un caz de divort

un caz de divort | Autor: lumaria

Link direct la acest mesaj

Buna ziua la toti,

mi-am facut acest cont pt. ca am nevoie urgenta de sfaturi de la voi. E vorba de fratele meu. Vreau sa fac ceva pt. el, eu nu traiesc in RO, dar daca vreuna/vreunul din voi stie ceva despre o astfel de situatia, va rog scrieti-mi si mie din experientele voastre, poate invat ceva si pot ajuta.

e vorba de un divort, fratele meu divorteaza, si au un copil de 4 ani jumate care sta la bunicii, socrii fratelui. prima infatisare este in decembrie, dar problema este ca ei nu ii permit sub nici o forma sa-si vada copilul. chiar nu poate face nimic pana atunci? avocata lui i-a spus ca numai dupa prima infatisare, poate face o cerere prezidentiala, ceva de genul asta, prin care sa solicite sa-si vada copilul. totusi, e copilul lui si nu este decazut din drepturile parintesti.

pe de alta parte, are vreo sansa ca un tata sa obtina custodia copilului la o astfel de varsta? punctul forte al fratelui meu este ca ei (el si sotia) au casa, venit rezonabil, isi pot permite o bona, parintii lui sunt in bloc cu ei, pot ajuta (e adevarat nu le face menajul lor), dar parintii sotiei au fost implicati de la bun inceput in totul, pur si simplu o controleaza pe nevasta fratelui meu, ea face tot ce zic ei, copilul este la ei, si nu sunt de acord (si nici sotia) sa creasca la bucuresti cu parintii. asta e ceva normal? intr-un divort, in RO, pe pune accent pe faptul ca copiii sa creasca cu parintii? sau in caz de divort, ok, copilul ramane la mama, iar maa face ce vrea, il duce la bunici sa creasca acolo.

astea sunt interpretarile mele, daca voi stiti sa-mi spuneti ceva concret despre astfel de cazuri, as aprecia f. mult. in final, ce vroiam sa mai zic este ca fratele meu a vrut un divort amiabil, dar ea il acuza si-l discrediteaza de lucruri pe care nu le-a facut, cere 75% din casa si un sfert din salariu. care ar trebui sa fie tactica unui sot/tatic in cazul asta? pana la urma, e bine ca si el sa o discrediteze ca nu este in stare sa-si creasca copilul?

stiu ca fetele de pe forum, noi, ca femei ce suntem, suntem subiective, dar acum eu sunt de partea lui, ca e fratele meu si consider nedrept ce i se face. el initial i-a cedat ei custodia, dar socrii l-au amenintat ca daca vin pe acolo sa-si vada copilul, il bat, il acuza, spun minciuni si nu-l lasa pur si simplu sa-si vada copilul.

help!
va multumesc,

Lumaria

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

Nu este normal ca bunici sa refuze ca minorul sa locuiasca cu parintii.In caz de divort de obicei minorul este incredintat mamei. Intr-adevar instanta poate sa ia masuri vremelnice pe cale de ordonanta prezidentiala cu privire la incredintarea minorului si la pensia de intretinere.
Criteriul avut in vedere de instanta cu privire la incredintarea minorului este interesul acestuia.In determinarea interesului copilului se tine seama de o serie de factori si anume: posibilitatile materiale ale parintilor, varsta copilului, comportarea partintilor fata de copil inainte de divort, legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie, sexul copilului, serviciul pe care il au parintii, moralitatea parintilor samd Sunt o serie de factori pe care instanta ii va lua in vedere. depinde si de martorii audiati in cauza. actiunea de incredintare de minor se poate introduce ori de cate ori situatia s-a schimbat, intrucat se are in vedere interesul lui.
Cu privire la cota de 75% din casa este vorba de actiunea de partaj care are loc odata cu divortul sau dupa divort oricand.
Ca sa aiba castig de cauza si sa i se acorde 75% trebuie sa faca dovada unor castiguri obtinute si investite in casa sau munca in gospodarie poate fi luata in considerare. de asemenea importante sunt actele(facturi, chitante, fluturas cu salariul) si martorii audiati.
CU privire la sfertul de salariu..probabil se refera la pensia alimentara ceruta de mama. Legea spune: se stabileste un plafonmnaxim pana la care poate fi acordata pensia de intretinere si anume pana la o patrime din castigul din munca al debitorului cand intretinerea se datoreaza pt un copil.
daca in urma incredintarii copilului unuia din parinti bunicii refuza sa dea minorul atunci se poate apela la un executor judecatoresc pt a pune in executare hotararea instantei.
Din cate am inteles fratele are avocat, prin urmare cele scrise aici ii vor fi aduse la cunostinta de acesta ca urmare a contractului de asistenta juridica incheiat.

Cristina S.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lumaria spune:

cand poate acest executor judecatoresc sa impuna socrilor si sotiei sa-l lase pe tatal sa-si vada copilul? avocata i-a zis ca numai dupa inceperea divortului se poate face ceva, dar mai e pana atunci. vor fi sarbatorile, vor fi perioade de vacanta, prima infatisare e la finalul lui decembrie. deja de 1-2 luni el nu si-a vazut copilul. sa inteleg ca pot fi luni de zile in care el nu-si poate vedea copilul si nu poate face nimic?

lumaria

Mergi la inceput

am mai scris acest mesaj, dar nu apare, asa ca scuze daca va aparea de 2 ori. spuneam urmatoarele:
daca procesul va incepe in decembrie, pana atunci fratele meu nu-si poate vedea copilul cu ajutorul acestui ececutor judecatoresc? avocata lui i-a zis ca nu s-ar putea face nimic pana atunci.
deja el nu isi vede copilul de 2 luni. apoi vin sarbatorile, vor fi vacante si pe la tribunal presupun, se vor amana lucrurile, chiar pana la prima infatisare fratele meu depinde de vointa sotiei si socrilor care nu-l lasa sa-l vada pe cel mic?

lumaria

Mergi la inceput

nu stiu de ce nu-mi apare mesajul pe care incerc sa-l scriu. mai scriu inca o data: cand poate interveni acest executant judecatoresc? avocata i-a spus ca numai dupa prima infatisare poate face ceva ca pana atunci e cam legat de maini si pe picioare.
a sunat si tatal meu sa-i duca niste cadouri din partea noastra, el tocmai a venit in america, si i-au inchis telefonul.
nu cred ca totusi nu se poate face nimic. luni de zile el nu-si poate vedea copilul?

lumaria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

executorul judecatoresc intervine in baza unei hotarari date de instanta.da, nu poate face nimic in acest sens, din pacate, pana la primul termen de judecata, cand se poate solicita instantei incredintarea minorului unuia din parinti.nu stiu cum pot exista astefel de bunici...

Cristina S.

Mergi la inceput

mie imi trece prin capul meu de novice idea ca fratele meu sa fie de acord ca (,) custodia copilului sa fie la mama in conditiile in care copilul va creste cu mama de facto si nu numai de jure (parca asa se zice). acum parintii sotiei ii permit sa-si vada copilul dupa ce si-au batut joc de el si ii reproseaza de ce nu vine sa-l vada. probabil au fost sfatuiti de avocat sa il lase pe fratele meu sa-si vada copilul.

oare idea mea e ceva viabil? in Ro din cate am vazut eu mama cam are toate drepturile (slava domnului ca sunt si eu femeie) si isi cam poae face de cap daca vrea sa-i faca sicane tatalui, greu dovedesti si greu i se poate lua custodia. aici in SUA se practica joint custody, adica custodia comuna. in RO nu exista asa ceva?

multumiri,
Lumari

Mergi la inceput