Stie cineva cum se face fajitas?

Stie cineva cum se face fajitas? | Autor: Natasa

Link direct la acest mesaj

Am luat niste tortillas si as vrea sa fac niste fajitas. Stiti cum se face? Eventual cu tot cu reteta de tortillas, chiar daca acum le-am cumparat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Sint disperata dupa mancarea mexicana. Fajita imi place la nebunie.
Cind faci fajita sint citeva lucruri la care trebuie sa te uiti:

Carnea (de vaca sau de pui)
Sosul pentru marinat
Salsa (Pico de Gallo)
Guacamole

Eu am reteta de mai jos de pe internet si mi-a placut f.f.f. mult. E drept ca e si ceva de munca si e si scumpa, dar nu faci in fiecare zi si cred ca merita, daca vrei sa iti uimesti sotul/oaspetii. :)

1. Carnea: se face cu carne de vaca sau carne de pui, mie imi place mai mult cu carne de pui (chestie personala).

2. Sosul pentru marinat
* 1/4 cana de bere obisnuita
* 1/3 cana de suc de lamaie verde (merge si galbena, dar e mai buna/aromata aia verde)
* 1 lingura de ulei de masline
* 2 catei mari de usturoi, pisati
* 1 lingura de zahar maro
* 1 lingura de sos Worcestershire
* 1 lingura de coriandru proaspat, pisat
* 1/2 lingura de chimion turcesc, pisat
* sare dupa gust

Toate ingredientele se combina si se amesteca bine. Sosul asta se pune peste carnea de pui, intr-o cutie de plastic sau jena si se lasa la frigider 1-3 ore. Sosul de deasupra este suficent pentru aproximativ jumatate de kg. de pui (pina la 750g) (aproximativ 4 portii).

3. Salsa (Pico de Gallo)
* 2 rosii mari, coapte, curatate de seminte si de miezul ala moale, taiate in bucatele extrem de mici
* 1 ceapa potrivita, taiata in bucatele foarte mici
* 2 catei mari de usturoi, pisat
* 2/3 cana castravete, decojit, curatat de seminte si taiat in bucatele foarte mici
* 5 ridichi, taite in bucatele foarte mici
* 2 linguri frunze de coriandru pisate
* 3 sau 4 ardei iuti serrano, curatati de seminte si taiati, in bucatele foarte foarte mici (ardeii serrano, sint micuti si extrem de iuti si arata cam asa: www.panix.com/~clay/cookbook/salsa/serrano.jpg" border="0">
* 1 lingura de otet alb
* 1 lingura de suc de lamii verzi (merge si lamai obisnuite)
* sare dupa gust.

Se amesteca rosiile, ceapa, usturoiul, castravetele, ridichiile, coriandru, ardeii iuti si otetul. Se stropeste amestecul cu suc de lamie. Se adauga sare dupa gust. Se acopera si se tine la frigider cel putin o ora.(Toata asta face cam 3 paharute)

Alternativ, daca n-ai toate ingredientele de mai sus, salsa se mai poate face si asa:
* jumatate de kg de rosii-prunisoara, curatate de seminte si taiate foarte marunt
* 1 ceapa mica, taiata f. marunt
* 1/4 cana de frunze proaspete de coriandru, tocate
* 4 ardei jalapenos proaspeti, curatati de seminte si tocati marunt,
* 1 lingura de suc de lamaie verde
* sare dupa gust
Se amesteca si se tine la frigider cel putin 1 ora. (2 paharele, 2 paharele jumate)

sigur, intotdeauna poti sa inlocuiesti ardeii jalapenos sau serrano cu ardei iuti obisnuiti si lamaia verde (lime) cu lamaiie obisnuita, insa nu e asa de bun. (eu sint mai perfectionista!!! :D)

4 Guacamole
Extrem de important este si sosul guacamole. Si pe asta poti sa il faci in mai multe feluri:
* 2 fructe coapte de avocado (se gasesc la Carrefour), curatate de coaja
* 2 linguri de suc de lamaie (verde sau obisnuita)
* 2 linguri de ceapa tocata
* 1 ardei jalapeno, curatat si tocat (optional)
* 1/2 lingurita de sare

Avocado se face piure intr-un castron. Nu se piseaza prea tare (nu se face foarte fin). Se adauga sucul de lamaie si se amesteca. Se adauga si restul ingredientelor. Se serveste imediat.

Daca trebuie sa tii guacamole-ul la frigider, acopera vasul cu folie de plastic, pentru ca in contact cu aerul se inegreste si de aia e bine sa il servesti cit de repede posibil.

