Algele marine - cum le gatim

Algele marine - cum le gatim | Autor: V. Erica

Link direct la acest mesaj

In urma cu 1 an, un medic mi-a recomandat sa gatesc alge marine pt multitudinea de beneficii aduse sanatatii. Am cumparat alge, le-am pregatit cum m-am priceput si nu mi-au placut. Am cautat pe net retete si n-am gasit nimic. Poate stie cineva...
Uite ce-am mai gasit, poate fac si pe altii curiosi...

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Alge marine uscate sau suplimente nutritive cu extract de alge marine... Foarte putini dintre noi stiu ca algele marine uscate se gasesc si in unele supermarketuri si ca ele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra. Cele mai utilizate sunt algele de apa sarata. Sunt sarace in grasimi, dar bogate in saruri minerale (potasiu, iod, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor), fibre alimentare (alginati, laminarina, fukoidan), vitamine (A, B, C, E), aminoacizi si proteine. Toate foarte usor asimilate de catre organismul uman.

Elimina toxinele
Dintre algele marine, mai valoroase sunt cele brune. "Algele marine brune, din zonele nepoluate, contin substante extrem de valoroase pentru organismul uman. Mineralele, vitaminele continute de alge fac din ele unul dintre alimentele cu proprietati antioxidante deosebite, recomandate pentru scaderea colesterolului si pentru eliminarea din organism a metalelor grele si a toxinelor care provin din fumatul activ sau pasiv", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Alginatii, fibre alimentare care se gasesc in algele brune, sunt utilizati in industria alimentara ca aditivi naturali in diferite produse. Alginatii au capacitatea de a absorbi din organism metalele grele, substantele toxice (plumb, mercur, pesticide, micotoxine etc.). Dupa ce isi indeplinesc misiunea de detoxifiere, organismul elimina alginatii impreuna cu toxinele.

Algele marine sunt incluse si in regimurile de slabit. Ele induc senzatia de satietate foarte rapid, in vreme ce aportul caloric este scazut. De aceea, consumul de alge marine este o modalitate de a slabi sanatos, contribuind la diminuarea tesutului adipos si la cresterea fermitatii si a elasticitatii pielii. In Orient, acolo unde sunt cei mai mari consumatori de alge marine, cazurile de obezitate sunt foarte rare. Algele sunt recomandate pentru stimularea functiilor hepatice, pentru tratamentul afectiunilor glandei tiroide, al nodulilor limfatici si afectiunilor pielii, parului sau unghiilor. "Alga bruna Laminaria este recomandata pentru proprietatile sale anticoagulante si pentru combaterea tulburarilor hormonale. De asemenea, rezultate foarte bune se obtin si in cazul hipertensiunii, anemiei, tulburarilor de deglutitie, afectiunilor prostatei, prevenirii cancerului si osteoporozei, precum si diminuarii efectelor devastatoare ale fumatului activ si pasiv. Laminaria este folosita in prepararea mancarurilor de legume (supe, salate), imbunatatind gustul acestora", arata prof. dr. Mencinicopschi.

Previne cancerul
Algele marine previn afectiunile cardiovasculare, renale, oculare, pulmonare si imbatranirea prematura. In acelasi timp, fibrele alimentare continute de acestea impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine, reducand riscul de ateroscleroza si de infarct miocardic. Algele marine crude reprezinta un scut impotriva cancerului. Cercetatorii japonezi au descoperit o incidenta scazuta a cancerului in insula Okinawa. Dupa studierea obiceiurilor alimentare ale acestei populatii s-a stabilit o corelatie intre numarul mic de cancere si consumul de alge brune crude. In compozitia acestora se gaseste o polizaharida (fukoidanul) care distruge celulele canceroase. Daca insa algele sunt fierte, aceasta substanta este distrusa.

SFATUL MEDICULUI

"Suplimentele nutritive pe baza de alge marine sunt prescrise persoanelor care traverseaza perioade deosebite: in cazul sportivilor, persoanelor surmenate, cu lipsa de calciu, magneziu si iod.
Algele marine brune contribuie la restabilirea echilibrului lichidelor in organism, dupa efort fizic prelungit in conditii de temperaturi foarte ridicate.
Nutrientii din algele marine blocheaza substantele radioactive, componentele cancerigene vehiculate prin fumul de tigara, apoi le elimina din organismul fumatorilor activi si pasivi.
Din cele peste 150 de substante chimice care se regasesc in tigara, 30 sunt cancerigene. Astfel, consumatorii de alge marine sunt mai protejati impotriva bolilor cauzate de fumat", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

IODUL. In algele marine brune se gaseste iod intr-o forma foarte usor asimilabila. Motiv pentru care sunt indicate in profilaxia gusei (cresterea in volum a tiroidei) si hipotiroidiei (activitate redusa a tiroidei). Algele pot fi mancate fie crude, uscate, fie sub forma de suplimente nutritive.
Atentie, suplimentele sunt contraindicate persoanelor cu intoleranta la iod, celor care sufera de hipertiroidie, cancer tiroidian, pielonefrita cronica acutizata sau de sindroame de malabsorbtie!

CELULITA. Femeile care mananca alge marine sunt ferite de celulita. Treptat, pielea cu aspect de coaja de portocala isi recapata netezimea. Algele ajuta la refacerea elasticitatii pielii dupa dietele de slabit, la restabilirea tonusului glandelor mamare si a abdomenului. Componentele active ale algelor marine normalizeaza metabolismul la nivel celular, stimuleaza microcirculatia, imbunatatesc tonusul muscular.


Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns april spune:

or fi ele bune la sanatate dar nu ma indur sa le mananc....
poate are cineva o reteta care sa le faca sa para cu totul altceva, iar eu sa nu stiu ce mananc.
altfel...

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

quote:
Originally posted by april

or fi ele bune la sanatate dar nu ma indur sa le mananc....
poate are cineva o reteta care sa le faca sa para cu totul altceva, iar eu sa nu stiu ce mananc.
altfel...

poze




Asta nadajduiesc si eu... Poate fetele care traiesc in Asia...

Dana, Eric (27.01.2002) si Ruxi (10.01.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Se gaseste o salata de peste cu alge marine, imi plac la gust, si am mancat o salata de la un restaurant chinezesc.

Eu am acumparat acasa o punga, pt continutul bogat in iod si dupa cateva luni le-am aruncat!

Da acu parca as incerca sa le fierb.

Mergi la inceput