Nu am nici un drept??

Nu am nici un drept?? | Autor: kikiriki

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Sunt o viitoare mamica (acum insarcinata in 22 saptamani) de februarie 2006 si am o mare nelamurire ca sa nu zic disperare legata de drepturile mele legate de concediul prenatal, postnatal si CIC. As vrea sa ma ajutati cu raspunsuri daca stiti, poate si Marius va citi si ma va ajuta cu un raspuns care sa ma lamureasca si pe mine. Iata povestea:
-sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata dar cu timp partial de lucru (4 ore) la o firma de medicamente, din 1 martie 2005. Zilele trecute le-am spus ca incepand cu 1 ian 2006 vreau sa intru in prenatal apoi postnatal si CIC. Au zis OK vor angaja pe per. determinata de 2 ani pe cineva.
-din iunie 2005 sunt angajata cu contract de munca de 8 ore si la o farmacie a unei prietene, unde nu merg sa lucrez ci este doar fictiv pentru ca nu avea numarul de farmacisti necesari, iar salariul este de 5 mil lei (pe care eu nu ii primesc, fiind doar ficitv).

Ieri seara vorbind cu ea am aflat cum ca de fapt firma unde lucrez 4 ore (si am salariul dublu fata de farmacia ei!!) nu mi-ar plati mie nici un fel de concediu prenatal, postnatal si CIC pentru ca, a zis ea ca acest tip de contracte nu se opereaza in cartea de munca si ca ea va trebui sa imi plateasca aceste drepturi (cartea de munca fiind acum la ea pentru ca acolo este morma de baza de 8 ore). Intrebarile mele sunt:

1-e adevarat ca firma de medicamente (unde am contract de 4 ore) nu poate sa imi plateasca aceste drepturi, deci in concluzie nu voi avea nici un venit in concediul prenatal, postnatal si CIC?

2-daca e adevarat ca ea va trebui sa imi plateasca drepturile acestea se vor face din cei 5 mil ii am pe contract (adica 85% din 5 mil pentru prenatal si postnatal)?

3-daca e adevarat ca ea trebuie sa imi plateasca prenatal, postnatal si CIC cum o va face pentru ca eu am contact cu ea incepand din iunie 2005, deci nu am cele 10 luni de cotizare necesare? (mentionez ca mai am cotizarea platita incepand cu martie 2005 la cealalata firma)

As vrea sa ajutati cu un raspuns pentru care sunt disperata ca o sa fiu in situatia de a nu avea nici un venit!!!!

Va multumesc din suflet!!!

Kikiriki 22+ si Luanna

Kikiriki

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nastasie spune:

eu stiam ca nu poti lua Cic daca nu ai contract de 8 ore.deci eu cred ca de la firma la care ai contract partial(4 ore) nu iei CIC, ci de la prietena ta.dar tu la ea nu ai cele 10 luni anterioare.din cate am numarat eu numai 9.da, ea trebuie sa-ti plateasca prenatal si postnatal si da 85% din cei 5 milioane.dar vezi ce faci ca sa ai 10 luni anterioare, ca altfel stiu ca nu vei primi cei 7.830.000.sper sa ma insel si sa fie spre binele tau.mai bine mai astepti un raspuns.asta e ce stiam eu.nastere usoara.

albumul meu
nepotelele mele

adriana&razvan 01.11.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikiriki spune:

Nastasie, multumesc mult de raspuns!!
Mie mi se pare strigator la cer ca in tara asta chiar daca cotizezi pentru un contract de munca de 4 ore (care sa nu mai spun ca fiind reprezentanta, salariul este aprox de 3 x mai mare decat dincolo, deci se cotizeaza corespunzator sumei!), si mai cotizez si in paralel incepand cu luna iunie 2005, sa nu poti beneficia de drepturile pe care le are si restul lumii!!!! Nu inteleg de ce sa nu ai drepturi daca muncesti cu contract de 4 ore pe zi ??!!
Eu am citit in codul muncii ca salariatii care lucreaza cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatiilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege!!! Plus ca s-a abrogat acum cu modificarea din iunie a codului muncii alin.3 din art 103 care spunea "in cazul salariatului care desfas. activitatea in temeiul unui contract de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sist. public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii", adica acum sa inteleg ca se cotizeaa la fel ca la un contract de 8 ore, nu ??!! Deci unde sunt drepturile !!
Si daca intradevar nu se poate face nimic cu contractul de 4 ore, atunci ca sa acopar lipsa de cotizare pentru 1-2 luni care lipsesc din contractul de 8 ore unde trebuie sa merg, la Casa de Pensii??!
Eu as plati diferenta, nu e vorba de bani, dar mi se pare nedrept ca pentru 1 luna de lipsa in contractul de 8 ore, in conditiile in care am in paralel un contract de 4 ore pentru care se plateste cotizatie, sa nu primesc indemnizatia de crestere a copilului!!!

