Cand un barbat loveste o femeie...
![](images/user_woman.png)
"...o lume intreaga moare. In locul ei se naste un cerc vicios.
Agresorul se spala pe miini: nu e vina lui, a fost provocat. Dar promite ca nu se va mai intimpla niciodata. Victima tace: ii e rusine si teama de gura lumii. Isi spune ca e doar o palma si crede ca pe undeva a fost si vina ei. Spera ca totul va fi, din nou, ca la-nceput. Pentru ea, pentru copii, pentru familie.
Numai ca violenta domestica nu e un scenariu cu doi protagonisti: fie ca o vrem sau nu, sintem implicati cu totii in aceasta drama. Sintem complici la acest act de abuz: permitem tacit, trecem cu vederea, minimizam sau chiar ignoram acest act clar de violenta. S-apoi, daca stam s-o cugetam mai bine, nici macar nu e violenta: e doar o bataie... domestica. Nu e treaba noastra sa dam buzna "in casa" omului sa-l invatam cum sa-si tina familia. Asta e "textul" pe care multi dintre noi ni-l servim in fata propriilor constiinte.
Observ cu amaraciune ca nimeni nu prea vrea sa aiba de-a face cu violenta domestica. Sa fie oare o realitate prea cruda? Prea greu de digerat? Culmea e ca toti se declara impotriva fenomenului, dar prea putini sint cei care catadicsesc sa miste un deget. Daca nu ar fi atit de dureroase, justificarile "martorilor implicati" ar fi chiar simpatice. Biserica n-are divortul in fisa postului si se ocupa, invariabil, de salvarea casniciilor, indiferent de "pretul" platit. Politia claseaza cazul la articolul "Furtuna in paradis", "Cearta intre porumbei" si conchide ca o astfel de gilceava intima nu e de competenta bratului vigilent al legii. Statul e de-acord ca este o problema serioasa, dar nu o prioritate nationala. Iar vecinul de palier, criminal de sincer, e de parere ca putina "educatie" nu strica... Ma inspaimint si acum cind vad ca "violenta domestica" e pusa sub semnul firescului. Acum, dupa atitea campanii impotriva acestui flagel - deseori mai periculos si mai letal decit cancerul sau malaria.
Cind un barbat loveste o femeie... relatia s-a terminat - chiar si o singura palma inseamna inceputul sfirsitului. Cind un barbat loveste o femeie... este o infractiune (pedepsita prin lege!), un abuz incalificabil. Cind un barbat loveste o femeie... este o prioritate nationala. Ne-o arata toate statisticile, toate studiile, toate sondajele. Cifrele sint cutremuratoare!
Se spune ca saracia e cauza violentei domestice. Fals! Originea violentei este tot violenta. Agresorul de astazi e copilul batut si umilit acum 25 de ani. Tot asa, micutul agresat devine si el agresor. Daca vrem ca acest cerc vicios sa nu ne inghita, trebuie sa luam atitudine, sa rupem tacerea, sa gasim curajul si puterea de a ne invata copiii o noua mentalitate: o mentalitate a nonviolentei.
Cind un barbat loveste o femeie... e de datoria ta sa faci ceva. Spune STOP violentei domestice! Schimbarea incepe odata cu tine! Si iti mai spunem inca o data: NU TE DA BATUTA! E dreptul tau sa fii fericita."
articol preluat din revista Cosmopolitan
Raspunsuri
gabibarta spune:
Mediul inconjurator nu poate face nimic. Daca femeia care a fost lovita prima oara nu pleaca sau nu-l da afara pe omul bataus din casa, atunci inseamna ca accepta sa fie batuta!!! Eu nu stiu daca as avea incredere sa stau in aceeasi casa cu un om care m-a lovit. Mi-ar fi frica in special sa nu se atinga de copii.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
pozici poze noi Lili
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
numeioana spune:
quote:
Originally posted by gabibarta
Mediul inconjurator nu poate face nimic. Daca femeia care a fost lovita prima oara nu pleaca sau nu-l da afara pe omul bataus din casa, atunci inseamna ca accepta sa fie batuta!!! Eu nu stiu daca as avea incredere sa stau in aceeasi casa cu un om care m-a lovit. Mi-ar fi frica in special sa nu se atinga de copii.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
pozici poze noi Lili
Nu sunt de acord, Gabi! Daca femeia nu are unde sa plece cu copiii, si in nici un caz nu are cum sa-l dea afara pe barbat din casa, asta nu inseamna ca accepta. Asta inseamna ca se sacrifica pentru copii. Si eu gandesc ca nu as tolera un astfel de comportament din partea barbatului (mai ales ca in familia mea tatal meu e exemplul de barbat dedicat, iubitor, gingas, atent), dar femeia batuta nu gandeste la fel. Unele se simt neindreptatite, dar nu au curajul sa zica ceva, iar altele chiar se considera vinovate pentru palma sau pumnii incasati. E strigator la cer! De ce sa aiba barbatul puterea sa dispuna de tot ce vrea el si sa calce in picioare o femeie?!
