Masa de Craciun si Revelion
Raspunsuri - Pagina 7
Lauraa spune:
WOW!!!
Citesc si.. ...
De Craciun o sa gateasca sotul meu,ca in fiecare an, meniu cu 3 feluri . Anul trecut a facut o supa crema de ciuperci, un filé de vitel á la Wellington (filé in manta de spanac si aluat frantuzesc cu garnitura de legume prajite si ca desert mere coapte in unt cu crema de vanilie si cognac (flambate) . A fost fff. bun, l-am rugat ca si anul asta sa faca file-ul respectiv. Eu o sa fac niste sarmale. Prajiturele o sa facem impreuna cu Lara ziele astea sa se fragezeasca pana atunci.
A doua zi de Craciun mergem la soacra care o sa gateasca gasca sau porc mistret, sa vedem.
De Revelion o sa fim undeva la munte (sper) si o sa papam tot ce o sa ni se puna in fata
Mama de Lara Celine
Porumbel30 spune:
Fetelor,ce parere aveti de un Tiramisu?
pt. cine e interesat, pun aici reteta pe care o face mamica mea draga cand ma duc in vizita...Special pt. mine!
400 gr. piscoturi de sampanie (limbi de pisica)
4 oua
7 linguri zahar
500 gr. supercrema Mascarpone/500 gr. smantana 24% grasime
2 plicuri praf frisca
6 lingurite cafea/ness
esenta rom
Din 3 cani cu apa si 6 lingurite cafea sau ness se face un lichid in care, atunci cand s-a racit se pune esenta de rom dupa gust.
Se freaca galbenusurile cu zaharul cam 10-15 minute(cu mixerul) pana se topeste zaharul.Se adauga crema Mascarpone/smantana, tot cu mixerul, apoi se pune la frigider.
Se bat albusurile spuma f.f. tare, se adauga praful de frisca (cu grija, ca se ridica in aer!)si se amesteca cu mixerul.Se combina cu crema de galbenusuri si se pune in congelator.
Se inmoaie piscoturile si se pun in vasul/tava/platoul in care facem prajitura.Vasul trebuie sa fie un pic inaltut.
Se pune un rand de piscoturi, un strat de crema pana se termina piscoturile si crema, ultimul stat trebuie sa fie de crema. Peste crema se presara din belsug cacao(eu folosesc strecuratoarea pt. ceai).
Se pune la frigider si se taie in momentul servirii in patratele sau romburi mici.
Eu am pus lichidul de cafea intr-o sticla de plastic careia i-am gaurit dopul in cateva locuri (ca o stropitoare fina) si dupa ce am aranjat piscoturile in tava le-am stropit si nu m-am mai "chinuit" cu inmuiatul fiecarui piscot in parte.
Iar cand nu am avut praf de frisca, am pus smantana de 42% grasime si a iesit f. bun!
Puteti incerca ambele variante.
Spor la ...papat!
PS. Eu ma duc sa fac cu juniorul fursecurile bicolore!
"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."
Balbina spune:
Porumbel,
Si eu ador prajitura Tiramisu, numai ca o fac fara oua (am un pitic pe creier: nu pot sa maninc crema facuta cu oua crude). Chiar n-am pregatit-o demult, poate o fac de sarbatori.
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!
Stinu spune:
Liliana am gasit reteta mamei de curcan umplut .Din pacate mama a murit anul trecut si noi nu am folosit niciodata reteta ei ,sora mea vrea sa incerce de Craciun .
Deci curcanul bine spalat,il stergi bine ,il sarezi si pe dinauntru si pe dinafara si il umpli cu amestecul format din : ficatul lui maruntit ,amestecat cu trei mere rase pe razatoare mare ,stafide tinute in coniac inainte ,felii de portocala ( o portocala mica dar zemoasa ),2,3 catei de usturoi ,1,2 frunze de dafin si se coase curcanul ,ca sa nu iasa umplutura .Se introduce in cuptor intr-un vas cu ulei si putina apa ,avand grija in timpul frigerii sa il ungem cat mai des cu un sos rece :apa,ulei si coniac(merge si rom cui ii place).
Pe dinafara curcanul trebuie uns cu smantana groasa sau unt si presarat cu piper si boia dulce .
Eu am mancat la ea dar nu am facut si din pacate nu mai pot cere sfaturile ei asa ca o sa ma multumesc cu reteta si sper sa iti "sune" bine ca de bun e bun.
Iustina
Am mai gasit ca umplutura si castanele si o reteta de piept de curcan umplut .Daca vrei ti le dau si pe acelea .
Porumbel30 spune:
Balbina,
Cum faci Tiramisu fara oua? Ma intereseaza f. mult! Nici mie nu-mi plac prajiturile preparate cu oua crude dar de cate ori am mancat Tiramisu facut de mama nu am avut nici o problema, dar altceva nu stiu daca as incerca.
Te rog mult, da-mi si mie reteta ta!