Marius ma poti ajuta cu un raspuns???

Kikiriki 23+ si Luana

Kikiriki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmens spune:

Poti beneficia de CIC deoarece ai avea pana in februarie 2006 (DPN) 10,5 luni de cotizare.
Din cate stiu eu aceste drepturi iti sunt platite de catre firma unde ai functia de baza (unde ai cartea de munca ).

carmen
Otilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nastasie spune:

eu cand am depus dosarul pentru CIC mi-au spus ca trebuie sa am contract de 8 ore si 10 luni inainte de a naste.poate s-au mai schimbat, dar nu cred.cel mai bine e sa te interesezi.stiu ca e o mare tampenie ca nu poti primi CIC daca ai contract de 4 ore, dar daca asa cer ei...in ceea ce priveste numarul de luni (10) cred ca poti plati la Casa de Pensii.mergi la ei si explica-le situatia.

albumul meu
nepotelele mele

adriana&razvan 01.11.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikiriki spune:

Fetelor, multumesc pentru raspunsuri si incurajari!!!
Voi merge la Casa de Pensii sa vad care este situatia si cum pot sa o "repar" ca sa pot beneficia de acest drept!!

Stiti cumva e vreun departament special unde trebuie sa merg acolo, care ocupa cu situatii "delicate" ca a mea??

Macar sa pot plati diferenta pentru lunile lipsa! Nu e nici o problema asta pentru mine! O platesc, macar sa se poata!!
Mai bine dau acum 2-3 mil si stau linistita decat sa stau 2 ani fara nici un venit!!!

Voi ati trecut careva prin aceasta situatie (sa trebuiasca sa platiti la Csa ade Pensii)??

Kikiriki 23+ si Luana

Kikiriki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Sa luam asa:
2005 martie ,aprilie ,mai program de 4 ore deci aceasta perioda este =
1 luna si 1/2
din iunie 2005 pana februarie 2006 cu program de 8 ore = 7 luni,
7 luni+1 1/2 = 8 luni si 1/2
(in februarie poti sa mai ai 2-3 saptamani ,depinde de DPN)
deci nu sunt 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii
Inainte de 1 martie 2005 ce a fost? daca ai fost somera te ar ajuta.
Legea probabil se va schimba de la 01.01.2006,dar exact nu stiu cum.
Din 01.07 2005 si programul partial este perioada asigurata intreaga.
De co prenatal ai dreptul ,este necesara 6 luni stagiu de asigurare.Si perioada de prenatal este stagiu de asigurara.
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Dupa cum ai mentionat foarte corect in cazul prestarii unei jumatati de timp de munca sau a unui sfert toate drepturile se reduc proportional cu perioadq de munca efectiv lucrata. Este normal ca sa zic asa ca persoanele care lucreaza doar jumatate din cat lucreaza o alta persoana sa poata se beneficieze de jumatate din drepturile lor. In ceea ce priveste asigurarile sociale trebuie inteles un lucuru important ca sunt necesare doua conditii cumulate, simultante: Banii si Timpul. Ambele.
Trebuie platiti banii si trebuie un interval de timp minim necesar. In cazul unei jumatati de norma timpul este de 1/2 deci intervalul necesar se majoreaza. Din nefericire asta nu rezolva problema pentru ca tot legea precizeaza un interval minim de 10 luni din ULTIMELE 12. Asta inseamna ca trebuie luate in calcul maxim 12 luni ultimele fiind si din acestea trebuie minim 10 luni. Ori in cazurile de norme partiale cele 10 luni inseamna doar 5 pt cazul de mai sus. Ca sa se ajunga la 10 efectigv lucrate vor fi necesare 20 de luni cu 1/2 norma insa in acest caz se depaseste intervalul maxim admis de 12 luni luat in calcul. Deci atentie la normele partiale. Rolul si sesnul normelor partiale de muna este de norme suplimentare adica 1 norma + 1/2 sau 1/3 sau 1/4 suplimentar cand drepturile se majoreaza corespunzator conditia minimal de 1 norma fiind indeplinita.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput