OU 148/03.11.2005 / in MO nr 1008/14.11.2005
Raspunsuri
marius spune:
Am pus ordonanta mentionata in titlu pe pagina legislativa prima pozitie la asigurari sociale. Am sa revin cu comentariile mai tarziu.
Adresa paginii legislative este pe www.romleas.ro
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
liloo spune:
OK, deci si cele aflate in CIC trec la noua lege, deci adio 85% din sal. mediu brut pe economie. Asta inseamna un minus de vreo 100 RON dar asta e ce putem face. Nu am inteles insa prea bine asa ca intreb: noi cele aflate in CIC trebuie sa depunem vreo cerere pe undeva sau trecerea se face automat? Ma refer la aliniatul (3) din articolul urmator:
ART. 24
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care conditia prevazuta la art. 1 alin. (1) se considera a fi indeplinita.
(2) Cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nesolutionate pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, se solutioneaza avandu-se in vedere conditiile de stagiu de cotizare prevazute de aceasta lege.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda de la data de 1 ianuarie 2006, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile lucratoare de la acea data, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.
laura radulescu spune:
Cred ca trebuie sa depunem dosar. Dar inca nu au aparut normele de aplicare. Cine sa ne treaca automat ca astia nu stiu de capul lor si ne trezim si fara bani? Sa vezi ce balamuc o sa fie!
irina.c. spune:
Dar paragraful asta la ce se refera,ca nu mai pricep nimic:ART. 10 (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza: a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
aissa spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Dar paragraful asta la ce se refera,ca nu mai pricep nimic:
ART. 10
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
Se refera la faptul ca imediat ce termini concediul de maternitate ai timp 60 de zile sa depui dosarul pentru a primi indemnizatia, si vei primi aceasta indemnizatie din ziua in care ai terminat concediul.
Cristina si
AleChild birth is an act of Nature, adoption is an act of God
anyc79 spune:
Dar ar mai fi o problema de discutat... se spune ca nu s-ar mai ridica banii de la firma angajatoare ci de undeva de la primarii sau... nu stiu din alta parte ... stiti ceva? Vor lua banii de acolo si cele care sunt deja in CIC?
anyc
aissa spune:
Da, toate care suntem acum in CIC vom depune dosare la Primarii pentru a incasa mai departe idnemnizatia de 8 milioane. Sper sa nu se amane foarte mult plata, pentru ca banuiesc eu ca, asa cum se intampla de regula, luna ianuarie va fi "turbata" si vor fi cozi si probabil intarzieri....
O sa trecem si peste asta...
Ce nu stiu eu este daca de la anul se va face decontarea intre Primarie si serviciu sau vom primi banii direct de la Primarie si in ce fel. Prin posta ca alocatia????
Cristina si
Ale
Child birth is an act of Nature, adoption is an act of God
m_floruta spune:
Am si eu o intrebare...cei care isi platesc contributia la Cjp, fara sa lucreze...au doar un contract cu cei de la casa de pensii, mai primesc indemnizatia de crestere?
Eu ma aflu in aceasta situatie.Am fost studenta (deci asigurata), dupa care mi-am facut contract cu ei si platesc de vreo doua luni...ca sa nu am intreruperi in perioada asimilata.
Acum sunt gravida in 7 sapt...ce se va intampla cu noi?
Multumim anticipat.
anyc79 spune:
Multumesc aissa. Si eu am un inger de copil, bolnav de inima, din pacate. Dar se va rezolva in curand printr-o interventie chirurgicala sau doua...
Referitor la cererile ce se depun la Primarii... trebuie sa ;le depunem PERSONAL sau putem trimite pe altcineva in locul nostru... ar fi chiar culmea sa aiba pretentia sa stam la cozi imense si sa lasam copilul acasa... in grija altcuiva.
anyc