Multumesc anticipat!
"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."
Balbina spune:
Porumbel,
Eu fac crema pentru Tiramisu in 2 feluri:
* Cu smintina pusa la scurs in tifon pentru citeva ore. Iau o galetusa de smintina de 15 sau 20% grasime, o torn intr-o strecuratoare in care am asternut tifon in 2-3 straturi. Leg tifonul la capete si agat de ceva, de minerul unui dulap, de exemplu. Strecuratoarea, bineinteles, o pun peste un vas, in care sa se scurga zerul. Daca e prea cald in bucatarie, bag strecuratoarea cu vasul de sub ea in frigider. Peste citeva ore smintina se face foarte densa, ca o crema de brinza. Aceasta crema o bat cu zahar pudra si adaug in ea coaja rasa de lamiie si esenta de vanilie. O torn peste piscoturile inmuiate in cafea (apropo, mi-a placut ideea ta cu stropitul piscoturilor).
Faza cu strecuratul smintinii mi-a fost recomandata de cineva acum citiva ani, cind ma plingeam ca nu gasesc Mascarpone in Bucuresti.
* A doua metoda este mai simpla si mai rapida. Folosesc crema la plic Tiramisu de la Dr. Oetker, se prepara cu lapte rece, cu ajutorul mixerului.
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!
Porumbel30 spune:
Balbina,
Ideea ta e super!dar am o intrebare:Ce cantitate de smantana se afla in galetusa aia? Ca pe aici gasesc smantana de 15% doar in paharele de 200 gr., nu la galetusa!Iar crema la plic Tiramisu inca nu avem, ca Dr.ala nu a venit si pe la noi sa ne dea consultatii! :)
Asa ca astept sa-mi spui cata smantana sa pun! Si tu cate piscoturi pui?
"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."
katty spune:
Balbina, ce bine e cand gandesc altii pentru tine!!! Multumim ptr. ideile tale! Stiam eu ca e ceva la Tiramisu care nu-mi dadea pace: ouale crude! Mi-era frica sa-i dau copilului, desi lui ii place la nebunie! Asa e ok!!
Catalina & Andrei(3ani)
Leditia spune:
quote:
Originally posted by Balbina
Porumbel,
Eu fac crema pentru Tiramisu in 2 feluri:
* Cu smintina pusa la scurs in tifon pentru citeva ore. Iau o galetusa de smintina de 15 sau 20% grasime, o torn intr-o strecuratoare in care am asternut tifon in 2-3 straturi. Leg tifonul la capete si agat de ceva, de minerul unui dulap, de exemplu. Strecuratoarea, bineinteles, o pun peste un vas, in care sa se scurga zerul. Daca e prea cald in bucatarie, bag strecuratoarea cu vasul de sub ea in frigider. Peste citeva ore smintina se face foarte densa, ca o crema de brinza. Aceasta crema o bat cu zahar pudra si adaug in ea coaja rasa de lamiie si esenta de vanilie. O torn peste piscoturile inmuiate in cafea (apropo, mi-a placut ideea ta cu stropitul piscoturilor).
Faza cu strecuratul smintinii mi-a fost recomandata de cineva acum citiva ani, cind ma plingeam ca nu gasesc Mascarpone in Bucuresti.
* A doua metoda este mai simpla si mai rapida. Folosesc crema la plic Tiramisu de la Dr. Oetker, se prepara cu lapte rece, cu ajutorul mixerului.
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!
Asa fac si eu tiramisu,pt ca nu suport sa fac cu oua crude.Dar eu amestec smantana si cu frisca.Si deasupra rad ciocolata neagra.(cea cu 70% cacao)
Iese buna si cu crema pt tiramisu de la dr.Oetker.
Imi place oricum si am sa fac si eu de Craciun.Daca nu gasesc mascarpone ,o sa o fac cu una din aceste variante.
Pupici cu lipici.
Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!!!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60378&whichpage=1" target="_blank">Bazar pt Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61071&whichpage=1" target="_blank">Craciun de vis pentru copiii dintr-un orfelinat
Balbina spune:
quote:
Originally posted by Porumbel30
Balbina,
Ideea ta e super!dar am o intrebare:Ce cantitate de smantana se afla in galetusa aia? Ca pe aici gasesc smantana de 15% doar in paharele de 200 gr., nu la galetusa!Iar crema la plic Tiramisu inca nu avem, ca Dr.ala nu a venit si pe la noi sa ne dea consultatii! :)
Asa ca astept sa-mi spui cata smantana sa pun! Si tu cate piscoturi pui?
Galetusele din Ro au cam 900-1000 g. Dupa ce se scurge, devine mai putina.
Piscoturi nu mai tin minte cite folosesc, dar probabil vreo 300 g, poate mai mult. Eu cumpar de obicei 1 pachet mare (cred ca are 600 g, nu mai tin minte ), care ma ajunge pt. 2 prajituri.
Succes!
------------------
Numai bine,
Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)
P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!