sofranul,doar la pilaf?

sofranul,doar la pilaf? | Autor: emicris

Link direct la acest mesaj

dragi bucatarese si bucatari,asa cum spune si titlul ma intereseaza daca sofranul poate condimenta si alte mancaruri ca de pilaf m-am saturat.ma ajutati?

mamica de zmeu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns baby-boom spune:

Eu fac si paste condimentate cu sofran...
...am mai citit retete, daca ai rabdare voi cauta si iti postez cateva retee, o.k.?? In general in bucataria asiatica e folosit....

Florina, mamik Elisei

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61094" target="_blank">Ajutati copilashii in suferinta participand la acest bazar umanitar!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60378" target="_blank">Alex(1 an) are diabet! Bazar pt. Alex!

poze cu noi


"UN COPIL EXPRIMA PAREREA LUI DUMNEZEU CA LUMEA AR TREBUI SA CONTINUE" Carl Sandburg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns peanut spune:

Eu fac de catva timp reteta asta si le place la toti. Taie o ceapa in doua si apoi tai-o in felii subtiri. Adauga zeama de lamaie, sofran, putin ulei, sare si piper. Marineaza pulpele de pui si tine-le peste noapte in frigider.Pune totul intr-o punga de plastic si o sa-ti fie mai usor sa intorci mereu carnea ca sa intre continutul bine. Da-le pe gratar a doua zi si sa vezi ce bunatate de mancare iti iese.
Altfel mai poti folosi sofranul si la orez (ca sa-l ornezi).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

din cite am inteles, sofranul este pe lista e-urilor cancerigene!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

sofranul poate fi folosit si intr-o prajiturica ,foarte simplu de facut si buna la o cafea sau un ceai.se foloseste pt. culoare,nu pt. gust.
iata reteta:

Sfoof(prajitura libaneza)

-1 1/2cana de gris fin(fine semolina)
-1/2 cana faina
-1 lingurita sofran
-1 1/2 lingurita praf de copt
-1 1/8 cana zahar
-1 pahar lapte
-1/2 pahar ulei
-optional(pt. deasupra):1 lingurita de muguri de pin sau seminte de susan


Se amesteca intr-un castron:grisul,faina,sofranul,praful de copt.
In alt castron separat,se dizolva zagharul in lapte.Cand zaharul s-a topit se rastoarna peste amestecul de faina si se bate cu mixerul sau cu telul 5-10 min.Se adauga uleiul si se mai bate doar 5 minute.
Se rastoarna intr-o tava bine unsa(potrivita ca marime)si se adauga mugurii de pin.Se coace la 180gr.CNU se deschide cuptorul 15 minute.Se incearca cu o scobitoare.Se raceste in tava si se taie in patratele sau romburi.

pofta buna!




...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Eu nu vreau sa contrazic pe nimeni, s-ar putea sa fie pe lista e-urilor cancerigene daca e folosit in cantitati mari dar cum costa o avere e mai greu sa te otravesti cu el.
Staminele plantei din familia Irisului ( Crocus sativus ) este de fapt sofranul. Pentru a fii obtinut se seamana aceasta planta si apoi se culege manual. Doar staminele acestor flori se pun la uscat pe niste site si de aici se obtine sofranul .. totul manual ... In plus este apreciat ca si medicament si condiment din cele mai vechi timpuri mai ales de romani si greci. Arabii au adus aceasta planta in Spania si de aici s-a raspindit in toate tarile de la Mediterana .
Exista si inlocuitori ai acestuia cum ar fii turmericul sau sofranul indian. Deci parerea mea cititi bine eticheta cind cumparati si de preferat cumparati firisoare si nu praf in pliculete ( in felul asta stiti exact daca e sofran sau vreun praf colorat ... ).
Si inca ceva de citit :
" Demult, acum 4.000 de ani, sofranul se folosea pentru vindecarea a nu mai putin de 90 de boli, iar in Evul Mediu se ardea in timpul sacrificiilor sau se adauga in uleiurile aromate cu care femeile isi dadeau pe par, pentru a fi mai frumoase. Este cel mai scump condiment din lume, un gram cumparandu-se cu peste 4 euro. Il poti gasi si mai ieftin, dar in acest caz nu este de cea mai buna calitate. Pretul este rezonabil daca ne gandim ca, pentru un singur kg de sofran, sunt necesare nu mai putin de 100.000 de plante, al caror stigmat poate fi cules doar manual. In cantitati mari poate avea efecte toxice asupra organismului, ducand in cele din urma la deces. Dar tinand cont de pretul lui, numarul persoanelor decedute este extrem de redus. Desi este un condiment pretios, in India este folosit si in loc de colorant. Traditional, hainele vopsite in galben puteau fi purtate odinioara doar de catre casta superioara." ( sursa: http://www.jurnalul.ro//articol.php?id=3534)
Sper ca nu am plictisit pe nimeni ... daca da .. imi cer scuze dar simteam nevoia sa iau apararea acestui condiment atit de bun.





Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Cristina,

multumesc pentru precizari, eu am citit despre culoarea galben sofran (sofran sintetic), care se foloseste ca aditiv alimentar - n-am reusit sa regases numarul e-ului respectiv, dar mai caut - altfel, sofranul obtinut pe cale naturala are si proprietati medicinale, asa cum spui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Eu tocmai am vazut sapt trecuta un documentar despre sofranul din Sardegna si deci aveam proaspat in minte cite ceva despre el . Cum se seamana , cum se culeg florile si apoi femeile se aseaza la o masa toate impreuna si ca la o sezatoare romaneasca intre birfe si glume aleg staminele acestor flori, totul manual. Despre traditia asta veche si chiar superstitia ca florile asa fara stamine sa fie din nou puse pe cimp ( un fel de multumi pamintului prin intoarcerea florilor). Apoi cum se usuca firicelele pe niste site. Am stat ca fraiera cu gura cascata la tv pt ca mi-a placut tare mult acest documentar.
Apoi mi-am adus aminte cum in Bucuresti pe vremuri tulburi de dupa 1990 se gasea praf de caramida rosie amestecat cu praful de boia ... si cite si mai cite prostii ... Apoi am auzit despre acest sudan - si m-am gindit cit din asta oi fii mincat fara sa stiu ... asa ca de acum inainte cumpar ardeii iuti uscati ca sa ii vad eu cu ochii mei , sofranul la fel .. sa vad firicelele. Prafuri la pliculete mai rarutz, doar daca am mare incredere in firma care ambaleaza .. in rest mai bine lipsa !

Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

crista-s e foarte bine si corect documentata. sofranul e mirodenia cea mai falsificata din lume (cumparati numai sofran firisoare), aroma ei are proprietati euforizante. se cultiva (mai aproape de noi) in spania, italia, grecia, turcia, iran, maroc... 0,1 grame sunt suficiente pentru 4 portii. se vinde in cantitati de 1 gram. deci atentie ce cumparati! e folosit in multe retete de mancare, prajituri, patiserie...
merge foarte bine cu (!) curry, el insusi amestec de mirodenii.

www.ajutormenaj.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floriinutza spune:

din cate stiu eu, pe vremea bunicii se folosea la cozonaci si checuri, sa le dea o culoare mai frumoasa (galbena, de buna seama).

am mai mancat o data in germania, o mancare cu file de peste, orez si sos de sofran (Safransoße), foarte aromat, dar nu mi-a placut deloc.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

eu pun sofran, cand am, in orez si in paste , cele cu sos de smantana , le coloreaza si le da si un gust bun

Adriana si Cezarica (n. 23 Aprilie 2005 )

Mergi la inceput