La sosul guacamole iuteala poate varia de la 0 la iute ca moartea. :)
Depinde ce ardei pui.

Varianta:

* POti sa inlocuiesti ardeii jalapenos cu serrano
* Adauga 1 rosie mica, curatata de seminte si de partea moale, taiata in bucati mici
* Adauga 2 linguri frunze de coriandru taiate bucati mici
* Adauga 1 catel mic de usturoi, pisat
* Adauga piper pisat proaspat.

Carnea se poate face fie la gratar cu carbuni (cea mai misto varianta) fie prajita in tigaie

Gratar
Metoda traditionala e cu carnea pe gratar. Se scoate carnea de la marinat si se scurge apoi se lasa pe gratar de carbuni, cam la 10 cm deasupra carbunilor, pentru 6 minute pe fiecare parte (bucati intre 500-750 g). Cind s-a facut carnea dupa gustul tau, o scoti si o lasi sa se raceasca 5-10 minute, apoi o tai in fisii cit degetul.

Tigaie:
Scoti carnea de la marinat, o lasi sa se scurga, o crestezi in diagonala, in fasii de marimea unui deget. O prajesti intr-o tigaie de teflon sau intr-un wok la foc iute, eventual in transe daca ai mai multa carne decit incape in tigaie si intorcind-o des de pe o parte pe alta, ca sa nu se arda. Teoretic nu ia mai mult de 1-2 minute pina sa se faca.

Se pune carnea pe un platou, impreuna cu tortilla incalzite, ceapa si ardei, salsa si guacamole. Fiecare persoana isi face propria fajita umplind tortilla cu fisii de carne, salsa, guacamole si ceapa si ardei.

Ceapa si Ardeii:

Se incalzeste o tigaie de teflon sau un wok si se pun in ea citeva linguri de ulei de masline. Se adauga o ceapa mare (sau doua normale), inele si doi ardei verzi obisnuiti (sau, ca sa arate mai vesel, unul verde si unul rosu) taiati fasii. Cind se incinge uleiul, se adauga inelele de ceapa si fisiile de ardei si se lasa pina incep sa se inmoaie. Poti sa presari si un pic de sare pe ei. Se servesc calde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

BadKarma, mersi mult pentru reteta. Esto draguta ca ai stat atit sa scrii. Daca iese buna, te invit la masa :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BadKarma spune:

Wow. M-am scos!!! :D

Ardeii se gasesc in piata (Amzei?) (in ghivece) sau la Metro la caserole.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tusferi spune:

BadKarma, ai cumva si reteta de Quesadilla?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

BadKarma, am facut fajitas de revelion si au iesit absolut exceptionale! Intr-o jumatate de ora s-au terminat. Cind mai ai retete asa bune sa le pui pe forum!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

quote:
Originally posted by tusferi

BadKarma, ai cumva si reteta de Quesadilla?


hai sa-ti dau eu o reteta banala( dar gustoasa) de quesadilla

pui o tortilla in tigaie (la foc mediu ), presari cascaval, mozzarela sau cheddar + un amestec de porumb+ardei verde+ardei iute ( gatit in prealabil in un pic de ulei) peste adaugi alta tortilla intorci cu grija lasi cam 1 minut pe fiecare parte si gata.

Michelle 7

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Fetelor cred ca le faceti mai bune ca la mama lor. Mie nu-mi prea plac spice-urile mexicane, in special jalapenos care sint extrem de iuti dar maninc cu placere unele chestii. De fapt burritos si tacos sint inventii americane ... eu fac cu precadere chicken chalupa (o reteta din texas, nu stiu daca e chiar mexicana) dar e f. buna. Dar intreb si eu ca bula, din cite stiu eu fajitas sin in coaja dura (de-aia prajita), nu tortillas, sau ma insel eu?Hai sa va dau reteta mea de chalupa, e dementiala si usor de facut.CHICKEN CHALUPA 1 lg. onion, chopped1 sm. can green chopped chilies1 can mushroom soup1 can cream of chicken soup2 c. grated cheese1 cooked chicken, cut in bite-sized piecesSalt to taste1 doz. corn tortillas1 c. milkMix onions and chilies together, mix with soups and milk. Add chicken. Cut tortillas in 1/4 softer in hot fat. Place layer of tortillas in greased baking dish, then layer of chicken mixture, layer of cheese. Continue until all is used. Sprinkle grated cheese on top. Bake in 350F degree oven 30-40 minutes. Freezes well.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Eu am gasit reteta cu tortillas pe unde am cautat-o. Si in America am mincat la fel. Cum or fi la mama lor trebuie sa ne spuna cineva din Mexic :)

Mergi la inceput