Diversificare la 6 luni (HELP!!!)
Dragi mamici de bebei alaptati exclusiv pana la 6 luni,
cum a mers la voi diversificarea?
Sofia a inceput de-o saptamana cu suc de mere, 2, 3 lingurite.Am avansat la combinatia cu morcov, si azi 2 lingurite de banana.Dar am o mare problema: Doctorita mi-a zis sa-i dau san in continuare, dar ea nu mai vrea, decat dupa 20, 30 de minute, cand suge destul de bine.
Nu pot sa-i masor cantitatea de mancare, pt. ca jumate e pe jos, asa ca ...sa-i dau cu biberonul?
Va rog frumos, voi cum ati facut? ati dat cu biberonul sucurile? Cat ? Si mai vroiau sa suga dupa aia?
Macar nu face mofturi, decat cand se satura, dar am impresia ca de fapt nu mananca nimic. Si stiti ca Sofia e miniona noastra...( 63 cm si 6600 aprox)
Sabina & Sofia Galagia
Raspunsuri
izu spune:
Eu am alaptat pana la 11 luni dar de la 3 luni am iceput cu putin suc de mere, apoi suc de morcov, apoi mar ras etc...Pe la 6 luni (cand deja manca supa si carnita de pui), a inceput sa faca nazuri la laptic si pediatra mi-a spus ca a "prins" gustul mancarii si de aceea nu mai vrea lapte.M-a sfatuit sa o pun la piept numai dimineata si seara (uneori ma trezea si noaptea pt o gurita de laptic).
adriana spune:
Sabina draga
sa nu intrerupi cumva alaptatul... Am alaptat pe baiat pana la 6 luni, exclusiv, apoi am inceput cu fructele.. Problema de care spui tu e comuna... li se umple stomacelul lor mic de fructe si normal ca nu mai vor altceva de papa... Cum fructele se digera destul de repede, de aia ea cere laptic peste 20-30 min. Nu dispera.
Al meu chiar daca a dat de gusturi alese acum , tot mai considera sanul ca fiind "cel mai bun"
Si sa stii ca eu pana la 8-9 luni niciodata nu i-am masurat cantitatea de mancare. Daca ea se simte satisfacuta, si nu mai cere de mancare... atunci e bine... Nu te stresa cu cantitatile de mancare... si sa nu cumva s-o obisnuiesti cu laptele tau muls din biberon... o sa renunte la san...
Succes la diversificat.
Adriana si Codrin
Ana spune:
Cred ca poti incerca cu canita, daca nu vrei sa-i dai cu biberonul. Eu ii dau cu biberonul si suc si ceai si laptic cu biscuite, desi alaptez in continuare. E normal sa faci pauze intre mese si sa nu-i dai si suc si lapte la aceeasi masa.
Oricum cu lingurita am incercat si eu si e un chin, asa ca am renuntat de mult.
Anuca si mami
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=167&cid=122
hi_lara spune:
Draga Sabina, astazi am inceput si noi diversificarea caci miine implinim 6 luni.Deci l-am alaptat exclusiv la san.Pe la 5 luni am experimentat mincatul cu lingurinta...mai mult ca pe un amuzament, cu suc de morcov diluat cu ceai si apoi 2-3 zile suc de mar.Ce-i drept parea tare bucuros sa manince cu lingurita, ridea cind ii puneam continutul in gura, continut care se scurgea frumusel pe barbita.
Noi,acum, ne concentram pe masa de prinz caci in 2 sapt intentionez sa-i dau deja carnita in piureul de legume.Pediatra a spus ca este f important sa-i introduc carnea, dupa care galbenusul de ou (progresiv)si apoi ficatul.Astazi am baut putina supica chioara....si peste 2-3 zile incep cu piureul de legume.Am citit si pe acest site ca sunt copii care daca dau de gustul fructelor mai intii...refuza mai apoi legumele.Te tinem la curent cum ne descurcam...bafta multa, Ligia si bb Horia
tinaw spune:
Si eu am alaptat exclusiv pana la 6 luni si am inceput diversificarea cu fructe. Robert al meu nu a refuzat nici un fel de aliment nou. Ei sint mai inceti intr-adevar atunci cind incep sa manince alimente solide, dar nu trebuie sa te ingrijoreze faptul asta. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare o sa se obisnuiasca incetul cu incetul
Mult spor si pofta buna.
