Pensie alimentara

Pensie alimentara | Autor: anaelle

Link direct la acest mesaj

Buna ziua si bine v-am gasit.
Sunt mamica unei adorabile fetite de 5 ani si 7 luni si in urma separarii de "nenea tata" am ramas singure. Fetita este recunoscuta de tatal ei, ii poarta numele, dar pana la aceasta varsta nu a contribuit cu nimic la intretinerea ei. Adevarul e ca pana acum, cand Teo s-a imbolnavit nici nu am avut pretentii, dar acum m-am decis sa inaintez in tribunal formalitatile pentru pensia alimentara care de fapt e dreptul copilului. Poate cineva sa-mi spuna ce formalitati trebuie intocmite si ce costuri presupune aceasta actiune?
Uitam, nenea tata mai are 3 copii, cine imi garanteaza mie ca copilul meu va primi acesti bani atata vreme cat el este administratorul propriei afaceri?
Hai va rog parinti care va cresteti copii singuri si va confruntati cu aceeasi problema dati-mi si mie un sfat...
Mersi anticipat

Mara

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AllyMcBeal spune:

Va trebui sa faci la judecatoria de domiciliu (al tau) o actiune in numele fetitei prin care soliciti instantei sa dea o hotarare prin care sa-l oblige la plata unei pensii de intretinere in favoarea fetitei,in cuantum procentual din veniturile pe care le realizeaza (asta pentru a nu fi tu nevoita sa faci alte actiuni de majorarea pensiei,in caz ca i se modifica veniturile) - incepand cu data introducerii cererii pana la majoratul fetei/la terminarea studiilor.
Pensia se stabileste la la 1/2 din veniturile lui pentru toti copiii minori aflati in intretinerea sa.Deci pentru fetita ar veni 1/8.Se mai ia in considerare varsta copiilor,apreciindu-se ca la varste diferite sunt nevoi diferite.
Pentru a face dovada veniturilor lui poti folosi orice mijloc de proba scris,poti ruga instanta sa faca adresa la Registrul Comertului sau la finante pentru a se comunica bilantul contabil al firmei - daca nu reusesti tu sa faci rost sau daca el refuza sa-l depuna (sau crezi ca ar scrie date micsorate).
In caz contrar,instanta il poate obliga la pensie in functie de venitul minim pe economie.
Mai exista varianta ca,daca el se prezinta in instanta,sa spuna ca ofera o anumita suma,care - daca esti multumita - se consemneaza in hotarare si-l obliga la acea suma.
In ce priveste executarea hotararii,daca nu plateste doua luni,ai posibilitatea ssa formulezi plangerre penal la parchet,pentru abandon de familie si atunci sa vezi cu ce rapiditate primesti banii,chiar si retroactiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaelle spune:

Multumesc mult pentru informatii.
Sper sa reusesc sa rezolv si aceasta problema in cursul acestei luni.
Sanatate si numai bine.

Mergi la inceput