branza de vaci se amesteca cu banana si mierea de albine pana devine un pireu omogen.
Se poate servi la masa de seara.
De asemenea, branza de vaci preparata in casa poate fi servita bebelusilor in combinatie cu alte fructe si legume de sezon sau cu sirop natural de fructe, in functie de preferintele copilului. Aceasta branza preparata in casa este diferita de cele din comert prin faptul ca la preparare nu se utilizeaza fermenti, este usor digerabila si acceptata cu placere de copil.
Prajitura de Savoie cu nuca de cocos
(dupa 12 luni)
Pentru 6 persoane:
170 g de zahar
4 oua
30 g de nuca de cocos rasa
80 g de faina sau 40g de faina + 40g de fecula de cartofi
Incalziti cuptorul la 180ºC (termostat 5).
Separati albusurile de galbenusuri, si amestecati galbenusurile cu zaharul. Adaugati nuca de cocos si faina (+ fecula). Amestecati totul bine. Bateti albusurile pana obtineti o spuma tare, pe care o incorporati in amestecul de galbenusuri. Amestecati, apoi, pana obtineti o pasta omogena.
Puneti preparatul intr-o forma unsa cu unt si dati-o la cuptor. Lasati sa se coaca 45 de minute (termostat 4/5 - 180ºC) si, apoi, ospatati-va.
Baby Crumble (dupa 12 luni)
Pentru 4 portii:
125 g de faina
100 g de unt
60 g de zahar
sucul de la o jumatate de lamaie
2 mere
125 g de dulceata de fructe rosii
Inmuiati untul taiat in bucatele intr-un castronas.
Incorporati faina si zaharul, framantand amestecul cu mana (curata), pentru a obtine o coca.
Curatati de coaja si scoateti samburii de la mar.
Taiati marul in felii subtiri. Aranjati feliile de mar pe fundul unei forme unse cu unt, si turnati deasupra sucul de lamaie.
Acoperiti feliile de mar cu dulceata, apoi cu aluatul pe care il faramitati.
Lasati sa se coaca 30 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 150º (termostat 5).
Compot de mere si pere cu scortisoara
(dupa 4 luni)
1 para mica curatata si taiata in bucati
1 mar mic curatat si taiat in bucati
putina scortisoara praf
Se fierb fructele intr-o cratita cu putina apa cam 20 de minute. Se adauga scortisoara, se zdrobesc fructele si se amesteca totul. Se serveste.
Compot de caise (dupa 4 luni)
3-4 caise frumoase, bine coapte
1 lingura cu zahar pudra sau cu zahar nerafinat
Se spala caisele, se desfac in 2 bucati, li se scot samburii, se presara zaharul pe ele si se lasa la macerat in jur de 10 minute, pana se dizolva zaharul. Se pun caisele intr-o cratita cu o jumatate de pahar de apa si se lasa sa fiarba in clocot pe foc mic, timp de 15 minute. Dupa aceea se strivesc caisele, se amesteca si se pun intr-o cupa mica, se lasa pana ce devine caldut, apoi se da bebelusului sa manance.
Banane cu suc de lamaie (dupa 5 luni)
3 banane
cateva picaturi de suc de lamaie
Se curata bananele de coaja si se cufunda in apa clocotita. Se lasa sa fiarba 5 minute. Bananele fierte se strivesc si se amesteca cu sucul de lamaie. Bananele se pot coace in coaja pe gratar sau in cuptorul traditional. Rezultatul este delicios.
Compot de cirese cu iaurt gras (dupa 5 luni)
1 pumn mare de cirese rosii, bine coapte
1 lingura cu zahar pudra
3 linguri cu apa
60 g de iaurt gras
Se spala ciresele si li se scot coditele si samburii. Se pun intr-o cratita cu zaharul si apa. Se fierb pe foc mic in jur de 15 minute. Apoi, se strivesc pana se obtine un pireu (sau compot), se lasa sa se raceasca putin si se serveste impreuna cu iaurt gras pentru a indulci pireul (compotul) de cirese.
Crema de orez (dupa 6 luni)
Se ia o ceasca ca unitate de masura
1 masura de orez zdrobit fin sau sfarimat
1 masura de lapte
3/4 de masura de zahar pudra
7 masuri de apa
1/2 de masura de apa de floare de portocal
Se pun toate ingredientele (cu exceptia florii de portocal) intr-o oala, preferabil de fonta, pe foc mic amestecand incontinuu. Cand continutul oalei incepe sa fiarba, se adauga floarea de portocal, si se mai lasa sa fiarba, amestecand in continuare. Cand crema incepe sa se ingroase, se ia de pe foc si se pune in castronase termorezistente. (Crema se poate decora cu scortisoara praf). Se pune crema la rece.