Tina si bebe Robert
Sabina spune:
Salut! Azi a mancat piure de banana( noi credeam ca punandu-l in aparatul de stors iese suc...) cu mar si morcov, chiar foarte bine! I-a placut! Dupa care lapticul la 25 de minute dupa, insa ne-a mers tare bine.Maine incerc marul ras...
Stati linistite, n-am nici cea mai mica intentie sa-i dau lapte in biberib...e prea complicat!
Sabina & Sofia Galagia
Sabina spune:
Ligia, cum mai stati cu diversificarea? Sofia mananca acum suc de morcov, apoi piure de banana cu mar ras, totul la Masa a doua din zi, dupa care lapte cat incape(de la san).
Cand I-am dat prim,a data banana, I-a placut grozav! Dar a doua zi nu a facut caca.Dupa care a facut…cu totul altfel de pana acum, mai tare ! Si de atunci a facut regulat tare.Horia are simptomele astea? Cum merge cu supa?
In curand vom incerca cerealele… voi de care vreti sa luati?
Pofta buna!
Sabina & Sofia Galagia
luminitza spune:
EU MI- AM DORIT TARE MULT SA-I DAU SAN PANA MAI TARZIU LUI ERIC,CARE ACUM ARE 7,5LUNI.PE CAND AVEA 2LUNI PEDIATRA MA TOT BATEA LA CAP SA INCEP SA-I DAU SUPE,PIUREURI MAR RAS CU BISCUITI,BANANE CU BRANZA,PT.CA,SPUNEA EA,ARE GREUTATEA UNUI BB DE 4-5LUNI.N-AM ASCULTAT-O PT.CA,GANDEAM EU,E PREA MIC PT.ACEST FEL DE HRANA.CAND MERGEAM IARASI LA PEDRIATA,MA INTREBA DACA SI CE PAPA DIN CE MI-A "RECOMAMDAT" EA.O MINTEAM SPUNINDU-I CA:"DA,PAPA"SI MAI INSIRAM SI ALTE RETETE PE CARE,CHIPURILE,ERIC,LE-AR FI MANCAT.SI AM FACUT DUPA CAPUL MEU.LA 3LUNI AM INCEPUT CU SUCULET DE MERE,APOI AMSTECAT CU CEL DE MORCOVI SI MAI APOI SUC DE PORTOCALE PE CARE DE O SAPTAMANA IL AMESTEC CU SUC DE GRAPHEFRUITT.PE TOATE LE "SERVESTE"CU BIBERONUL.DE CATE ORI O VZITAM PE PEDIATRA,ACEEASI INTREBARE:"CE MAI PAPA NOU, ERIC"?SI DE CATE ORI IL CANTAREA, AVEA GREUTATEA UNUI BB MAI MARE CU 1-2LUNI.SI PANA LA URMA AM ASCULTAT-O, SPUNINDU-MI CA DACA E MEDIC STIE EA MAI BINE DECIT MINE.SI DAI CU PAPA DIVERSIFICATA...DE LA 6LUNI ERIC N-A MAI VRUT SAN.IAR AICI CITESC CA, VOI,MAMICILOR V-ATI ALAPTAT MICUTII PANA LA 6LUNI DOAR LA SAN.IMI VINE SA-MI DAU PALME.O FI BINE,O FI RAU? ORICUM NU MA MAI INCRED DE MULT IN PEDIATRA...ALTE MOTIVE DECAT ACESTA.IMPORTANT E CA ERIC A ACCEPTAT MAI TOATE GUSTURILE NOI.ACUM PAPA LAPTIC CU BISCUITI LA PRIMA ORA, CU GRIS SEARA,SUPA DE LEGUME SI SUPA CREMA DE LEGUME,CIORBITA CU LEGUME SI CARNITA DE PUI,PIURE CU GALBENUS, SAU CU SPANAC,FICATEL DE PUI,CARNITA DE PUI SAU VITEL,BANANA CU BRANZA,IAURT...NU-I PLAC CEREALELE,OREZUL,MARUL RAS CU BISCUITI...DOAMNE,CAT M-AM INTINS... EU NU AM PE NIMENI CU CARE SA DISCUT TOATE ASTEA SI MA BUCUR DIN INIMA CA V-AM GASIT PE VOI. SPER CA MA VE-TI IERTA. VA.SANATATE VOUA SI MICUTILORVOSTRI .LUMI&ERIC.
