Calcul indemnizatie CIC
Am citit o multime de mesaje referitoare la acest subiect, am citit si prevederile ordonantei nr. 93/26.08.2004 dar tot nu sunt lamurita.
Eu sunt in CIC din iunie 2004. Anul acesta am primit de la firma, lunar suma de 7.300.000 lei pentru ca mi-au retinut 6,5 % sanatate. Dupa cum am inteles eu din ordonanta 93, ar trebui sa se retina 6,5% din suma unui salariu minim pe economie, asta insemnand 3.100.000 x 6.5% = 201.500. Cine ar trebui sa plateasca acesti bani (201.500), eu sau firma? Am vazut aici ca alte fete au luat exact 7.830.000. Contabila de la firma spune ca programul nostru de calculat salarii este facut de o firma care nu-si permite luxul de a gresi si ca daca acolo pe fluturas scrie ca trebuie sa iau 7.300.000, atat trebuie sa iau. Cum sa fac sa o conving? Deja o alta prietena aflata in aceeasi situatie a primit inapoi banii opriti pentru sanatate.
Sper sa-mi spuna si mie cineva cum sa fac.
Roxana si bebe
Stefan (24.04.2004)
http://community.webshots.com/album/267997357UUZEdo
Raspunsuri
nastasie spune:
tu trebuie sa iei 7.830.000.spune-i contabilei ca trebuie sa aiba optiunea in programul de salarii unde sa-ti fac stat separat de concediu(CIC).daca nu sa-l faca separat.nu ai cum sa iei doar 7.300.000.
albumul meu
nepotelele mele
adriana&
razvan 01.11.2004
loreen spune:
Roxana la fel patesc si eu culmea mai rau decat tine,inafara de cass mi se opreste si casi 5%,contributia asigurari sociale individuala,pe romaneste pensia...Partea nasoala este odata cu programul care tot asa este facut de Directia Financiara a MAI,insa mai rau este ca pentru militari nu este specificat clar ce si cum
In ianurie 2005 s-a majorat baza de calcul pentru CASS la doua salarii minime pe economie,adica 6200000,insa noi suntem platitoriu de cass din alte surse,adica angajatorul trebuie sa o faca pentru si in numele nostru...
Ceea ce fac angajatorii insa consider nu furt pe fata ca este poate prea mult spus,insa dau dovada de inflexibilitate si nu citesc legea decat pana la pasajele care-i multumesc,nu aprofundeaza ...si spun asta pentru ca nu inteleg,exact ca si tine ,de ce unele iau 783 si altele diverse sume,nu cea care trebuie...
Loreen cu Bianca(15.10.96)
si Delia(26.04.05)
"Nu merge inaintea mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma; nu merge in urma mea pentru ca s-ar putea sa nu te pot indruma; mergi alaturi de mine si fii prietenul meu"
carmens spune:
Conform OG 150/2002 , art. 6 al.2, persoanele care se afla in concediu de crestere a copilul pana la 2 ani sunt asigurate iar plata contributie se face din alte surse. Deci nu se opreste de la contribuabil ci se suporta de catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
Iti dau si baza legala :
OUG 150/2002 ( actualizata pana la 21 iulie 2005)
ART. 6
(2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei ordonante de urgenta:
b) se afla in concediu medical, in concediu medical pentru sarcina si lauzie, in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
ART. 54
(1) Contributia datorata pentru persoanele prevazute la art. 6 se suporta astfel:
a) de catre bugetul de stat, pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a), c) si e);
b) de catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (2) lit. b);
(2) Contributiile pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) si b) si pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara."
Contabila de la firma ta ar trebui sa citesca si legile nu sa se bazeze doar pe un program. In cazul unui control asta nu e o scuza.
Asa cum scrii si tu aceasta modificare a OG150/2002 a fost facuta prin ordonanta 93/2004 cu intrare in vigoare de la 02.09.2004.
Mult succes!
carmen
Otilia
roxicucu spune:
Multumesc Carmens. Am cautat si eu pe net si am gasit OG 150/2002 cu toate modificarile. M-am lamurit si eu si am reusit sa o conving si pe contabila de la firma. Imi va restitui banii in doua transe.
Pupici si sanatate la bebei
Roxana si
bebe Stefan (24.04.2004)
http://community.webshots.com/album/267997357UUZEdo