Retete de post
Raspunsuri - Pagina 6
osna spune:
pilaf de orez cu ciuperci.
in putin ulei se inabusa o ceapa tocata, un morcov si un pastirnac rase si se pune apoi o cutie de ciuperci scurse si taiate marunt.se mai adauga patrunjel si marar verde.se amesteca uneori si se dinstuiesc cam 10 min.separat se inabusa tot in putin ulei o ceasca de ceai cu orez.se pune peste ciuperci.turnam desupra 2 cani si jumatate de apa, sare,piper, vegeta si punem la cuptor ( cam 45-50min la cuptorul meu electric la 160grade)
osna spune:
bAly:
Vinete la cuptor
Ingrediente: 3-4 vinete, 6 ardei grasi, 600 g rosii, 1 ceapa, 6 catei usturoi, 100 ml ulei, marar si patrunjel verde, sare.
Preparare: coaceti vinetele si ardeii ca pentru salata. Curatati vinetele, scurgeti-le de zeama. Intr-o cratita puneti jumatae din vinete, rupte fisii,apoi jumatate de ardei copti rupti la fel, un rand de rosii taiate fin, verdeturi. Repeteti intocmai. Ceapa taiata marunt caliti-o in ulei, adaugati usturoiul taiat si turnati acest amestec pe toata suprafata preparatului. Dati la cuptor pt 20 min.
Tocanita de fasole boabe cu masline
Ingrediente: 500 g fasole boabe fierte, 4 cepe, 200 g masline, cimbru, sare, boia, ulei, bulion.
Preparare: ceapa se taie marunt, se caleste cu sare si cu ulei, se adauga boiaua si bulionul si se fierbe cu putina zeama din fasole pina se inmoaie. Se adauga sarea, cimbrul si maslinele. Se amesteca cu fasolea fiarta, se pun condimente si se da la cuptor10-15 min. Cand se serveste se presara frunze tocate de telina, patrunjel sau alta verdeata de sezon.
osna spune:
maioneza de post:
otilia:
MAIONEZA DE POST
se pun la fiert impreuna, in apa putina, o telina mare curatata si taiata felii subtiri si doi cartofi curatati si taiati bucati, cu sare si condimente. dupa ce au fiert bine se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. se pun la mixer si se fac pasta. se adauga ulei si se amesteca din nou. iese o maioneza delicioasa.
Eu as mai adauga ca se pune si mustar si zeama de lamβie...
claudia a
o punga de pufuletzi, se moaie cu o cescuta de apa (pana se face ca o budinca racita si inchegata), se pune ulei si se amesteca cu mixerul....la final poti adauga mustar....
veronicai
Maioneza de fasole
Ingredinte:
o ceasca de fasole, o ceasca de ulei, zeama de la o lamiie, sare, piper
Mod de preparare
Fasolea foarte bine fiarta se zdrobeste cu lingura de lemn si se trece prin sita. Apoi se adauga putin cite putin uleiul si zeama de lamiie. Se pune apoi sare si piper, dupa gust.
osna spune:
mamamariana
Aceasta reteta e special pentru post ,cind vrei sa o faci de frupt , mai adaugi un ou ,o lingura de smintina , la aluat . Iar la compozitie , cum se spune crema , poti pune carne , piept pasare dat prin masina ,cascaval dat prin razatoare , mere, brinza sau varza, pus pe prima foaie , dupa aia pui unplutura si deasupra dai cascaval prin razatoare , si apoi a doua foaie . Pentru aluat 1 cana cu apa , drojdie cit o nuca mai mare , si 7linguri cu ulei , sare o ligurita nu prea plina . Le pui intrun lighean , si faci aluatul , nu prea tare , sa-l poti lucra , Separat intr-o tigaita ,sau olita pui 250 g margarina la topit dupa ce sa topit bine , peste ea pui cam 200 g faina , si se face ca o mamaliguta molcuta . Aluatul il intinzi ca , pentru cozonac , si deasupra pui margarina din olita . O rulezi ca si pe cozonac o tai in doua , si o dai la rece 20 minute . Cit sta la rece el va creste . Dupa aia il impaturesti de doua ori ,iar atreia oara il pui in tava . Aluatul e minunat daca tava e mai mica poti face de doua ori . Eu cu aluatul asta fac tava mea de la aragaz e destul de mare,
Merele se dau pe razatoare, se amesteca cu zahar, scortisoara si ce mai vreti voi.
