Catina
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/BLUE_sp_ANGEL/BLUE_sp_ANGEL.jpg)
Stie cineva cum se face siropul de catina ? am cumparat vreo 2 kg si nu stiu cum sa le conserv ...astfel incat sa-i pot da si bebelusului meu de 1an ...
sau ce altceva pot face cu ele ..
multumesc
Simona si Luca
http://photos.yahoo.com/ionel_dinu
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
acris spune:
Dar de ce nu cumperi gata preparat?? se gaseste sirop de catina si propolis la toate farmaciile naturiste, plafar....si costa in jur de 50.000 lei vechi.
Cristina & Amalia (20.04.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47936" target="_blank"> Povestea nasterii
Poze Amalia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
denizel spune:
Simona, daca vrei sa i le dai bebelusului, eu cred ca cel mai bine ar fi sa le pui in pungute la congelator. In felul asta, scoti de cite ori ai nevoie si amesteci cu miere, fara sa modifici prin preparare termica proprietatile excelente ale catinei.
Daca te hotarasti pina la urma sa faci sirop pt. bb, avind in vedere ca ai doar 2 kg., foloseste la fierbere zahar brun - e mai scump, dar nu se compara cu zaharul alb.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
nematics spune:
le pui in borcanele in frigider, un strat de catina de 2 cm si unul de zahar, cit sa le acopere, samd pina se umple borcanul, ultimul fiind de zahar; dupa citeva luni isi lasa sirop stind asa in frigider (nu in congelator) si-si pastreaza si vitaminele. Nu stiu cum ar merge cu miere in loc de zahar.
Se poate face si vin de catina, un excelent tonic, din boabe si miere, ad facut odata de demult dar nu mai stiu reteta; sigur se gaseste pe web pe undeva.
In unele zone ale tarii se prepara o pasta compacta din fructe zdrobite, cu ceva zahar - insa pe cit e de miraculoasa ca proprietati terapeutice, pe-atit e de oribila la gust!
thalia spune:
Le faci pulbere cu masina de macinat cafea . Iei un borcan cu miere si apoi le amesteci cu mierea. Lasi la macerat cateva zile . In fiecare zi, fiecare membru de familie se va bucura de o lingurita de vitamine.
Asa procedez si eu. Mai ales ca vine frigul si trebuie sa ne intarim imunitatea.
Sanatate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maria_alexia/maria_alexia.jpg)
maria_alexia spune:
Thalia, tu spui despre catina uscata, nu?
Din fructele proaspete, eu fac suc/sirop: trec fructele prin storcator si amestec cu miere, in cantitati egale. Se pastreaza la frigider 2-3 saptamani.
thalia spune:
Da, vorbeam despre fructele uscate .Asa fac eu fiindca nu am proaspete . Virtutile sunt deosebite in amndoua cazurile.
V. Erica spune:
Catina se trece prin masina de tocat/blender, se trece apoi printr-o sita -va rezulta sucul si pulpa fructului. La 1 kg compozitie rezultata se pune 1 kg miere albine sau 1.5 kg sirop din zahar brun (se face sirop pe foc pt a usura incorporarea: 100 ml apa la 1 kg zahar; siropul obtinut se raceste) si se amesteca sirop+suc. Se pune in sticle inchise la culoare, la rece, daca e tinut la temp. camerei sau la cald siropul va fermenta si nu va mai avea aceleasi calitati si nici gust. Se poate consuma dim. pe stomacul gol 1-2 lingurite, sau simplu -ca sirop- cu apa minerala. Resturile ramase se pot usca si apoi date prin rasnita de cafea si utilizate la ceai.
Eu i-am dat iarna trecuta lui Eric o schema pe baza de catina si n-a facut decat 2 raceli usoare.
Am de gand sa fac si eu siropul (consider ca-i mai sigur ce-si face omu` cu mana lui), dar o sa pun si la conge. cateva `doze`.
Sa fiti sanatosi si cu pohta de viatza!
Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)
bebe2004 spune:
Eu am intrebat la plafar daca pot sa-i dau baiatului meu, dar mi s-a spus ca nu e pt copii asa de mici de 1 an juma. Voi ce stiti despre asta?
Andreea, mami lui Alexandru (26 apr 2004) noi
V. Erica spune:
Nu stiu daca m-am exprimat prea clar ref. la sirop.
Deci, reformulez:
1.5 kg zahar brun se fierbe cu 150 ml. apa (pt 1 kg. pulpa catina).
Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/BLUE_sp_ANGEL/BLUE_sp_ANGEL.jpg)
BLUE ANGEL spune:
multumesc mult pentru raspunsuri ..
pana la urma le-am pus in borcan , cu miere si le-am bagat la frigider ...dar vom manca numai noi asa ..pentru bb voi incerca sa fac sirop dupa reteta data de voi !!!
mii de multumiri
Simona si Luca
http://photos.yahoo.com/ionel_dinu