Adela spune:
Indiferent daca sugarul este alimentat natural, artificial sau mixt, la un moment dat laptele si preparatele simple din lapte nu mai sunt suficiente si in acest caz este necesara o completare a alimentatiei.
Nu exista o regula general valabila pentru a stabili vârsta la care sa se inceapa diversificarea alimentatiei, dupa cum nu se poate preciza ordinea in care sa fie introduse diferite alimente si preparate alimentare noi. S-a constatat totusi ca sugarii de vârsta mai mica (3 – 4 luni) accepta mai usor aceste schimbari decât cei mai mari, care s-au obisnuit cu alimentatia anterioara si accepta mai greu orice modificare.
Nu obligati copilul sa manânce
Alimentatia cu lingurita este un principiu de baza in cadrul diversificarii. Mama va incepe sa administreze noul aliment inaintea unei mese si la 4 ore dupa masa precedenta, pentru ca sugarului sa-i fie foame. In primele zile ne vom multumi cu câteva lingurite din felul cel nou si vom completa masa cu laptele pe care il dam si la celelalte prânzuri. Daca sugarului nu-i place nici lingurita nici noul fel de mâncare ar fi o greseala sa perseveram intr-o incercare care nu are sorti de izbânda.
De exemplu ar fi o greseala grava sa folosim forta pentru a obliga copilul sa manânce. Este de preferat sa se amâne introducerea noului aliment cu 2 saptamâni sau sa se inceapa cu un alt aliment, daca am avut impresia ca sugarul nu refuza lingurita, ci refuza noul fel. Nu trebuie facuta nici o greseala de a subtia prea tare noul aliment si de a-l da cu biberonul; diversificarea se face numai cu lingurita.
Diversificati alimentatia sugarului
Piureul de legume: se folosesc cartofi, morcovi, spanac, salata verde, dovlecei.
Nu se administreaza sugarilor legume greu de digerat cum sunt conopida si fasolea uscata. Se aleg numai partile sanatoase si se pun la fiert in cât mai putina apa, cu putina sare. Fierberea trebuie sa aiba loc intr-un vas acoperit pentru a se evita pierderea exagerata a vitaminelor. Zarzavatul perfect inmuiat este trecut printr-o sita fina. Fierberea zarzavatului la aburi este recomandata, permitând o inia o pauzare perfecta a legumelor, cu conservarea culorii, a gustului, sarurilor minerale si in buna parte a vitaminelor. La zarzavatul perfect omogenizat dupa trecerea prin sita (1 – 2 linguri la copiii sub 6 luni si 4 – 5 linguri la copiii spre 1 an) adaugam 1 – 2 lingurite unt sau ulei, 4 – 6 lingurite de caimac ori 1 –2 linguri de smântâna. Diluam eventual zarzavatul si cu 2 – 3 linguri de lapte vaca sau cu 1 lingurita de lapte praf si in orice caz cu zeama in care a fiert zarzavatul respectiv, ca sa nu se piarda sarurile minerale si vitaminele.
La sugarii sub 6 luni se da cel mult 100 g piure, iar masa poate fi completata cu supa de zarzavat la care s-a adaugat gris.
