Am fost angajata aproape un an cu norma redusa intr-o institutie apoi am nascut. Nu mi-am luat concediu prenatal asadar: la cate zile de concediu post- am dreptul? Dupa expirarea concediului postnatal am sau nu dreptul la CIC? Cineva de la CNPAS a spus ca nu sunt considerat asigurat deoarece am cotizat doar pentru jumatate de norma dar atunci de ce nu am platit spitalizare? In lege nu e specificat decat nr de luni respectiv minim 10 luni de cotizare nu si felul in care trebuie sa fi angajat.
Multumesc .
Gabriela
Legea asigurarilor sociale este conceputa pentru pensie in general. Si in calculul drepturilor se tine cont de doua elemente:
1.Banii platiti ca si asigurare
2.Timpul de lucru (vechimea)
In afara de pensie exista si alte drepturi de care poate beneficia un asigurat insa cu aceleasi doua elemente importante:
Banii
Timpul (norma dse lucru)
In consecinta raspunsul primit este corect nu aveti dreptul la CIC insa nu din considerente de bani ci din considerente de norma redusa.
Nu ati platit spitalizarea din alt motiv. Aveti asigurare medicala care este altceva decat asigurarea sociala. Sunt doua lucruri diferite. Spitalizarea si medicamentele compensate sau gratuite tin de asigurarea de sanatate(medicala) in timp ce prenatalul postnatalul si ingrijirea copilului tin de asigurarea sociala.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro