Asigurarea locuintei-sfaturi?
Eu as dori sa inchei un contract de asigurare a locuintei. Am in fata mea un asemenea contract, dar nu prea stiu ce sume ar fi bine sa trec.
La pct 1 al contractului, imi cere valoarea din nou si cea de piata(aici probabil trebuie sa trec valoarea din contract si cat valoreaza ea acum, nu?
Apoi are o rubrica numita Imbunatatiri- aici ce trec- Reamenajarile aduse locuintei( ex-gresie, fainta, parchet, etc?)
La pct 2 trebuie trecuta o suma referitoare la
- ch. de proiectare,
- ch.de curatare a locului dupa eveniment,
- ch. legate de interventia pompierilor,
- ch. legate de expertiza daunei- aici cam ce suma ar fi bine sa trec?
Si la pct 3-Clauze speciale- Sume privind
-Inudatie de la apa de conducta
-Vandalism fara efractie
-Bunuri casabile
-Cladiri in constructie
-Avarii accidentale la centrale termice.
Intreb pentru ca vreau sa trec sume potrivite si nu aiurea, am intrebat pe cineva si mi-a spus ca pentru o valoare de 30 de mii de euro plateste 89 de euro/ an, dar eu nu stiu ce sume sa trec in aceste rubrici, poate ma ajutati voi care ati incheiat un asemenea contract sau care va pricepeti.
Multumesc.
Raspunsuri
Adina spune:
exemplu:ap cu 2 camere,val de piata 25 mii euro,plus bunuri 10 mii euro, asigurare la incendiu, explozie,apa din conducte, furt prin efractie, raspundere civila si asigurare accidente pers ce locuiesc statornic in perimetrul asigurat, eu una platesc 40,50 euro pe an.
iti fac un calcul estimativ daca imi dai mai multe date. daca vrei, iti inchei si polita:)
cait spune:
Pai din cate stiam eu cand am facut practik cu cat pui mai multe lucruri si valori cu atat platetsi mai scumpa polita..si atentie trebuie citit f bine contractul sa aiba toate clauzele in ele k sunt si cauzuri in care iti fac capul mare si in contract nu prea scrie totul.
Burtocika spune:
Deci, s-o luam pe rind (in primul rind, agentul asigurator trebuia sa-ti explice toate astea):
1. Valoarea din nou si cea de piata: asta e valoarea pe care ti-o despagubeste firma in caz de dauna totala, adica atunci cind locuinta este imposibil de reparat si trebuie construita din nou. Interesul tau este sa pui o valoare cit mai apropiata de valoarea reala a locuintei, dar majoritatea firmelor de asigurari au plafoane date de anul constructiei, tipul ei samd, nu poti pune tu oricit.
2. Imbunatatiri: aici treci gresia, faianta, parchet, tot ce crezi tu ca ridica valoarea apartamentului. De exemplu, ai un apart. care valoareaza 45000 euro, la valoarea de nou treci 40000, la imbunatatiri treci 5000.
3. Ch. de proiectare: daca e dauna totala, iti pui o suma pt arhitectul care iti va face proiectul de reconstruire ... aici nu sunt sigura, s-ar putea sa spun prostii
4. Ch. de curatare a locului dupa eveniment: daca ai avut un incendiu si lucrezi cu o firma specializata de curatenie; aici poti sa pui, dar suma e mai mica, de ex. 500 euro; oricum, cota de calcul a primei mi se pare ca e diferita.
5. Pompierii: daca esti persoana particulara, mi se pare ca vin pe grastis, deci nu pui nimic; daca esti firma mi se pare ca platesti interventia lor
6. Expertiza daunei: in cazul in care chemi un contraexpert, adica daca nu esti multumita de expertiza facuta de firma de asigurari si vrei sa-ti chemi tu expertul tau. Nu cred ca e cazul sa pui nimic aici.
7. Bunuri casabile: aici intra termopanele, daca ai, geamurile de la usi, obiectele sanitare. Atentie, nu intra obiectele mobile, cum ar fi oglinzile, si nu sunt sigura daca intra lustrele. Se asigura separat, pt ca au o cota de risc mare (2% mi se pare, fata de 0.ceva la restul). Iti evaluezi tu si pui suma. Pt o casa cu 3 camere, noi am pus 500 euro, mergind pe ideea ca nu se sparg toate o data.
8. Pt inundatia de la apa de conducta: aici ar trebui sa intrebi exact care este riscul acoperit de polita si care nu , ca sa nu platesti degeaba.
Mai intreaba-ma, daca mai ai nelamuriri. Daca vrei, te pun si in legatura cu un agent de la Asirom, care ne-a facut noua asigurarea pe casa, bunuri si masina, si cu care se poate negocia.
Boghi
http://community.webshots.com/user/bogdanai