La copiii intre 6 si 12 luni piureul poate sa reprezinte intreaga masa, fara sa o mai completam cu supa.
Supa de zarzavat trebuie considerata ca un complement al piureului. Pentru aproximativ 200 ml de supa se vor folosi 300 – 400 ml apa, o jumatate de morcov mare, 1 cartof, o jumatate de ceapa, o jumatate de telina, câteva frunze de spanac sau o salata verde si eventual pastârnac, patrunjel, putin praz si o lingurita de fasole boabe. Aceste legume se spala cu grija, se adauga peste apa in clocot si se fierb cel putin 1 – 2 ore. Se strecoara supa clara in care se adauga un vârf de cutit de sare si se fierbe 20 de minute cu o lingura de gris. Se completeaza eventual cu apa ca sa ramâna 200 ml. Supa nu poate fi pastrata pentru a doua zi decât la frigider.
Fructele contin saruri minerale si vitamine, oferind si avantajul ca pot fi consumate crude. Au insa o valoare nutritiva relativ redusa, iar zeama lor cruda si resturile celulozice pot fi laxative. Fructele incep sa fie administrate intre 5 si 6 luni, exceptional intre 4 si 5 luni. Se incepe cu o lingurita de mere rase, mar copt, compot de mere, inainte sau la sfârsitul unei mese; nu marim cantitatea de fruct inainte de a ne convinge ca sugarului ii place acest nou aliment.
Putem da copilului, in stare cruda mere rase pe razatoare de sticla, dupa ce au fost curatate de coaja, piersici zdrobite (fara pielita), capsuni, fragi, afine, pere moi (100 – 150 g fructe crude, alese dintre cele mai coapte, sanatoase), spalate in prealabil la curent de apa; pentru a le imbogati valoarea calorica se adauga zahar, faina de biscuiti, 1 – 2 lingurite brânza de vaci sau 25 – 50 g frisca.
Compotul, mai ales cel de mere, pere, prune, fragi, capsuni, afine poate sa inlocuiasca masa de fructe crude (90% fruct, 10% zahar); compotul va fi omogenizat fie numai prin fierbere, fie trecându-l prin sita.
Grisul cu lapte se administreaza la una dintre mese, de preferat a doua sau a patra si se va introduce in decurs de 6 – 7 zile, treptat. In prima zi se vor da sugarului 1 – 2 lingurite din noul preparat, apoi vechea alimentatie. A doua zi se vor oferi 1 – 2 lingurite de gris cu lapte. In zilele urmatoare se va creste treptat pâna la inlaturarea vechii alimentatii. Nerespectarea acestor indicatii poate provoca refuzul sugarului sau chiar o diaree.
Galbenusul de ou. Se poate administra albusul de ou intre 5 si 6 luni, care contine fier, vitamine si anumite grasimi necesare sugarului. Nu se va administra albus de ou pâna la 12 luni pentru ca produce frecvent boli alergice.
Se va incepe cu un sfert sau o jumatate de galbenus, cantitate care se repeta de câteva ori. Se poate ajunge in curând la un galbenus, de 3 – 4 ori pe saptamâna, cu legume cu supa. Nu se va administra in aceeasi zi cu carnea.
Nu se vor folosi ouale de rata.
La vârsta de 7 – 9 luni putem introduce carnea in alimentatia sugarului. Se incepe cu putina carne fiarta de vaca sau de gaina (piept sau pulpa), tocata cu cutitul sau prin masina. Se dau câte 1 – 2 lingurite, iar la 1 an intre 50 – 80 g. Carnea se da la inceputul mesei de prânz cu putin piure, de 1 – 3 ori pe saptamâna in zile consecutive.
http://www.farmaciata.ro/pagini/secCat_arhiva.asp?mainID=43&catID=118
Adela &Julia
nelia spune:
Desi sintem mai mare, avem 1 an si aproape 10 luni, am inceput diversificarea tot la 6 luni. Pina atunci Agata a fost alaptata exclusiv la sin (nu a primit nimic altceva, nici suzeta, nici biberon, nici ceai sau apa – laptele matern contine apa si daca nu plingea si dormea de la 20.30 la 7 am tras concluzia ca nu are nevoie, desi am mai incercat din cind in cind sa-i dau cu lingurita ceai sau chiar apa). Pe la 5 luni si jumatate am incercat sa-i introduc sucul de morcov si apoi cel de mar, dar fara succes. Am renuntat si am revenit in forta la 6 luni, dar tot degeaba. Nu l-a vrut si gata... pina la un an de zile nu a baut deloc suc, de nici un fel, indiferent cum i-l dadeam, ceai nu a baut niciodata si apa a inceput sa bea la greu dupa 7 luni. Asa ca am trecut direct la banana (desi citisem ca pina la 8 luni este bine sa nu i se dea bebelusului banana ca este grea si constipa si poate da si alergii). A primit-o cu placere si acum inca mai este fructul ei preferat pe care il maninca cu placere oricind. Ii diluam banana cu putina zeama de portocala sau chiar lamiie sau mai sugea cite o feliuta de portocala tinuta de mine. Peste o saptamina i-am introdus supa de legume si peste inca o saptamina cerealele. Supa de legume (de fapt piure, ii dadeam doar la sfirsit putina zeama cu lingurita, dar pe care, de regula, o refuza) am facut-o la inceput din morcovi, dupa doua zile i-am pus si cartofi, apoi treptat foarte putina ceapa, telina si albitura. Ii puneam jumatate de lingurita de ulei si mai tirziu o jumatate de lingurita de iaurt. A acceptat foarte greu mincarea, tot timpul cauta tita, ne-a luat cam doua saptamini sa invatam sa mincam cu lingurita, daca nu chiar mai mult. De la inceput i-am dat totul cu lingurita, iar masa de la ora 10, prinz si seara le completam cu lapte, dar doar cind cerea ea (in general, cam dupa jumate de ora sau chiar mai mult), cea de dimineata raminind doar de lapte. Dupa o luna de fructe si piure de legume, i-am introdus, in ordine si cite foarte putin, pieptul de pui (la inceput ii puneam carnea la fiert cu legumele, dar nu-i dadeam sa manince si treptat am inceput sa-i pun in piure si cite putin carne), cerealele, galbenusul de ou, legumele verzi si conopida, carnea de vita, ficatul de pui, precum si alte fructe (piersici si pere), brinzica de vaci si iaurt facute in casa. Totul a durat cam doua luni, daca nu voia ceva renuntam si incercam mai tirziu.
La 8 luni minca:
– la 7 masa de lapte simplu de la mine;
– la 10-10.30 piure de fructe (i-au iesit dintii la 11 luni asa ca totul era piure) cu sau fara cereale (am folosit pina la un an Milupa pentru ca nu au zahar);
– la 12.30-13.00 prinzul format din: piure de legume (morcovi, cartofi, ceapa, albitura, legume verzi, conopida etc., nu toate odata) cu carne sau ou sau lactate (brinza de vaci sau iaurt) si citeodata ficatel de pui, in care puneam si cite o jumate de lingurita de ulei si mai tirziu putin untulet. Cind nu mai voia piure, i-am facut ciorba acrita cu lamiie sau chiar cu bors (ciorba de perisoare, ii dadeam carnita de vita sau pieptul de pui de doua ori prin masina), dreasa cu iaurt si cu galbenus de ou;
– la 16.30-17.00 ii dadeam iaurt sau banana cu brinzica de vaci (am mai incercat si sufleuri sau budinci dar degeaba, pina de curind nu prea a vrut sa manince, prefera intotdeauna tita sau banana sau iaurt);
– la 19.30-20.00 minca din nou prinzul (altfel se trezea noaptea si cerea tita), adica mai mult piure simplu de legume, imbunatatit cel mult cu niste iaurt sau brinza de vaci sau de cele mai multe ori cereale Milupa facute cu lapte praf Nan sau cu apa (cele care aveau deja lapte) in care ii mai strecuram eu cite o bucatica de mar ca altfel nu punea gura pe el.
Asa a mincat pina la un an (i-am schimbat regimul cam din sase in sase luni, de fapt cind dadea semne ca nu-i mai place ce ii dau). Iar pina la 18 luni a mincat aproape la fel, numai ca a inceput sa manince si pulpele de la pui, ii faceam la cuptor carnita cu legumele taiate mai mici si cu tot felul de ierburi si usturoi, am introdus salatele (maninca rosii, castraveti, ceapa verde, sfecla rosie, gulii) si alte legume (mai putin cele uscate, nu-i dau inca fasole de exemplu) si fructe, tofu ca sa-i mai scot din carne si fructele le mai maninca si asa, fara sa le mai fac piure, ii fac ciorbe si supe variate, chiftelute de legume etc. Abia dupa 18 luni a acceptat cu placere mincarurile mai gatite, cum ar fi budinci, sufleuri, creme, ghiveci, tocanite (le fac cum trebuie, mai putin prajeala si faina). Tot acum am inceput sa-i dau piine (asta pentru ca e grasuta) si ii mai fac tartine cu brinza de vaci, unt, citeodata sunca slaba si am inceput sa-i dau si cite putin cascaval. Nu i-am masurat niciodata mincarea, nu am fortat-o niciodata sa manince (si acum daca nu vrea o trimit la joaca imediat), intodeauna orele de masa au fost aproape fixe si a mincat numai la locul ei. Suptul nu a fost legat niciodata de masa dupa diversificare, am pus-o la sin la cerere pina la un an si 6 luni, iar acum ii dau sa suga doar dimineata si seara. Nu prea i-am dat gustarele (dar asta pentru ca, repet, e grasuta, si interesul meu era sa manince ce trebuie nu sa-si umple neaparat stomacul, dar si pentru ca am a avut intotdeauna tita). Am aflat sau am citit niste lucruri cu care am fost de acord si pe care vi le impartasesc si voua, chiar daca deja m-am intins deja prea mult:
– nu i-am dat sare pina la un an si nici acum nu-i pun decit foarte putina (fiziologic, copilul nu are nevoie de sare pina la un an);
– nu i-am dat cantitatile de carne cerute prin carti (i-am dat intotdeauna mult mai putin, mi s-a parut prea mult pentru stomacelul ei);
– nu i-am dat zahar pina la 18 luni, iar acum ii pun foarte putin in budinci sau creme; am folosit cerealele speciale indulcite prin alte metode (Milupa) si am considerat ca ii este suficient zaharul din fructe);
– nu se dau capsuni pina la trei ani (pericol de alergii) si nici fructele inrudite cu acestea;
– nu se da albus de ou pina la doi ani din acelasi motiv;
– nu se da smintina in stare cruda (nici daca e frisca) pina la 2 ani si nici fiarta pina la un an;
– nu se dau pina la doi ani brinzeturi fermentate;
– de asemenea, iaurtul din comert, mai ales cel cu fructe pina la un an (asta in cazul in care ai posibilitatea sa-l faci in casa);
– legumele uscate (mai ales fasolea) nu se dau pina la doi ani.
Si inca o regula de aur, la care eu am tinut intotdeauna: nu exista doi copii la fel, fiecare are ritmul sau propriu de dezvoltare, deci si alimentatia va fi diferita de la copil la copil.
Sper ca ma veti ierta ca am scris atit de mult, dar imi aduc aminte de perioada cind trebuia sa hotarasc ce trebuie si ce nu trebuie sa-i dau Agatei si cind nu aveam cu cine sa ma sfatuiesc si intrebam in stinga si in dreapta, disperata ca nu gaseam repede un raspuns. Asa ca m-am gindit sa impartasesc ceva si din eperienta mea cu Agata, poate va fi ajutor macar pentru o mamica si pentru bebele ei. Pupici si sanatate multa!
Cornelia, mamica Agatei