Banii si....rudele !!!

Banii si....rudele !!! | Autor: iuliana

Link direct la acest mesaj

Problema e spinoasa, mai ales cind esti plecat din tara si toata lumea crede ca aici umbla ciinii cu colaci in coada si banii cad din cer.
Situatia sta cam asa: sotul meu are un frate si bineinteles...parinti. Socrii mei au pe luna 8 mil de lei, cumnata-miu cu nevasta-sa si copilul lor de 14 ani au si ei 10 mil pe luna. Ambele familii au case platite in totalitate (nu apartament), masina, masini de spalat automate, mobila, cumnata-miu si 3 TV, calculator etc. Deci, au tot comfortul necesar, plus bani ca sa le ajunga (zic eu), nici un fel de datorii.
Dar lor nu le ajunge. Mai tot timpul se pling ca nu au bani (cumnata-miu care cheltuie pe r...turi pentru copil, socrii mei care ce au in plus dau tot la cumnatel si nepotel. Si uite asa...iar nu au bani. De ex, anul trecut le-am dat la socrii meu o data 2 mil sa isi cumpere baterie la masina si ce credeti ca au facut (adica soacra-mea)....i-a cumparat scaunel ergonomic nepotelului ca la cele 90 de kile cite are la 14 ani nu putea sa stea pe scaun normal, vezi Doamne!!.
Noi i-am ajutat cit am putut (bani aproape la 2 luni la ambele familii (i-am facut soacra-mii credit card si e mai greu sa zici "stii, nu am bani, deci nu am cum sa trimit". Adica eu as avea curajul, dar nu are sotul meu si de aici...scandalurile. Plus ca de fiecare data cind mergem la ei trebuie cadouri la fiecare in parte (ca socru-miu ne-a facut o data "atenti" ca lu' soacra-mea numai atita i-am adus??? si ca lu' cumnata-miu numai 300$ tot anul??"-dar el nu stia ca la astia 300 se mai aduga inca 500 de care socrii mei nu stiau, ca al meu cumnatel trebuia sa suga din toate partile) plus bani.
Acum 2 ani i-am dat lui cumnata-miu 5.000$ sa inceapa o afacere ceva, dintre care a fituit 2500. Acum o luna ne-a cerut imprumut 4.000$ (de parca noi am fi Banca Nationala) cica ca sa inceapa o afacere, dar tot eu trebuia sa caut pe internet dealeri de nu stiu ce.I-am cumparat calculator lu' fi-su de 800$, bicicleta si alte minuni. Socrii mei au dolarasi strinsi la pusculita si tot se pling ca nu au bani. Dar bani de crescut 3 javre si o pisica au.
Nu au bani, dar se uita numai la lucruri scumpe, iar pustiul face nazuri daca nu i se cumpara nu stiu ce papuci sau jocuri etc. Plus ca acum are probleme cu scoala (nu se stie daca trece clasa sau nu) si de aici din nou certurile. Ca ei vor sa il dea la clase cu plata la liceu (ca nu cred ca va fi capabil sa mearga la clase normale, ca scoala profesionala pute). Si bani, bineinteles ca de la noi, nu (asta le-a dat de inteles sotul meu "ca om vedea noi cum om face")? Ca ei, saracii muncesc pe pietre si nu au de unde. De parca ar fi obligatia noastra sa il dam la scoala.
Cumnata-mea a stat un an acasa (ca vinzatoare ea nu se duce)si dupa ce si-a gasit servici (de fapt tot socru-miu i-a gasit) nu ii mai convine, ca sint numai tzatze si ei ii place sa se schimbe de toalete in fiecare zi si munca e grea. Nu o prea mai trage ata sa mearga la servici (tare i-ar mai place sa fie cucoana acasa si sa se uite toata ziua la telenovele).
Mi se pare ca totul ar trebui sa aiba o limita. Ii ajuti atit cit se poate. Si noi ne-am cumparat casa si o sa avem de platit 30 de ani la ea, plus rate la masini, peste citeva luni o sa vina si bebelusul si toate astea dintr-un singur salar.
Am crezut ca poate atunci cind am sa ramin insarcinata sotul meu o sa realizeze ca responsabilitatile sint mai mari acum, ca si copilul lui are nevoie de multe, ca aici trebuie sa te gindesti de pe acum sa stringi bani pentru colegiu, caaaa...nu mai stiu ce sa zic.
Si eu am un frate care imi mai cere bani, dar eu i-am zis...nu mai are balta peste, am cam ramas fara bani si nu e de unde. Eu am avut curajul. Sotul meu nu are sau nu vrea. Argumentele lui: "daca eu asa avea un nepot care ar avea nevoie, ce as face? Nu l-as ajuta?" Dar moare de foame, nu are cu ce se imbraca? Nu inteleg!!!Tot timpul imi spune...vezi, noi ne permitem sa mincam asta sau sa ne cumparam asta (de parca as minca cine stie ce minuni), dam 10$ pe o prajitura si eiiiii??? De parca ei ar muri de foame. Din contra, ei cred ca maninca mai bine si traiesc mai bine decit mine. Culmea e ca eu am 2 nepotei, dar e responsabiliatea parintilor lor sa ii creasca. Un cadou din cind in cind le trimit si eu, dar nimic mai mult.
Deci, rugamintea mea e....ce as putea sa fac sa ii arat sotului meu ca " asta e familia lui" (asta nu inseamna ca ar trebui sa o renege pe cealalta, dar ca prioritatile ar trebui sa fie aici si nu in partea cealalta, unde nu se face foamete deloc).
Oi fi eu iesita din comun sau poate incep sa innebunesc si sa nu mai am nici o legatura cu realitatea? Pai, daca e asa mai bine ma impusc (cu pistolul de lipit, bineinteles) decit sa mai am scandaluri de genul asta. La noi, in rest, totul e bine si frumos, dar discutiile astea ma amarasc tare mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns klavier spune:

hmmm...

pe alocuri mi se pare cunoscut, nu ca am trece noi prin asa ceva, dar adevarul e ca atunci cand incepi sa dai apa la moara unei astfel de situatii nu mai scapi de ea. cu cat le dai mai mult, cu atat cred ca... li se cuvine!
noi am incercat sa ajutam cat putem, dar pe baza de servicii colaterale si in orice caz nu e aceeasi situatie ca la voi.
poate ca ar fi bine sa le dati si lor ocazia sa va ajute cu ceva, nu in schimbul ajutorului vostru, ci pur si simplu facandu-le clar ca si voi aveti probleme si nevoie de ajutor. pot sa fie lucruri mici, dar sunt foarte importante. ( de exemplu, tu faci comanda/rugaminte de muraturi sau alte chestii romanesti pentru gospodarie).

nu stiu ce sa zic, situatia e delicata pentru ca sotul tau e foarte implicat in ajutorul familiei lui si asta e totusi un lucru bun. dar daca isi mai face procese de constiinta ca mancati prajituri cu 10 $ (si eu va spun bravo voua ca vi le puteti permite!) poti sa ii ripostezi, mandra, ca le mancati pentru ca ati fost in stare sa va faceti un drum si sa va descurcati asa de bine incat sa vi le permiteti. si ar fi culmea sa va simtiti vinovati. si cei din Romania au slaninutza si alte bunatatzi din care voi nu pupatzi in USA, nu?

curaj, si pune piciorul in prag.

Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Iuliana draga... intr-adevar problema e spinoasa!!!
Problema este ca rudele sotului tau s-au obisnuit prea mult cu ajutorul vostru, acum li se pare absolut normal sa primeasca bani de la voi, ca si cum asta li s-ar cuveni din oficiu.
Sotul tau trebuie sa inteleaga care sunt prioritatile.
N-ai inceput cumparaturile pentru copil? Incepe-le si lasa-l fara bani, asa nu o sa mai aibe de unde trimite!
Dar... cum le trimiteti? Nu costa mult trimisul asta?
Asta te intrebam pentru ca si eu mai trimit citeodata si costa foarte mult.
Si noi avem probleme de genul asta... putin diferite, adica familia mea are nevoie de o suma foarte mare de bani, dar nu pentru prostii (parintii mei, pentru a plati casa in care stau) iar eu am vrut sa le spun adevarul, ca nu avem de unde scoate o asemenea suma. Dar sotul meu le-a promis ca o sa ne "descurcam" noi cumva sa le dam. Nu stiu de unde si mi-e groaza!!!
Dar in situatia ta nu este nici un fel de dubiu: trebuie dezobisnuiti si invatati ca si "afara" banii se cistiga cu munca multa, nu pica din cer.

Va pup, numai bine!

