Ciorba de fasole batuta
Eu fac de post, dar se poate face si cu ciolan afumat, carnati etc.
Se spala, se pune la inmuiat si se fierbe fasolea, in doua/trei ape. Se lasa mai mult la fiert (se rasfierb), se scot boabele, si se trec prin masina de tocat sau se bat la mixer. Piureul astfel obtinut se varsa inapoi in zeama in care a fiert fasolea, si se obtine un fel de supa-crema, adica o zeama mai groasa.
Separat, se toaca ceapa, morcov, telina, un ardei. Se calesc putin, apoi se completeaza cu putina apa si se fierb. Pentru cei ce folosesc, merge si o lingura de Delikat/Vegeta. Cand legumele sunt bine fierte, se toarna "supa/crema" si se completeaza cu apa fiarta, daca e cazul. Se sareaza si se condimenteaza. Ciorba trebuie sa aiba exact consistenta unei supe-crema pentru bebelusi.
Se mai da in cateva clocote, se opreste focul si se adauga verdeata tocata (dupa gust, eu pun leustean). Se serveste fierbinte, sotul meu adauga cateva picaturi de lamaie.
De preferat este sa se foloseasca fasole alba, nu colorata sau pestrita, pentru ca ciorba sa aiba culoare galben-aurie.
Pofta buna!
Raspunsuri
spic de grau spune:
Multumesc!
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Yesterday was the past, tomorrow will be the future,but today is a gift, that’s why we call it PRESENT
papadie spune:
inteleg ca faci un ospatz si-i pui in capul mesei pe dyana si guestu
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62033" target="_blank"> Va MAI AMINTITI DE LOVE STORY?
Mik spune:
quote:
Originally posted by papadie
inteleg ca faci un ospatz si-i pui in capul mesei pe dyana si guestu
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62033" target="_blank"> Va MAI AMINTITI DE LOVE STORY?
Si io sper ca vor cadea la pace.
Merci de reteta, Lona.
Mik.
valentinag spune:
supa crema de fasole,ar suna mai bine,parerea mea!
Speranta moare ultima!
Valentina
poze
dyana spune:
Lona, acuma am citit reteta ta, si imi cer scuze... , am fost suparata... si oricine ar fi daca un strain s-ar tine de orice mesaj al tau si ar gasi orice ca sa ma ia peste picior, aici e vorba de Guestus.
Cam asa fac si eu ciorba de fasole "batuta".
Spor la treaba,
Diana
Lona spune:
quote:
Originally posted by valentinag
supa crema de fasole,ar suna mai bine,parerea mea!
Speranta moare ultima!
Valentina
poze
Cam asa ar fi, daca s-ar mixa toate legumele, dar in chestia asta plutesc morcovii, ardeii...
In Dobrogea asa facem diferenta intre bors de fasole (care este "limpede", cu boabe intregi si acrit, evident, cu bors der casa) si ciorba de fasole, care este mai groasa si "dulce".
Oricum ar fi, este buuuuna!