![](bang.gif)
Ioana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nepotzica/nepotzica.jpg)
nepotzica spune:
adica de cand (mai pe romaneste si mai de-a dreptul) o mica parte din tagma barbateasca a devenit complexata, inutila, lipsita de putere/autoritate probabil si nebagata in seama.
unde-s rosiile alea???
anaisanais spune:
GUESTUS, chiar nu-mi place cascavalul, crezi ca un barbat ar putea manca toata bataia de la un altul, odata cu portia de cascaval a sotiei celul care-i aplica o corectie?
In alta ordine de idei, este eminamente vina educatiei pe care o "receptioneaza" fetitele- care devin mai apoi femei- cum ca:"draga, pentru barbat trebuie sa suferi!", Mai apoi, exista si o teorie in psihologie: aceea a fascinatiei resimtite de victima fata de calaul ei!.
Toate astea la un loc nu cred ca ne folosesc prea mult: datul afara din casa functioneaza uneori, alteori nu; batutul parte in parte, iar nu cred ca este o solutie; o solutie ar putea fi ca femeile sa invete ca nu sunt "vite" pe un act dotal, sa invete sa-i invete pe parteneri ca nu sunt"vite" pe un act dotal!Totul depinde de noi, sa ne invatam unii pe altii respectul si chiar sa ne respectam in fiecare secunda!
MirelaV spune:
io cred k intotdeauna femeia va fi macar putintel condusa de barbat...va depinde intr-un fel sau altul de el...se poate intampla si invers...dar asta nu inseamna bataie de joc, calcat in picioare..etc
odata ce a apucat sa te jigneasca...o va face si a 2-a oara..si a 3-a...si tot asa..de-aici pana la a te lovi..e doar un pas..si la fel..daca a facut-o o data..cu siguranta o va mai face si a 2-a oara..si iote-asa ne invartim intr-un cerc ..
de preferat..sa nu ajungi la asta..si daca ajungi....fugi cat poti k nu-i de stat. MirelaV
pupicei pe burticei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59447" target="_blank">Racusori
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60657" target="_blank">5 Lei pentru Mariuca
Calitati: cea mai mare calitate a mea este aceea ca nu am decat un singur defect. Defecte: defectul meu (singurul de altfel) este acela ca nu am nici o calitate..., dar ramane intre noi.
pisik 4ever spune:
Anaisanais, eu faza asta cu "draga, pentru barbat trebuie sa suferi!" inca n-o auzisem pana acum. Daca respectivul ar fi de 9 luni in burtica la mine si as incepe sa simt oaresce contractii, hm, mai treaca mearga!
You're unique. Just like anyone else.... si
bursuca 08.05.05
catalynaa spune:
quote:
Originally posted by MirelaV
io cred k intotdeauna femeia va fi macar putintel condusa de barbat...va depinde intr-un fel sau altul de el...se poate intampla si invers...dar asta nu inseamna bataie de joc, calcat in picioare..etc
odata ce a apucat sa te jigneasca...o va face si a 2-a oara..si a 3-a...si tot asa..de-aici pana la a te lovi..e doar un pas..si la fel..daca a facut-o o data..cu siguranta o va mai face si a 2-a oara..si iote-asa ne invartim intr-un cerc ..
de preferat..sa nu ajungi la asta..si daca ajungi....fugi cat poti k nu-i de stat.MirelaV
pupicei pe burticei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59447" target="_blank">Racusori
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60657" target="_blank">5 Lei pentru Mariuca
Calitati: cea mai mare calitate a mea este aceea ca nu am decat un singur defect. Defecte: defectul meu (singurul de altfel) este acela ca nu am nici o calitate..., dar ramane intre noi.
![](floare.gif)
![](floare.gif)
![](floare.gif)
cata