Spuma de pere si ananas (dupa 6 luni)
1 para mica curatata si taiata in bucat
cateva bucati de ananas
jumatate de lingurita cu suc de lamaie
1 lingurita cu zahar pudra
Se strivesc para si ananasul, se amesteca bine cu mixerul, se adauga sucul de lamaie si zaharul, si se serveste.
Fructe cu branza dulce (dupa 7 luni)
jumatate de ceasca cu branza dulce
jumatate de ceasca cu fructe proaspete, crude sau fierte (orice fruct)
4-6 lingurite cu suc de portocale
2 lingurite cu miere Se zdrobesc si se amesteca toate ingredientele, iar crema obtinuta se pune la frigider pentru a se raci. Se serveste rece.
Banana cu ciocolata (dupa 8 luni)
1 banana
5 patratele de ciocolata cu lapte (sau amaruie, dupa gust)
Se taie toata banana pe lungime, se pun patratelele de ciocolata in interiorul bananei, si se baga la cuptor, la temperatura medie, un sfert de ora. Se asteapta putin pentru a se raci. Desertul este gata!!!
Sufleu de cartofi dulci si de caise (dupa 8 luni)
4 caise frumoase, bine coapte (sau 5 caise uscate
nectar de caise
jumatate de ceasca cu iaurt
jumatate de cartof dulce, de marime medie, fiert
1 lingurita cu zahar pudra
Se lasa caisele uscate sa se inmoaie in nectar toata noaptea. Se strivesc caisele, se amesteca cu nectarul si cu iaurtul natural pana se obtine un pireu. Se adauga jumatatea de cartof si zaharul. Se amesteca bine pana se obtine consistenta unei budinci. Pentru ca sufleul sa fie mai moale, mai fluid se pune mai mult nectar de caise. Se serveste.
Mar cu banana la cuptor (dupa 8 luni)
(Pentru 2 portii)
1 mar
1 banana
lingura si jumatate cu zahar
jumatate de lamaie
2 frunze de menta
Din doua foi de aluminiu se confectioneaza doua corabioare mici. Se curata fructele si se taie in cubulete (atentie la samburii de mar). Se stropesc fructele cu sucul de lamaie pentru a-si pastra vitaminele si a nu se innegri. Deasupra fructelor se presara zaharul si bucatele de menta. Se pun fructele in corabioare, care se inchid si se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220°C (termostat 7), unde se tin 15 minute. Se serveste caldut, avand grija la bucatile de menta.
Cosulete cu mandarine si cu crema de ciocolata alba (dupa 1 an)
(Pentru 4 portii)
4 mandarine
100 g de ciocolata alba
60 g de zahar pudra
2 linguri cu apa
4 linguri cu smantana proaspata
Se topeste ciocolata alba pe foc foarte mic, intr-o craticioara cu fund anti-adeziv (de care nu se lipeste ceea ce se gateste in cratita), cu zaharulsi apa in 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se decupeaza coaja mandarinelor in asa fel incat sa se obtina mici castronase (ca si cum li s-ar scoate mandarinelor palaria sau capacul), si avand grija sa nu se deterioreze feliile de mandarina, se scoate tot fructul din coaja fara a rupe coaja deloc. Se bate usor smantana proaspata, si se incorporeaza impreuna cu feliile mandarinelor (taiate in doua) in ciocolata topita. In final, se tranvazeaza cu grija aceasta crema groasa in cosuletele formate din coaja mandarinelor. Se serveste rece si proaspat.
Crema de ciocolata (dupa 1 an)
(Pentru 4 portii)
3 galbenusuri de ou
jumatate de litru de lapte
60 g de ciocolata amaruie
Se rupe ciocolata in bucati si se topeste in bain-marie. Se adauga laptele caldut si galbenusurile batute, si se amesteca. Se pune crema obtinuta pe foc, intr-o cratita, si se amesteca incontinuu (dar nu se lasa sa clocoteasca pentru ca crema sa nu se taie/ sa nu se acreasca). Se tine pe foc pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si se serveste.
Crema de banane (dupa 18 luni)
1 banana
1 iaurtel
jumatate de lingurita cu zahar pudra
1 lingurita cu suc de lamaie
Se curata de coaja banana si se striveste cu ajutorul unei furculite. Se amesteca bine cu iaurtelul, zaharul si sucul de lamaie. Se serveste.
Michelle 7
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
mamini spune:
multumesc pt retete, Michelle, bebele meu e mic, dar avem musafiri bebei de 11 luni, repectiv 1 an si 2 luni si nu stiam ce pot sa pape. din astea gasesc eu ceva de facut.
M
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
diadaniela spune:
Multumim pt. retete!
,,Iaca si eu pe aici ma bag in seama...poate invat si eu cate ceva de la cineva...sau mai invata si altii de la mine,,
Dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle7 spune:
daca nu ies bine nu dati cu rosii ca am luat retetele de pe net pe "neincercate"
Michelle 7
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)