@+...
Otilia & La Adelita (8 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cam spune:

Mda... tare delicat subiectul, dar de ce nu ii sugerezi dragului de cumnat sa emigreze si el sa vada cum se munceste pentru bani in alta tara? In ceea ce priveste socrii, aici e problema cea mare, sotul va spune intotdeauna ca e normal sa-si ajute parintii. Noi le trimiteam la parinti si socrii sume egale de bani ca sa evitam orice fel de discutii, iar la restul rudelor cate o mica atentie cand veneam prin tara. Bineinteles ca discutii au fost, dar nici noua nu ne da nimeni pe de gratis nimic in Canada.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmine spune:

Eheeeeeeeeei, parca ma vad pe mine acum vreo 2 ani. Ex-husband avea in romania parintzi pensionari, de, n-o sa credetzi, 51-52 de ani, ambii ieshitzi la pensie din cadrul armatei, shi un frate, care daca nu a intrat la medicina, a fost dat la fizica-chimie, ca doar tre sa faca facultate baiatu.
Ex, impartzea absolut totul cu ei, am uita numarul mashinilor care au luat de aici drumul Timishorii, sa nu mai vorbim de unelte electrice, televizoare, mobila etc. etc.
La fiecare vizita cadouri, alimente: ulei, margarina, zahar, cafea ...
Atita margarina, ca ´statea ani de zile, shi la o vizita ulterioara eu o luam shi o aruncam ca era mucegaita, shi expirata.
Toate astea din `94-2001, pana mi-a ajuns.
Nu te lasa, ca nici tzie nu-tzi face nimeni nici un cadou, absolut tot ce ai, tzi-ai facut prin munca ta, sa mai munceasca shi neamurile, ca doar nu sunt bolnavi.

Corinna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andapanda spune:

Ce sa zic, eu sint adepta vechiului principiu "mai bine inveti omul sa pescuiasca decit sa-i dai un peste pentru cina in fiecare zi" dar trebuie sa recunosc ca sint multe ocaziile in care mi-am dat cu stingul in dreptul si n-am respectat principiul asta. Poate gasiti vreo solutie sa schimbati mai intii semnificatia banilor -din "cadou" in "imprumut" sau "investitie" (in vreo afacere comuna)si poate in discutiile uzuale sa gasesti prilejuri sa dai exemple de prieteni aflati in situatii similare - si care evident NU cadorisesc cu cash in stinga si-n dreapta ci ajuta in situatii speciale si NU la presiunile altora...nu stiu...sa incerci sa schimbi putin cite putin mentalitatea. Desi e adevarat ca mai greu dezbari omul de narav...:-) Evident ca pentru asta trebuie sa "lucrezi" in echipa cu sotul tau. Daca el da bani familiei lui impotriva a ceea ce tu incerci sa-i spui, atunci ai o problema cu el, nu cu familia lui care accepta banii.
succes! panda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Dc. tocmai v-atzi luat casa (Felicitari!!) si va veni si bb, cred eu si sper ca singur nu le va mai da bani alor lui pentru ca a plati un mortgage nu e de colo, la casa sunt chelutieli f. mari. Venirea bb-ului va fi pe deasupra, asha ca singur nu va mai putea face fatza si aceasta problema se va sfarsi sau se va diminua simtzitor. Cred ca poate ai lui se vor supara, pentru ca nu pot crede ca cineva din America "nu are bani" ci cred ca e doar zgarcit sau rauvoitor. Ar trebui sa incerce sa emigreze ca sa vada cum e. Desigur ca noi nu suntem intr-o situatzie comparabila, adica nu avem servicii adevarate, doar doua burse de doctoranzi si nu putem inca visa la casa, dar din putzinul pe care il aveam tot mai trimiteam cate ceva in Romania, de Pasti, Craciun si zile de nastere, desi niciunii dintre parintzi nu au cerut niciodata si cel putzin ai mei nu aveau nevoie, dar ne facea noua placere. Iata ca dupa venirea lui bb nu am mai putut trimite absolut nimic, ca n-a mai fost de unde. Cred ca asha va fi si in cazul sotzului tau, pur si simplu nu va mai avea de unde.
Aaa! Si zicea cineva ca noi nu pupam slaninutza in America, plus alte bunatatzi ca in Ro. Asha e in unele cazuri, dar se gaseste la magazinele rusesti cam tot ce vrei,inclusiv slaninutza, desi la pretzuri cam piparate. In supermarketuri nu, bineantzeles.
Sanatate, nastere ushoara si bb frumos si sanatos!

Ruxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Ideea Otiliei e f buna: cheltuie tu toti banii pt voi si pt copilul vostru si apoi ... de unde? Ca dupa ce ai sa platesti ratele la casa si masina si ai sa mai iei si tot ce e nevoie pt bebe nu cred ca ai sa mai ai sa arunci in stanga si in dreapta cu sutele de $. Si daca ai sa ai, bravo voua, ati lasat tot ce va e drag si ati plecat la mama naibii, ati muncit luind-o de la zero si meritati fiecare cent. De fapt motivele tu le stii, acuma tb sa-l faci si pe sotiorul tau sa le vada. Ia-ti tot ce vrei/poftesti, cumpara mobila pt bb, hainute si tot ce ai nevoie: carucior, scaunele( de masina, de leganat, de oricare) ca si astea sunt scumpe de mori peste tot, jucarii etc. Si daca n-o sa mai aiba "balta peste"... nu e si gata. Stateam la indoiala ce sa la iau la ai nostri cand om merge de Paste da' acuma stiu: cosulete cu dulciuri, iepurasi si alte prostioare, ca n-am chef sa ma leg la cap fara sa ma doara.
Si inca ceva: felicitari pt casuta!!!! va invidiez sincer (si constructiv, zic eu), aici ca sa-ti iei o casa iti trebuie min. 25% avans si chiar si asa tb sa ai 2 salarii mari in casa, ca sa poti plati rata lunara. Da' uite cand mai aud pe cate cineva zic ca totusi, se poate, cine stie... poate odata...
Revenind la subiect: nu mi se pare corect sa dai bani, poate pentru parintii nostri ca ei ne-au crescut si s-au chinuit cu noi pe vremea "raposatului" sa ne asigure un trai cat de cat bun, dar cumnati, frati si mai ales de genul asta care au cu ce trai si nu stiu sa aprecieze....nu. Eu inteleg sa faci o bucurie de ziua cuiva, sa dai acolo unde nu e o bucata de paine pe masa, dar sa arunci cu ei in vant...
Iti trebuie multa rabdare si diplomatie... cu rabdarea va fi mai greu mai ales dupa ce vine bb-le. Dar atunci poate va reveni si sotul tau la sentimente mai bune referitoare la cine e familia lui adevarata.
Sarcina usoara!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Cred ca Ruxi are dreptate, un bb in viitorul apropiat ar inclina "balanta" financiara, atunci si-ar da seama ca prioritatile s-au schimbat si ca familia lui (adica tu & bb-ii) are intiietate. Nu discuta treaba asta cu el, ca o sa devina suspicios, lasa lucrurile sa mearga normal, va veni si momentul potrivit pt.asta. Si cred ca se va schimba radical in relatiile cu ai lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

Plus ca, nu uita, or sa va trebuiasca bani pentru day-care, gradi mai cu mot, poate scoala privata, de ce nu?, plus ca chiar poti sa incepi un cont de pe acuma pentru facultatea lu'cupilu. Ca am impresia ca sinteti oameni tare chibzuiti daca reusiti sa break even cu atitea cheltuieli dintr-o singura leafa. Si daca nu merge cu aluzii fine, incearca si sa i-o spui p-aia dreapta, ca tu si cu bb sinteti prioritatea lui principala. (Unul din criteriile babesti chinezesti sau de aiurea in stabilirea sexului copilului e ca tatal "imprumuta" din simptomele mamicii daca bb e baiat, asa ca ce sa zic, o fi si bb tau baietel si taticu e un pic confuz si daca nu e responsabil 100% din timp, poate trebuie ajutat/reamintit etc)
Succes, eu iti tin pumnii si tine-ne la curent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eapopescu spune:

Mai, Iuliana, mie nu mi se pare deloc normal sa le tot dati bani alor lui. N-are sens sa te-mpusti! Nu poti sa-i impusti pe-ai lui?! Ia-ti si tu parfumuri, bijuterii, diverse lucruri care nu-ti trebuie! Cumpara mobilier scump pentru camera copilului si diverse lucrusoare de firma, ca doar merita, e copilul vostru! Ca doar n-o sa le dati unora sa-si ia scaun ergonomic sa-si odihneasca "regescul" dos! Eu zic sa pui lucrurile la punct! Si daca nu vrea sa priceapa domnu' sot, sa ramana atunci cu-ai lui sa-i creasca! Te descurci tu cumva, fii sigura! Dar poate ca se va mai schimba situatia dupa ce apare copilul. E fetita? Baietel? Ca banuiesc ca si aici vor fi discutii!
A, sa stii ca eu aplic o regula, cat dam intr-o parte dam si in cealalta, cu mici exceptii. Au nevoie sau n-au, da-le si alor tai la fel! Si fa-le si lor credit card! Cum adica, pentru unii seaca balta si la altii sar pestii pe-afara?!

Mergi la inceput