"ich" in germana se citeste "isch" sau "ih"
Fetelor "ch" in germana se citeste "isch" sau "h"? Ma contazice cineva ca, se spune "isch" si eu in carte am invatat ca se spune "ih"
Cristian - 31 mai 2005
Raspunsuri
Adela spune:
quote:
Initial creeata de denisa73
Fetelor "ch" in germana se citeste "isch" sau "h"? Ma contazice cineva ca, se spune "isch" si eu in carte am invatat ca se spune "ih"
Cristian - 31 mai 2005
"ich" se citeste "ih". Restul e dialect.
Adela , mamica de
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61829" target="_blank"> Sa nu-i uitam! -Craciun pentru batrani
denisa73 spune:
Multumesc mult! Problema de fapt era ca ea zicea ca ih citit e dialect si "isch" e germana literara.Poate ca acum o sa stie ca, contrazicerea e o prostie.
Cristian - 31 mai 2005
lucia1 spune:
Draga mea,in Switzerland
(Elvetia) se citeste cum a zis Adela.In elvetia e alta mancare de peste asa ca ...Nu cred ca si profesoara unde fac eu cursuri e asa proasta.Normal,voi stiti mai bine ca sunteti romani.Mai bine fa acest subiect pe un forum cu nemzi.Pa
Adela spune:
quote:
Originally posted by lucia1
Draga mea,in Switzerland
(Elvetia) se citeste cum a zis Adela.In elvetia e alta mancare de peste asa ca ...Nu cred ca si profesoara unde fac eu cursuri e asa proasta.Normal,voi stiti mai bine ca sunteti romani.Mai bine fa acest subiect pe un forum cu nemzi.Pa
Scumpa, in hoch deutsch la "ich" spunem "ih" chiar si in der schweiz. (deci e aceeasi mancare de peste cand e vorba de germana literara)
Zi-i lu profa sa puna mana pe carte si teoria spune asa:
"ch" se pronunta ca in Mihnea daca este precedat de ä, äu, eu, ei, i, ö, ü, o consoana si in sufixul -chen:
exemple:
lächen, leicht, ich, Töchter, durch
Iar "ch" se pronunta ca in shah daca este precedat de a, o, u, au:
macht, noch, Buch
Adela , mamica de
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61829" target="_blank"> Sa nu-i uitam! -Craciun pentru batrani
cait spune:
Eu cand am invatat germana la scoala ne spuneam k se prununta IH..si profa era totusi nemtoaik..acum depinde poate de la regiune la regiune.
Cait
Home is where heart is...my heart is far away from here..
Otilia spune:
Confirm (dupa 13 ani de germana) ca ich se citeste corect IH.
De altfel ch se citeste sh in franceza, sa nu incurcam borcanele...
Acuma ca-s multi nemti care pronunta un fel de isch (dar astea-s dialecte) si multi straini pronunta si ei isch, ca asa cred ei ca e corect... asta-i altceva. Principalul e ca lumea sa inteleaga...
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
Alina spune:
quote:
Originally posted by orchid
Mie al meu barbat mi-a spus ca oamenii cititi spun ih iar taranii ish
Eu am locuit intr-un land(Sachsen)unde se vorbea in dialect,cu Isch.Intr-adevar suna tare rau dar asta e doar parere personala!
Alina
Nane spune:
quote:
Originally posted by orchid
Mie al meu barbat mi-a spus ca oamenii cititi spun ih iar taranii ish
Nu neaparat "tzaranii". In dialecte se mai pronunta isch saaaaaaaauuuuuuuuuu cei din fosta DDR vorbesc cu isch in loc de ih. Si eu am la active 14 ani de germana invatata ca limba materna, so...
Nane
Miruna Enescu spune:
Buna,
Eu tocmai m-am intors de la cursul de germana de la Goethe Institut.
Acolo ne-au invatat ca se citeste corect IHI, nu IH si nu ISCH.
Asa, ca sa va-ncurc de tot.
Pupici,