pentru Marius, te rog mult sa-mi raspunzi
Buna, am si eu o problema destul de urgenta, te rog mult Marius sa-mi raspunzi, am nevoie sa stiu ce mai pot face de-aici incolo.
Acum sunt insarcinata in 14 saptamani, am sarcina gemelara.
Am fost in CIC pana in mai a.c. (am lucrat si inainte de prima nastere 5 ani de zile), apoi imediat m-am anjagat, deci am stagiu de cotizare de cativa ani buni.
Problema este ca se inchide firma in cateva saptamani, daca intru in cohncediu medical sau de risc maternal (si firma se inchide cand eu sunt in acest concediu), mai am dreptul la indemnizatia de maternitate si la cea pentru concediul de ingrijire?
Si ce pot face daca raspunsul e negativ?
Am mai postat o data, dar nu mi-a raspuns nimeni, m-am gandit ca ori nu e foarte clar ce am povestit eu acolo ori se gaseste raspuns deja la intrebarea mea (dar pana acum nu am gasit). Am inteles ca dupa legea noua nu se mai pot face contracte individuale cu casa de asigurari, e adevarat?
Multumesc mult si o zi buna!
alexandra
Raspunsuri
marius spune:
Ce inseamna "se inchide firma?" Pe de alta parte vei avea CIC in 2006 si pana nu ajung sa citesc ceea ce va fi valabil in 2006 orice as spune poate sa nu mai fie adevarat. Deci rabdare. Principial discutand insa daca vei avea la momentul nasterii cel putin 12 luni asigurate (inclusiv prenatalul) nu vad de ce nu ar fi OK.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
alda spune:
Marius, multumesc mult pentru promptitudine!
Firma l-a care lucrez a fost cumparata de o alta firma din afara si acum vor sa inchida biroul din RO.
Pe de alta parte, nu am inteles exact: daca eu as fi in concediu medical sau de risc maternal (nu de prenatal in care pot intra de-abia din martie 2006) in momentul in care o sa se inchida firma, as beneficia de indemnizatii?
De ex.: eu intru in concediu medical (sau de risc maternal) din decembrie, sa zicem, si firma se inchide in 15 dec (sa zicem, nu este inca data sigura), eu raman in aer, sunt in concediu, dar cine ma plateste?
Cam astea ar fi temerile mele...
Inca o data iti multumesc!
alexandra
marius spune:
Daca a inchide inseamna restructurare pt ca asa reiese din ceea ce scrii exista doua variante:
1. Somaj
2. CIC
ambele valabile.
Pt 1. se primeste de la AJOFM
pt 2. se primeste de la CAS
In ambele cazuri nu se ramane pe dinafara.
Marius Pernes
alda spune:
Cred ca nu am fost destul de explicita, firma o sa se inchida anul asta in dec, nu la anul, deci inainte de nasterea bb-lushilor cu 4-5 luni (de-asta imi fac atatea probleme, nu stiu daca o sa am acoperite cele 12 luni premergatoare nasterii) si de-asta ma gandeam sa intru in concediu de risc maternal inainte sa se inchida firma.
E posibil sa intru in somaj (2-3 luni) si apoi in concediu prenatal? Sau e o prostie ce spun?
Marius, multumesc mult pentru rabdare!
Alexandra
marius spune:
Este valabila si aceasta varianta. Somaj pt lunile ramase si apoi prenatal+potnatal (adica maternitate) si apoi CIC.
Marius Pernes
alda spune:
Multumesc mult Marius!
Cred ca e cea mai simpla solutie in cazul meu (sa intru in somaj 3 luni).
O zi buna,
alexandra