Din aluat, luati jumatate, faceti o foaie cu sucitorul si o puneti in tava, apoi urmeaza merele si la sfarsit cea de-a doua foaie.
Dupa ce s-a copt, pudrati-o cu zahar vanilat. E bestiala!!!
osna spune:
marianar
Sarmale de post cu ciuperci
- un kg de ciuperci
- o ceasca de orez
- doua cepe
- o varza acra
- 250g bulion
- o legatura de marar
- ulei, sare, piper
Ciupercile si ceapa se toaca marunt si se calesc in ulei. Se adauga orezul, putina apa, daca este nevoie si mararul tocat fin. Se condimenteaza si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce scade zeama. Foile de varza se umplu cu compozitia deja preparata. Se asaza sarmalele intr-un vas si se pun la fiert. Spre final se adauga bulionul si se introduc la cuptor 20 min.
Pofta buna!
osna spune:
marianar
Ciuperci cu praz
Ingrediente:
- 800g ciuperci
- 800g praz subtire
- 300g rosii
- 300ml suc de rosii
- o legatura de patrunjel
- o legatura de marar
- ulei, sare, piper
Se curata ciupercile, se spala bine, se taie felii si se inabusa in ulei. Prazul se taie in bucati de 2 cm lungime si se caleste in ulei. Se pune apoi prazul peste ciuperci, se condimenteaza si se adauga sucul de rosii si rosiile decojite si taiate in sase. Se lasa sa fiarba 30 min. Cand este aproape gata se adauga verdeata tocata fin.
osna spune:
ariadne
ardei umpluti cu ciuperci:
6 ardei de marime potrivita, 500-600gr.ciuperci(proaspete sau la doza),un morcov, 3-4 rosii mai mari, 50 gr.orez, 40gr.unt, o ceapa(praz), patrunjel verde, sare, piper, 200 ml.suc rosii.
se taie cate un capac la fiecare ardei si se curata de seminte.
din rosii se taie capacele pt.ardei .
morcovul dat pe razatoare si orezul se fierb cca.5min.
ciupercile si ceapa se taie cubulete mici , se calesc in 20 gr.unt impreuna cu orezul si morcovul( scurse bine de apa) cca.5min., se adauga sarea si piperul.
se umple ardeii cu compozitia de mai sus si se pun capacele de rosii.
se tapeteaza un vas care merge la cuptor cu restul de unt, se pun ardeii in picioare si deasupra sucul de rosii.
se lasa la cuptor cca.40 min.
se servesc cu patrunjel verde tocat fin( eventual smantana sau iaurt).
osna spune:
ireland
Orez cu sos de masline
Ingrediente:
500 g orez
2-3 lingurite de vegeta
50 ml ulei + 2 linguri de ulei
2 cepe mari
o legatura de patrunjel
o legatura de marar
condimente (oregano, maghiran, enibahar macinat, piper macinat, nucsoara)
500 g masline (negre sau verzi)
o jumatate de lamaie
o lingura de bulion
o foaie de dafin
Una dintre cepe se curata, se spala, apoi se toaca fin si se caleste putin in 50 ml ulei, impreuna cu vegeta si cu condimentele. Se adauga apoi orezulspalat si ales si putina apa. Se lasa la foc mic circa
o jumatate de ora,astfel incat orezul sa se inmoaie. Intre timp, se prepara sosul de masline.Fiecare maslina se inteapa in mai multe locuri cu furculita. Se toaca cea de-a doua ceapa, se caleste in restul de ulei, apoi se adauga maslinele si apa, astfel incat sa fie acoperite. Se lasa sa fiarba circa 20 de minute. Pe la jumatatea fierberii, se adauga jumatatea de lamaie taiata in felii si putinpiper
macinat. Spre sfarsit, se pune foaia de dafin si bulionul dizolvat infoarte putina apa rece. Se mai lasa sa dea un clocot si se ia sosul de pefoc. Cand orezul este fiert, se ia vasul de pe foc si se adauga
verdeata spalata si tocata. Se serveste cu sos turnat deasupra.
osna spune:
adda
Negresa de post
Ingrediente: 8 linguri zahar, 4 linguri cacao, 1 pahar ulei, 2 lingurite bicarbonat nestins, 2 cani de apa, 2 cani si jumatate de faina.
Se amesteca foarte bine, apoi se incorporeaza vreo 6 linguri de gem (sau dulceata) acrisor. Se unge tava, se toarna compozitia si se da la cuptor.
Poti acoperi negresa cu glazura si fulgi de nuca de cocos sau cu frisca vegetala.
Glazura: 5 linguri de zahar, 1 lingura cu varf de cacao, 3 linguri de apa, o felie (de grosimea unui deget) de margarina, rom
Se amesteca ingredientele si se pun la foc mic. Se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se ia glazura de pe foc si se adauga o picatura de rom. Glazura nu o torni fierbinte peste prajitura pentru ca este prea fluida, o lasi sa se racoreasca putin si sa se mai ingroase (amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze o crusta), altfel va curge toata.
Obs:
-daca vrei sa acoperi negresa cu glazura va trebui s-o faci cat timp prajitura e fierbinte;
-daca o acoperi cu frisca, trebuie sa lasi prajitura sa se raceasca;
-poti taia negresa cubulete, o dai prin glazura si apoi prin nuca de cocos.
Iti scriu si reteta de baclava (dupa parerea mea e foarte simpla):
Baclava
Ingrediente: 500gr foi de placinta, 400gr nuci macinate, 200gr zahar tos, 4-5 linguri de ulei sau margarina topita
pentru sirop: 2 linguri de miere de albine, 300gr zahar, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, esenta de migdale, o lingurita scortisoara macinata.
Intr-o tava unsa cu ulei sau margarina se intind 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei. Deasupra lor se presara miez de nuca macinat si zahar. Se acopera cu alte 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei si se adauga un alt strat de nuca si zahar. Se repeta operatia pana cand se termina toate foile de placinta.
Ultimul strat trebuie sa fie de foi de placinta. Se unge deasupra cu ulei (sau margarina topita) si se introduce tava la cuptor pentru 20 min. Intre timp se prepara siropul. Se pun la fiert 250 ml apa cu 300 grame de zahar si 2 linguri miere. SE fierb 10 minute, se adauga putina esenta de vanilie si de migdale si o lingurita de scortisoara. Cand baclavaua (foile de placinta cu nuca si zahar pe care le-ai introdus in cuptor) este rumenita, se scoate din cuptor si se toarn apeste ea siropul clocotit. Se lasa sa se insiropeze (mai pui tava in cuptor pentru inca vreo 8-10 minute), apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit.
osna spune:
mamamariana
Sfere cu visine
Ingrediente (pentru 4-6 portii): 250 g biscuiti simpli, 125 g nuci, 1 pahar de apa, 2 linguri cacao, 5 linguri zahar, 2-3 linguri rom, coaja rasa de lamaie, visine din visinata.
Mod de preparare: Trece biscuitii si nucile prin masina de tocat carne si pune totul intr-un castron. Fierbe din apa, zahar si cacao un sirop subtire si toarna-l fierbinte peste amestecul din castron. Adauga romul, coaja rasa de lamaie si amesteca bine. Cu mana uda, formeaza din compozitie mingiute, punand la mijloc cate o visina din visinata. Tavaleste sferele prin zahar tos si da-le la rece.