V-a recomandat doctorul exudat?

V-a recomandat doctorul exudat? | Autor: CristinaT

Link direct la acest mesaj

Imi pare rau ca va bat a cap cu chetia asta, dar nu mai inteleg nimic. In cartile mele si pe internet am gasit ca dupa faringita se da automat sa faci si alte analize. Eu n-am stiut lucrul asta. Am tratat faringita ca pe ceva destul de banal si nici macar nu m-am obosit sa caut ceva despre ea.
Pentru ca azi avem programare la doctor, va rog, daca puteti raspundeti-mi vi s-a spus vi s-a dat sau nu trimitere pentru exudat sau analize de sange?

3 ani !!! pe 14 februarie

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Cand eram copil am facut de-a exudate dintr-astea de mi s-a acrit. Primul lucru cand mi se vedea gatul rosu era sa-mi bage acel feleshtoc oribil pentru a fi dus apoi la analize. Nici nu apuca maica-mea sa ceara asa ceva. Era rutina. De aia m-am intrebat ce s-a intamplat intre timp.
Eu am plecat din tara cand Matei avea un an, si nu am avut ocazia sa constat daca s-a renuntat la aceasta "practica". Poate da, din comoditate sau lipsa de reactivi, adica de bani... nu stiu.
In Jap. in orice caz se pare ca nu-i duce capul pe toti medicii sa faca asta, din moment ce doar la inspiratia mea de a cere un exudat s-a descoperit ca Matei avea o angina streptococica... Nu stiu ce sa zic, dar dupa mine nu parintele trebuie sa ceara asta, ci medicul trebuie sa aiba in vedere ca o faringita poate fi cauzata si de altceva decat de virusi... Pe baza exudatului se prescriu si antibioticele, daca e cazul.
Nu e cazut sa iti faci tu acum procese de constiinta. Nu e vina ta, ci a medicului care nu pot sa imi explic cum a putut sa scape din vedere asa ceva!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelam spune:

Cristina, draga mea, in primul rand vreau sa-ti spun ca imi pare tare rau sa aud prin ce ai trecut cu Ioana. Sper din tot sufletul sa fie bine cat mai repede.
Asa cum am raspuns si in celalalt subiect postat de tine, mie, NICIODATA, nu mi-a dat medicul sa-i fac analize de sange sau exudat cand a fost vorba de faringite sau mai stiu eu ce raceli de sezon.
Singura data cand i-am facut analizele de sange, anul asta, a fost pentru ca am insistat eu, ca mi se parea ca nu are pofta de mancare si m-am gandit sa nu fie anemic. Deci cu totul alt motiv, nicidecum pentru rosu in gat sau faringita. Si vreau sa-ti spun ca-i un medic foarte bun.
Si n-am prea auzit nici pe la alte mamici pe care le cunosc.
Asa ca nu stiu ce sa-ti spun ...poate numai in anumite cazuri sa de-a trimitere la analize si exudat. Mai ales ca am inteles ca acest streptococ iese doar la analiza ASLO, care se face destul de rar la copii. Eu am vrut sa-i fac lui Andrei pe la 3 ani toate analizele si medicul mi-a zis ca nu se fac toate analizele odata, ci de la cele mai simple pana la cele mai complicate in functie de cum iese rezultatul si ca ASLO se face doar in ultima etapa.

(5 anisori)

Mergi la inceput

La amigdalite/faringite rutina este urmatoarea (cititi in carti sau dati un search pe net): se ia exudatul si pana la rezultat (aici e pe loc) se da (eventual) un antibiotic cu spectru larg,in eventualitatea ca infectia e de natura bacteriana. Un exudat facut dupa numai o priza de antibiotica are toate sansele sa iasa negativ... Oricum, exudatul e primul pas in a decide natura infectiei, dupa aia urmeaza eventual testele de sange.
Repet, am avut aceasta problema cu copilul meu acum 2 luni si stiu ca medicii de aici nu au procedat cum trebuie... Si m-am interesat care e procedura standard.

Parerea mea e insa ca doctorul trebuie sa stie sau sa isi dea seama daca e vorba de o viroza sau de o infectie bacteriana!

Eu trag concluzia ca medicii romani nu isi fac cum trebuie meseria. Nu e admisibil ca cineva sa pateasca ce a patit Cristina, care a spus ca a avut o incredere oarba in medicul ei. Da, intr-un medic trebuie sa ai incredere, dar vad ca teoria e una, iar realitatea (trista) e alta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bia spune:

Noua ne-a fost recomandat exudat faringian de mai multe ori,dupa repetate raceli cu rosu in gat si nas care curgea fara sa se mai opreasca;noi avem doi medici care o vad pe Bianca,dar doar unul din ei are ca practica exudatul ca analiza curenta.Ideal ar fi ca sa nu i-a copilul nici un antibiotic pana nu se face un exudat,dar in practica nu se poate aplica intotdeauna,deoarece se intarzie inceperea tratamentului.Asta ar insemna ca atunci cand fiica-mea avea 40 de grade,iar ea facea des temperatura mare,sa merg sa-i fac exudatul,sa astept rezultatul,sa merg cu el la medic,iar abia dupa aceea sa-i fac tratamentul;ori noi nu puteam sa mai asteptam atat,caci trebuia inceput urgent un tratament,dar...dupa ce se facea bine,lasam un timp sa treaca,cca 2 saptamani,apoi faceam exudatul.In felul acesta excludeam ca si cauza un streptococ sau stafilococ.Noua nu ne-a iesit niciodata nimic,deci toate au fost viroze,gripe.Analize de sange nu ne-au fost indicate in cazul racelilor.Ce sa-ti spun,asta e practica la noi,tu nu trebuie sa te invinovatesti,insa e bine sa comunici cu medicul si ceri tu ce el a omis.Caci se intampla,din nefericire.

Mergi la inceput

Problema e ca, in cazul unei infectii streptococice, tratamentul cu antibiotic trebuie aplicat IMEDIAT si dureaza ZECE ZILE! Iar infectia are semnele ei tipice, e apoape imposibil ca unui medic sa nu ii dea de banuit!
Ceea ce vad eu e comoditatea medicilor, ca sa nu zic lipsa de cunostinte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelam spune:

Tu ai dreptate bia dar daca nu stii intotdeauna ce trebuie sa-i ceri medicului?
Ca daca am sti nu am mai avea nevoie de ei.
O sa ajugem ca in filmul ala, cu baietelul bolnav de o boala rara, cand parintii au inceput sa citeasca tot ce gaseau despre acea boala ca sa il poata salva pentru ca nimeni nu-i mai dadea nici o sansa.
Asa si noi ...trebuie sa ne documentam noi ca medici....
Problema e ca nu toata lumea are acces la mijloace de informare.
Hai ca noi mai dam un search pe internet si mai aflam una alta despre un anume virus, boala sau medicament dar cine nu are posibilitate?
Nu-i ramane decat sa aiba incredere oarba in medic.

(5 anisori)

Mergi la inceput

Pai da, fetelor, asta-i problema care ma doare si pe mine!
Si ce e mai grav e ca nici nu e nevoie sa cauti prea mult (informatiile despre streptococi se gasesc si in certile pentru ingrijirea copiilor, scrise de medici, nu de diletanti) ca sa vezi ca doctorii in care ar trebui sa ai incredere nu isi fac cum trebuie meseria. E revoltator. Si intr-adevar, ce le ramane de facut majoritatii oamenilor? Sa accepte "eroarea" medicala (si includ aici nesimtirea, nepasarea, nestiinta, comoditatea, scaparile din diverse cauze) cu resemnare mioritica? Pai ne intoarcem la leacurile babesti si la vrajitoare?

Eu as vrea sa spun inca o data: doctorul trebuie sa recomande exudat, nu sa fie asta o inspiratie a parintilor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bia spune:

Eu cred ca mi-am gresit cariera,caci de cand o am pe Bianca,citesc si ma informez cat se poate despre boli si tratamente;adevarul e ca nu sunt genul de pacient care sa mearga la medic,sa stea cuminte,sa asculte ....eu cer totdeauna lamuriri suplimentare,pun milioane de intrebari.Unor medici nu prea le place sa fie intervievati,insa eu am cautat sa gasesc persoane cu care sa pot discuta deschis,sa-mi explice de ce si cum.Stiu ca nu e de datoria noastra sa spunem medicului ce are de facut,dar ...ne adaptam la realitatile inconjuratoare.Sunt multe de spus pe tema asta,ideea este ca nu putem face prea multe ca sa schimbam ceva,macar sa incercam sa ne ajutam prin noi.

Mergi la inceput